Οταν γίνεται αναφορά σε μια επετειακή ημερομηνία, ο κοινός νους αμέσως τη συνδέει με φιέστες, πανηγυρικές εκδηλώσεις και άκρατη θριαμβολογία. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατόρθωσε να καταρρίψει και αυτήν τη νοοτροπία. Η απαρέγκλιτη τήρηση στο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο δεσμεύτηκε να υλοποιήσει όταν εξελέγη, δύο χρόνια πριν, στις 7 Ιουλίου 2019, έχει κάθε λόγο να αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση η 7η Ιουλίου 2021 δεν είναι τίποτα περισσότερο από ακόμα μία μέρα στη δουλειά.

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μιας τεράστιας πρόκλησης, όπως είναι η πανδημία. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος. Μέσα από την καθημερινή δουλειά, όμως, έχει επιτευχθεί κάτι εξίσου ουσιώδες: Αποτελέσματα που μοιάζουν αυτονόητα για ένα σύγχρονο κράτος, για τους πολίτες που βίωναν για χρόνια την προχειρότητα του κρατικού μηχανισμού, δείχνουν ρηξικέλευθα. Τη μάχη αυτή με το αυτονόητο δίνουμε καθημερινά και στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, μέσα από την ψήφιση τεσσάρων νόμων του κράτους και με δεκάδες καινοτόμες πρωτοβουλίες, έχουμε αλλάξει ολοκληρωτικά το αθλητικό οικοδόμημα.

Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, κανένας δεν γνώριζε πόσα νόμιμα και ενεργά σωματεία διαθέτει ο ελληνικός αθλητισμός. Αθλητικές ομοσπονδίες βρίσκονταν σε βαθιά στασιμότητα υπό το καθεστώς ισόβιων διοικήσεων. Κρατικές επιχορηγήσεις μοιράζονταν με αμιγώς υποκειμενικά κριτήρια. Η χώρα ήταν με το ένα πόδι εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, λόγω της απειθαρχίας στις υποδείξεις και στους κανονισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις, στολίδια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο έλεος της παρακμής, χωρίς ίχνος συντήρησης για 15 ολόκληρα χρόνια. Εν ολίγοις, παραλάβαμε έναν ελληνικό αθλητισμό στο κρεβάτι της εντατικής, βουτηγμένο στην εσωστρέφεια.

Δεν χρησιμοποιήσαμε κανένα άλλοθι. Δημιουργήσαμε ευκαιρίες μέσα από την κρίση της πανδημίας και βάλαμε μπροστά το μεγάλο εγχείρημα του νοικοκυρέματος του αθλητικού οικοσυστήματος. Δώσαμε πνοή ανανέωσης στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, με την είσοδο νέων προσώπων, την αύξηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις και τη συμμετοχή των αθλητών. Θεσπίσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και πλέον ο οποιοσδήποτε γνωρίζει πόσα νόμιμα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία διαθέτουμε ανά άθλημα. Αμεσα προχωράμε και με το Μητρώο Προπονητών και Αθλητών. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, θεσπίσαμε τον «Πέλοπα», στον οποίον οι δήμοι καταχωρούν υποχρεωτικά πλέον τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις.

Eίμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, προχωρώντας στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ενός σύγχρονου Οργανισμού που θα πρωτοπορήσει στον τομέα της αντιμετώπισης της φαρμακοδιέγερσης. Επιπλέον, δημιουργήσαμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας. Στον στενό πυρήνα της γίνεται για πρώτη φορά παραγωγική συνεργασία της ΓΓΑ με θεσμικούς αρμόδιους φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο Αθλητικός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Με τον τελευταίο μας νόμο, ενισχύουμε περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο ενάντια στην οπαδική βία, εφαρμόζοντας στο ακέραιο την Ολιστική Μελέτη των UEFA / FIFA για το ποδόσφαιρο, και παράλληλα εξορθολογίζουμε την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις Λέσχες Φιλάθλων τους. Πετύχαμε την πρώτη αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου από το 2004, ενώ εξελίσσονται σε όλη την χώρα έργα αναβάθμισης και δημιουργίας σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων. Κατά γενική ομολογία, έγιναν καινοτομίες, στην πραγματικότητα όμως κερδήθηκαν μάχες με το αυτονόητο.

Βήμα-βήμα πορευόμαστε ολοένα και πιο δυναμικά στον δρόμο της εξωστρέφειας. Αποδείξαμε τη φερεγγυότητά μας στους διεθνείς φορείς και ήδη αποκομίζουμε τα οφέλη. Επειτα από 8 χρόνια, η καρδιά του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού θα χτυπήσει τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα με τη διεξαγωγή του Ράλλυ Ακρόπολις, ενώ ακολουθούν και άλλες εμβληματικές διοργανώσεις.

Είναι γεγονός ότι, παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές, κατορθώσαμε πολλά. Είμαστε ακόμα, όμως, στα μισά μιας παραγωγικής διαδρομής. Και πορευόμαστε με συνέπεια, τιμώντας και δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ώστε στο τέλος της επόμενης διετίας να παρέχουμε μια χώρα αναπτυγμένη, με μεγάλες προοπτικές οικονομικής ευμάρειας, που θα αξιοποιεί τις τεράστιες δημιουργικές ικανότητες των Ελλήνων. Να παραδώσουμε ένα αθλητικό οικοδόμημα που θα είναι αντάξιο της τεράστιας αθλητικής του κληρονομιάς.