Η πρώτη διετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από μία δεκαετία μνημονίων, χαρακτηρίζεται από την εντατική υλοποίηση των στρατηγικών στόχων και προγραμματικών θέσεων που είχε θέσει στην αφετηρία της θητείας της. Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο δομικές κρίσεις πρωτόγνωρης φύσης και έντασης, τις οποίες κλήθηκαν η Ελληνική Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Ασφάλειας της χώρας να αντιμετωπίσουν, συνδράμοντας με όλες τους τις δυνάμεις.

Η «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού από την Τουρκία και η επιχείρηση εισβολής και κατάλυσης των ελληνικών και ευρωπαϊκών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αποτέλεσαν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Η έκταση και η σφροδρότητα αυτής της κρίσης έγιναν αισθητές από τον Εβρο μέχρι και το έσχατο όριο της ακτογραμμής του Αιγαίου. Η άμεση επιχειρησιακή κινητοποίηση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ σε όλο τους το εύρος, η συνεχής και άρτια συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και με τις Ενοπλες Δυνάμεις αποτέλεσαν τη συμπαγή, ισχυρή απάντηση της χώρας μας στο οργανωμένο σχέδιο επιβουλής της γείτονος. Η δεύτερη κρίση, που κυριάρχησε τους τελευταίους 14 μήνες, υπήρξε η πανδημία του COVID-19 και η υγειονομική απειλή που αυτή συνιστούσε. Επί πολύ μακρό χρονικό διάστημα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν σε έναν ρόλο απολύτως ασυνήθιστο για τα μέχρι τώρα επιχειρησιακά δεδομένα: να επιβάλουν την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας της κοινότητας και να ζητήσουν από τους πολίτες πρωτόγνωρους υπό άλλες συνθήκες για την κοινωνία μας περιορισμούς και πειθαρχία.

Πέραν αυτών, η Ελληνική Αστυνομία, ως κυρίαρχο δομικό συστατικό του οικοσυστήματος Ασφάλειας της χώρας μας, προχώρησε με αποφασιστικότητα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας, αλλά και μεμονωμένων εξτρεμιστικών ενεργειών σε διάφορες περιοχές, όπως τα Εξάρχεια. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Ελληνική Αστυνομία από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμα, με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών επιδιώκεται η συγκρότηση νέων δομών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πέραν των υφιστάμενων επιτελικών δομών των Αρχηγείων. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται επίσης στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπου πρώτο ρόλο αναλαμβάνουν πλέον πανεπιστημιακοί εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.

Πρωτοβουλία ισχυρού συμβολισμού αποτέλεσε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σωφρονιστικού συστήματος και της διαχείρισης των καταστημάτων κράτησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πέραν των συνθηκών εμπέδωσης της ασφάλειας στα σωφρονιστικά καταστήματα, η πανδημία του COVID-19, που συναντήσαμε, και η αποτελεσματική διαχείρισή της αποτέλεσαν μια ξεχωριστή πρόκληση για τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνολικότερα.

Ωστόσο, η πανδημική κρίση δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα ώστε να προβούμε στις αναγκαίες δράσεις που θα εξασφαλίσουν ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σωφρονιστικό σύστημα. Πλήθος πρωτοβουλιών αναλήφθηκαν έως σήμερα και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη νομιμοποίηση των κτιρίων των καταστημάτων κράτησης, που παρέμεναν για δεκαετίες αυθαίρετες κατασκευές, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα επισκευών και αναβάθμισης των υποδομών σε αυτά.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο και η κατασκευή και λειτουργία νέων καταστημάτων κράτησης στη Χαλκίδα, στα Γιάννενα, στη Μεγαλόπολη και στο Λασίθι. Η ίδρυση περιφερειακών δομών της «Επανόδου», με στόχο την ενίσχυση δράσεων επανένταξης των κρατουμένων, καθώς και η σύσταση επιτροπής για την αλλαγή του Σωφρονιστικού Κώδικα συμπληρώνουν την εικόνα ενός στιβαρού, συμπαγούς στρατηγικού σχεδιασμού, με έμφαση στη μετασωφρονιστική μέριμνα και την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Το μέλλον και η ψηφιακή εποχή κρύβουν νέους κινδύνους και απειλές για την ασφάλεια των πολιτών. Η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οργανώνονται, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται για την αντιμετώπισή τους. Η καθημερινή υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στους τομείς αυτούς συνιστά την απόδειξη ότι διαθέτουμε όραμα με ξεκάθαρη στοχοθεσία, υπευθυνότητα, πολιτική βούληση και αμείωτη όρεξη για σκληρή δουλειά.