Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσε «ρεσιτάλ» απαντήσεων στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα αλλά και στον Ε. Τσακαλώτο που δευτερολόγησε για λογαριασμό του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νίκη Κεραμέως απάντησε στον Α. Τσίπρα υπενθυμίζοντας, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές προχώρησε στην ίδρυση 153 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα τάσσεται υπερ της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Η υπουργός Παιδείας πέρασε την αντεπίθεση λέγοντας: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την εισαγωγή μαθητών με βαθμό 0.6 και 4 στα 20. Ήθελε τόσο πολύ να εγγράφονται φοιτητές αδιαφορώντας για τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις θεσμοθετώντας ακόμα και τις πράσινες σχολές χωρίς εξετάσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ξέρετε τι ποσοστό φοιτητών μας εισάγεται και δεν αποφοιτά; 40%. 4 στους 10 παραμένουν με απολυτήριο Λυκείου».

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε σε έντονο ύφος πως: «Η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε να εισάγονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο μαθητές με 1 έως 4 στα 20 αδιαφορώντας αν θα αποφοιτήσουν. Από το 30% η χώρα μας πήγε στο 40% αυτών που δεν αποφοιτούν. Αυτό είναι πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τα παιδία να έχουν προοπτική και επιλογές και όχι να είναι εγκλωβισμένα. Είναι εύκολο για τους πολιτικούς να λένε όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια αδιαφορώντας για την προοπτική αποφοίτησης. Ένας στους 4 που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου . Το 2ο που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ιδρύσατε 153 νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες λίγο πριν κλείσει η Ολομέλεια για εκλογές. Αδιαφορήσατε για την προοπτική αυτών των παιδιών. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες αλλά και αποφοίτους».

Στην συνέχεια η κ. Κεραμέως απάντησε διαψεύδοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των υποψηφίων που έμειναν εκτός πανεπιστημίων: «Εσείς λέγατε για 20 και 30 χιλ επιπλέον παιδιά εκτός ΑΕΙ. Η πραγματικότητα είναι ότι σε σχέση με πέρυσι έμειναν εκτός 9 χιλ περισσότερα παιδία».

Παράλληλα απάντησε τους χαρακτηρισμούς περι ντίλερ συμφερόντων τονίζοντας, πως επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 επιτράπηκε η πρόσληψη αποφοίτων κολλεγίων στην δημόσια εκπαίδευση, λέγοντας: «Ειπε ο κ. Τσιπρας ότι ….ντιλαρατε …εμεις! …θυμαστε την υπουργικη αποφαση Φιλη Γαβρόγλου το 2015 για πρωτη φορα στην ιστορια αποφοιτοι ιδιωτικων κολλεγιων μπορουσαν να μπουν στο δημοσιο εκπαιδευτικο συστημα ….αυτη εινια η υποκρισια σας. Κανετε κατι που ηταν ενωσιακη υποχρεωση αλλα όταν πλησιαζαν εκλογες το αλλαξατε …αυτή είναι η πραγματικότητα» συμπλήρωσε η Ν. Κεραμεως.

Κλείνοντας, απαντώντας και στην επιστολή υποψηφίου που έμεινε εκτός αρχιτεκτονικής σχολής που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «Ο εν λόγω υποψήφιος πέτυχε 13 στα 20 στο σχέδιο για να μπει στην Αρχιτεκτονική. Πιθανότατα ούτε πέρυσι θα έμπαινε στην Αρχιτεκτονική. Εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε λόγο στα πανεπιστήμια ώστε αυτά να επιλέγουν τις βάσεις εισαγωγής. Οι αρχιτεκτονικές σχολές λοιπόν επέλεξαν την βάση».

Κόντρα Κεραμέως – Τσακαλώτου

Στα όσα απεύθυνε στον Α. Τσιπρα η υπουργός Παιδείας απάντησε δευτερολογόντας για λογαριασμό του αρχηγού του ο Ε. Τσακαλωτος λέγοντας πως «η κ. Κεραμέως ειναι η χειρότερη υπουργός Παιδείας που εχει ποτέ περάσει …αν και υπήρξαν και άλλοι όχι και τοσο ικανοί και καλο θα ήταν να παραιτηθεί μετα από τον τρόπο που απάντησε στο αρχηγό της αξιωματικης αντιπολίτευσης και με το ύφος όχι υπουργου παιδείας, χωρίς να δωσει καμία απάντηση στα όσα τέθηκαν».

Η κ Κεραμέως ζητώντας τον λόγο να απαντήσει επί προσωπικού είπε: «Ο κ. Τσακαλώτος εχει σπουδάσει αν δεν κάνω λάθος σε πανεπιστημιο στην Αγγλια εκεί για πείτε μας μπαίνει κάνεις με 1 στα 20;

Είμαστε οι πρώτοι που εισάγονται στα ΑΕΙ αλλα οι τελευταίοι που αποφοιτούν. Εμεις θέλουμε τα παιδιά μας να αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια.

Με προβληματίζει παρα πολύ ότι ο κ. Τσακαλώτος ειπε πως η τάση δεν είναι για την κατάρτιση στα πανεπιστήμια αλλά η τάση είναι μόνο να πηγαίνει κανεις στο πανεπιστήμιο.

Και ερωτώ; Πόση απαξιωση για την κατάρτιση; Για εσάς υπάρχει  μονο ο δρόμος για το πανεπιστήμιο. Για εμάς υπαρχουν και εναλλακτικές για τους νέους μας στα δημόσια ΙΕΚ» συπλήρωσε η υπουργός Παδείας.