Αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή των ανθρώπων, των παρατάξεων και των κυβερνήσεων η αναδρομική σκοπιά, η αναδίφηση σε γεγονότα και κατακτήσεις κατά τη διάρκεια ετήσιων επετείων. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πολλά επιτεύγματα να επιδείξει αυτά τα δύο τόσο πυκνά χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εν τούτοις δεν είναι αυτή η επιλογή. Το βλέμμα είναι στραμμένο προς τα εμπρός. Η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε έπειτα από μία δεκαετία οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών και ταπεινώσεων και μία πενταετία εθνικών και διπλωματικών περιδινήσεων και συστηματικής ρητορικής και πρακτικής διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. Ο κόσμος κουράστηκε από όλα αυτά. Θέλει δουλειά και πρόοδο, συνδυασμένες με σταθερότητα και ασφάλεια.

Για αυτό και το πνεύμα που διακατέχει όλους εμάς στην επέτειο των δύο ετών της διακυβέρνησης δεν είναι εορταστικό, ούτε πανηγυρικό, αλλά ευθύνης και δέσμευσης, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών. Το σημερινό μήνυμα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αμιγώς επιβεβαιωτικό του «πόσο καλά τα καταφέραμε σε τόσο εξαιρετικά κρίσιμες συγκυρίες». Το μήνυμα είναι ότι δουλεύουμε, ότι δεν σταματάμε να δουλεύουμε για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την ομαλή έξοδο από τις έκτακτες συνθήκες που διαμόρφωσε παγκοσμίως η πανδημία, την οικονομική ανάκαμψη με τα κερδισμένα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, τα οποία και τα δύο θα εγκριθούν σύντομα και θα συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το μήνυμα είναι ότι εργαζόμαστε για μια ισχυρή θέση της Ελλάδος στη διεθνή σκακιέρα και μια επάξια εκπροσώπηση στους διεθνείς οργανισμούς, για μια Ελλάδα που θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια και να συνομιλήσει με γείτονες και εταίρους επί ίσοις όροις. Το βλέμμα είναι στραμμένο μπροστά: από την ανόρθωση τείχους ανοσίας με μαζικό εμβολιασμό στις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις, στην αισιοδοξία και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.