Δύο χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες. Δύο χρόνια με πολλά και σημαίνοντα νομοθετήματα, που η ελληνική κοινωνία είχε ανάγκη από καιρό. Δύο χρόνια σεβασμού στην ψήφο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Δύο χρόνια ενδυνάμωσης της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και την Πολιτεία. Δύο χρόνια αδιάκοπης δουλειάς, σχεδιασμού, προγραμματισμού, καθαρών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις 7 Ιουλίου του 2019, εισέπραξε την απαίτηση του ελληνικού λαού για διαρθρωτικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, παρέλαβε την επιταγή της λαϊκής βούλησης και εργάζεται άοκνα προς όφελος του κάθε πολίτη. Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανη που συμμετέχω στη σύνθεση αυτής της κυβέρνησης και ευχαριστώ, για πολλοστή φορά, τον πρωθυπουργό, που με τίμησε με την επιλογή του να αναλάβω τις αρμοδιότητες της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ακολουθεί με την ίδια αφοσίωση την ξεκάθαρη πολιτική της κοινής λογικής, της οικοδόμησης του εκπαιδευτικού συστήματος σε γερές βάσεις, της μεθοδικής εργασίας, της απαρέγκλιτης στόχευσης. Δύο χρόνια και μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε νόμους για την αναβάθμιση του σχολείου, την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση, την ιδιωτική εκπαίδευση, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, την εισαγωγή στα ΑΕΙ, την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ενώ το νομοσχέδιο, που βρίσκεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση, αφορά την ενίσχυση της αυτονομίας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης, την ενίσχυση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου και την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Στοχεύουμε ψηλότερα, μπορούμε καλύτερα! Συνεχίζουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, συνεχίζουμε να εδραιώνουμε την προοπτική, να εξασφαλίζουμε το μέλλον, τα παιδιά μας. Μία διετία, που το μεγαλύτερο μέρος της κύλησε μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνησή μας συνεχίζει να νομοθετεί, να προχωρά και να προτάσσει το όφελος, την ευημερία και τα δικαιώματα των πολιτών σε κάθε επίπεδο. Στο κομμάτι που μας αναλογεί, το υπουργείο Παιδείας εργάζεται αδιάκοπα και προτείνει αλλαγές μεριμνώντας ισότιμα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ανάγκες.

Ως πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, μένουμε πιστοί στον στόχο, στο όραμα. Δεν θα παρεκκλίνουμε, γιατί έχουμε ευθύνη στα παιδιά μας, στις οικογένειές τους, στους εκπαιδευτικούς μας.

Η υπουργός, κ. Κεραμέως, παρουσίασε το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» και με αυτό το νομοσχέδιο «Φέρνουμε το σχολείο του αύριο, σήμερα!». Αυτό το μήνυμα της υπουργού δανείζομαι συνέχεια από την ημέρα που το είπε, γιατί μέσα σε 6 λέξεις φέρνουμε το μέλλον της εκπαίδευσης ακόμα πιο κοντά στα παιδιά μας. Η νέα σχολική χρονιά, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, θα βρει το σχολείο με ανανεωμένο περιεχόμενο και φιλοσοφία. Η αλλαγή αυτή υποστηρίζεται και επιτυγχάνεται με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, με τα νέα προγράμματα σπουδών, με τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, με την ενίσχυση του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, με την εισαγωγή δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα από το Νηπιαγωγείο, με τις οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας.

Το επερχόμενο νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων, στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, με διαρκή παροχή ανατροφοδότησης, αξιολόγηση με καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και συνεχείς επιμορφώσεις που οδηγούν στην επαγγελματική πρόοδο, στην ανάδειξη της διοίκησης της εκπαίδευσης σε κεντρικό πυλώνα παιδαγωγικής στήριξης του σχολείου, με επιστημονικά κριτήρια επιλογής και αξιολόγηση, στον εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Περιλαμβάνονται τομές όπως το πολλαπλό βιβλίο, η αποκέντρωση και ευελιξία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης και η αξιολόγηση μαθητών με καινοτόμες μεθόδους, όπως η «ανεστραμμένη τάξη».

Είμαι πραγματικά χαρούμενη που συμμετέχω με την ιδιότητά μου, της υφυπουργού Παιδείας, σε αυτήν τη νομοθέτηση. Είμαι βαθιά υπερήφανη για την τεράστια αλλαγή στην εκπαιδευτική πράξη, στη μαθησιακή διαδικασία, στη λειτουργία και την ουσία της εκπαίδευσης στον τόπο μας, με σαφή προσανατολισμό στις παγκόσμιες καινοτόμες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές πρακτικές και εφαρμογές. Εύχομαι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εποικοδομητική συνέχεια στο καθημερινό και απαιτητικό έργο μας.

Καλή δύναμη, με αλήθεια, αμεσότητα, διαφάνεια, πίστη, συνεργασία, ομοψυχία! Με όραμά μας το όραμα κάθε Ελληνα, με ελπίδα μας κάθε παιδί που ζει, μεγαλώνει και μορφώνεται στην Ελλάδα, με δικαίωση κάθε νέο που σπουδάζει, δραστηριοποιείται επαγγελματικά, προοδεύει και προσφέρει στο σύνολο, κάθε νέο που επιστρέφει εδώ, στις συνθήκες που δημιουργούμε για να κερδίσουμε το μέλλον μας!

Χρόνια καλά, δημιουργικά, αποδοτικά!