Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που επιβάλλει υποχρέωση εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Η υποχρέωση εμβολιασμού για επιτακτικούς επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ). Με νομοθετική βελτίωση της τελευταίας στιγμής, στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εντάχθηκαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Στο μεταξύ, λίγο πριν την ψήφιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε νομοθετικές αλλαγές, που αφορούν στην τροπολογία, θέμα που βρήκε αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούσαν εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να συμπεριλάβει στο μέλλον -εάν οι συνθήκες το απαιτούν- κι άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με υπουργική απόφαση και χωρίς την ανάγκη ψήφισης νόμου από τη Βουλή. Τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η νομοθετική βελτίωση προβλέπει επίσης να ενταχθεί από τώρα στην υποχρεωτικότητα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, πλην του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες. Στις βελτιώσεις της τροπολογίας, ορίζεται επίσης ότι οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν, προκειμένου να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δύνανται να παρατείνονται για τρεις επιπλέον μήνες.

Κοντοζαμάνης: Οι διατάξεις ούτε απαγορεύουν, ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς

«Η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί την δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων» εξήγησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Οι διατάξεις της, είναι κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. Ούτε απαγορεύουν, αλλά ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς - αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μην βλάπτουν την συντριπτική πλειονότητα» πρόσθεσε.

Δεν πρόκειται είπε για «γενικό και καθολικό υποχρεωτικά εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, αλλά αφορά σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας». «Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη που σταθμίζει το κοινό καλό με την ατομική επιλογή, χωρίς να ξεχνά και την δημοκρατική αρχή, ότι η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα».

Η Πολιτεία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της, κυρίως τα πιο αδύναμα. Απέναντι, λοιπόν, σε καθαρές αλήθειες, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις, Η κατάσταση δεν επιτρέπει, ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα, ούτε αστερίσκους, ούτε 'ναι μεν αλλά».