Οταν οι Ελληνες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία για κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους ότι θα ψήφιζαν μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πανδημία, μια κρίση στον Εβρο και στο Μεταναστευτικό και μία ακόμα μεγαλύτερη, με την Τουρκία στο Αιγαίο. Οι τρεις αυτές εκτός προγράμματος κρίσεις συγκρότησαν την πολιτική ατζέντα την πρώτη διετία, δοκίμασαν κυβέρνηση και κοινωνία και διαμορφώνουν εν πολλοίς τις εξελίξεις.

Και στις τρεις αυτές κρίσεις η χώρα στάθηκε όρθια. Στην κρίση στον Εβρο και στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό, προασπίσαμε τα σύνορά μας. Κινητοποιήσαμε την ευρωπαϊκή ηγεσία, διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή του διάσταση. Στην κρίση στο Αιγαίο προασπίσαμε την εδαφική μας ακεραιότητα, αναπτύξαμε διπλωματικό κεφάλαιο στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με ισχυρούς συμμάχους και αποτρεπτική ισχύ.

Στην πανδημία του κορονοϊού, η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το σύστημα υγείας στηρίχθηκε στο μέτρο του δυνατού και στάθηκε όρθιο χάρη στον ηρωισμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εφαρμόσθηκε και συνεχίζει να εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία, ενώ με ένα πλέγμα μέτρων οικονομικής βοήθειας περίπου 40 δισ. ευρώ στηρίχθηκαν επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ευπαθείς ομάδες, περιορίζοντας την ύφεση και τις κοινωνικές επιπτώσεις των lockdowns. Ολα τα παραπάνω δεν ήταν δεδομένα από την αρχή.

Οφείλονται στη στρατηγική και στο σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στη στήριξη και συστράτευση της ελληνικής κοινωνίας, που αντιλήφθηκε στον μέσο όρο της την κρισιμότητα των στιγμών και γύρισε την πλάτη στις ανεύθυνες φωνές και σε όσους συνειδητά επένδυσαν στην αποτυχία και την καταστροφή. H θετική αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι απαιτήσεις των πολιτών, όμως, μεγαλώνουν και οι προκλήσεις παραμένουν. Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Προωθήσαμε ένα γενναίο πρόγραμμα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, για να τονώσουμε την οικονομία, ενώ παράλληλα απλοποιήσαμε το αδειοδοτικό πλαίσιο των επενδύσεων, ξεμπλοκάροντας την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Προχωρήσαμε σε ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για να ενισχύσουμε την άμυνα και τα σύνορα της χώρας, εκσυγχρονίσαμε το Εργασιακό Δίκαιο, προωθούμε τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, καταργήσαμε το άσυλο της βίας και παρανομίας στα πανεπιστήμια κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, το νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο μαζί με τους κοινοτικούς πόρους θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 180.000-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Κυρίαρχο ρόλο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, που υλοποιείται από το δικό μας υπουργείο. Μόλις πρόσφατα παρουσιάσαμε την «Ψηφιακή Βίβλο 2020-2025».

Πρόκειται για μια συνοπτική καταγραφή των απαραίτητων παρεμβάσεων στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε ψηφιακές δεξιότητες και στον τρόπο που η χώρα μας αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Περιλαμβάνει 455 έργα ψηφιακής μετάβασης, εκ των οποίων τα 105 είναι ήδη σε εξέλιξη. Αυτήν τη στιγμή, πάνω από 1.180 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσφέρονται μέσω του gov.gr, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, όπως, για παράδειγμα, στο Κτηματολόγιο, όπου με όπλο τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιταχύνουμε την κτηματογράφηση της χώρας, μετατρέποντας το Κτηματολόγιο σε ένα εύχρηστο αναπτυξιακό εργαλείο για τους πολίτες και την οικονομία.

Ενας νέος δημιουργικός κύκλος ανοίγει για την παγκόσμια οικονομία. Η πατρίδα μας πρέπει να κερδίσει το μερτικό που μας αναλογεί και μας αξίζει. Η κυβέρνηση λειτουργεί συντονισμένα και μεθοδικά για την επόμενη μέρα, με μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. Το αξίζει η πατρίδα μας, που τόσο δοκιμάστηκε την τελευταία δεκαετία.