«Οι κρατήσεις στα 5αστερα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα κοντά στο 58%», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι οι κρατήσεις αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ για τη Μύκονο, είπε πως δεν υπήρξε μείωση κρατήσεων μετά τους περιορισμούς στο νησί.

Ακόμη ανέφερε πως γίνεται αποτίμηση των στοιχείων ώστε να υπάρξει μια ομαλοποίηση της κίνησης στη Μύκονο.

Παράλληλα σημείωσε πως έχουν στα νησιά έχουν προστεθεί ξενοδοχεία covid που θα φιλοξενούν κρούσματα κοροναϊού.

Σε ερώτηση εάν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, πρέπει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, η υφυπουργός Τουρισμού απάντησε ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Τέλος η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι ο τουρισμός φέτος πάει καλά καθώς όσο προχωράμε στον Αύγουστο αυξάνονται οι κρατήσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Φέτος τα 5άστερα ξενοδοχεία έχουν και πολύ υψηλότερες πληρότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία είναι με 58% πληρότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Τουρισμού.

Ερωτηθείσα αν φοβάται ότι μπορεί να ανακοπεί η αυξητική τάση στον τουρισμό μετά τις δηλώσεις του κ. Αρκουμανέα και τον αυξημένο τρόπο μετάδοσης του ιού, η κ. Ζαχαράκη απάντησε: «Από ότι βλέπουμε μέχρι τώρα και οι κρατήσεις συνεχίζουνε με αυξανόμενο ρυθμό και βέβαια και στη Μύκονο δεν ήταν τόσο μεγάλες οι ακυρώσεις όσο κάποιοι άφησαν να εννοηθούν. Βλέπουμε ότι οι ξένοι, οι φιλοξενούμενοί μας από τη Γερμανία που αυτή τη στιγμή είναι πρώτοι στις αφίξεις πάνω από 450 χιλιάδες έρχονται στην Ελλάδα, συνεχίζουν χώρες και οι Γάλλοι και οι Πολωνοί που είναι έκπληξη φέτος και βέβαια οι Βρετανοί που από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 30% αύξηση σε κρατήσεις φαίνεται ότι η τάση και η ροή προς την Ελλάδα συνεχίζεται».

Για τη Μύκονο, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε: «Προφανώς αυτή στη στιγμή γίνεται αποτίμηση των στοιχείων και μια πολύ ισχυρή προσπάθεια και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών και των εργαζομένων ώστε να μπορέσει και το θέμα της τήρησης των μέτρων πάντα με την υποστήριξη της πολιτείας, να οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση της κίνησης στη Μύκονο ξανά».

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία covid στα νησιά, ο υφυπουργός επισήμανε: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα covid ξενοδοχεία, έχουν προστεθεί ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τα 46, φανταστείτε ότι πολλά νησιά έχουν διπλά. Στη Μύκονο έχουν προστεθεί δωμάτια, μάλιστα έγιναν «προσφορά» ολόκληρα διαμερίσματα για να μπορέσουν να καλύψουν αυξημένες ανάγκες. Δεν είναι εύκολο πάντα διότι ο επιχειρηματίας ή τα ξενοδοχεία επιθυμούν να λειτουργήσουν με κανονική λειτουργία, πάντα όμως και το υπουργεί ο τουρισμού αφού λαμβάνει από την Πολιτική Προστασία τα στοιχεία που λένε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ή και ανάγκη για δεύτερο ξενοδοχείο με συνεχή και πολλές φορές και άμεση παρέμβαση του ίδιου του υπουργού για να βρούμε τα έξτρα δωμάτια και τα ξενοδοχεία».

Ερωτηθείσα αν είναι στο τραπέζι η επίταξη, απάντησε: «Από τη στιγμή που βρίσκουμε λύσεις όπως σε νησιά που είναι και πιο δύσκολα όπως είναι η Μύκονος αυτό θα ήταν το τελευταίο μέτρο. Πηγαίνουμε πρώτα από όλα στη διερεύνηση και στη συνεννόηση που βλέπουμε ότι υπάρχει στα νησιά. Πάντα βρίσκεται λύση όταν υπάρχει κοινή διάθεση και κοινός τόπος και μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί από όλες τις πλευρές».

Ερωτηθείσα για τα ποσοστά του εμβολιασμού, ανέφερε: «Από τη στιγμή που δεν μιλάμε για υποχρεωτικό εμβολιασμό αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος και το κάνει είναι να δίνει και το κομμάτι των μέτρων τα οποία διευκολύνουν την επαναφορά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους αλλά συνάμα και ένα ισχυρό πλέγμα μέτρων έτσι ώστε να νοιώθει ασφαλής και αυτός που πηγαίνει σε ένα εστιατόριο που πιθανότατα να μην είναι ο πλήρης αριθμός των εργαζομένων εμβολιασμένος. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν εκεί που βρίσκονται. Εμείς ως κράτος και με τις τρείς επιχειρήσεις ελευθερίας και με την καμπάνια νομίζω οτι συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να ενημερώνουμε έτσι ώστε να πάμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα πρέπει να μπουν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, η κ. Ζαχαράκη απάντησε: «Νομίζω ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός αυτό θα παρέλθει σαν ερώτημα. Ζούμε σε συνθήκες που είναι δυναμικές, προχωρούμε με την πειθώ και προχωρούμε προφανώς και με το κομμάτι της ενημέρωσης και νομίζω ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας ειδικά σε μια σεζόν η οποία είναι στα μέσα της και προχωράει μάλλον έχει παρέλθει».

Ερωτηθείσα αν θα πιάσουμε το στόχο του 40-45% του 2019, απάντησε: «Νομίζω ότι με τη ροή που πηγαίνει αυτή τη στιγμή θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Τετραπλασιάστηκαν οι αφίξεις από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πριν από λίγες μέρες είχαμε 2 εκατομμύρια 300 χιλιαδες αφίξεις και αυτό συνεχίζεται κάθε μέρα. Έχουμε για παράδειγμα από τη Γαλλία εταιρεία η οποία έχει 40% περισσότερες θέσεις από το 2019, ο όμιλος Lufhansa, η Aegean αυξάνει κατά πολύ τις πτήσεις υπάρχει ροή. Μέχρι τώρα έχουν έρθει πάνω από 100 χιλιάδες Αμερικανοί και ενισχύουν άρα πολύ και την κρουαζιέρα. Πάνω από το 50% των επιβατών στην κρουαζιέρα αυτή τη στιγμή είναι από την Αμερική και επιλέγουν πάρα πολύ και το Yachting».

Για το Yachting, ανέφερε: «Φέτος έχουν ρεκόρ κρατήσεων και μάλιστα δεν έχουν πλέον και διαθεσιμότητα προσωπικού, έχει εξαντληθεί ο κόσμος που απασχολείται στο yachting εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες. Άρα βρίσκουμε ότι και στο θαλάσσιο τουρισμό η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης».