Οι σκληρές συνθήκες της πανδημίας που επικράτησε το μεγαλύτερο διάστημα της θητείας μας στην κυβέρνηση αποτέλεσαν ένα πεδίο στο οποίο καταφέραμε να δείξουμε με πράξεις στους πολίτες τι σημαίνει αξιοπιστία στην πολιτική.

Στην οικονομία αλλάξαμε γρήγορα τις αδικίες της δεκαετούς κρίσης και στηρίξαμε την αγορά και τους πολίτες, όταν τα διαδοχικά lockdowns δημιούργησαν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Αναβαθμίσαμε το σύστημα Υγείας σε χρόνους-ρεκόρ και αντισταθήκαμε στη σφοδρότητα της ασθένειας του κορονοϊού, ενώ αναπτύξαμε γρήγορα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Αλλάξαμε το κράτος μέσα από τον ψηφιακό ανασχηματισμό των υπηρεσιών του και δημιουργήσαμε ένα κλίμα αποδοχής των τεχνολογιών από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

Πήραμε γενναίες αποφάσεις πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ταλάνισε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ ψηφίσαμε ένα πλούσιο νομοθετικό έργο, με παραδοτέα σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης. Στους δεκαεπτά μήνες από την πρώτη καραντίνα μέχρι και σήμερα αποφύγαμε τον λαϊκισμό και αντ’ αυτού παραδώσαμε απτά αποτελέσματα. Για το έργο μας αυτό λάβαμε την αμέριστη στήριξη των πολιτών, που με προσωπική ευθύνη έγιναν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Οταν, λοιπόν, η κοινωνία των πολιτών αντιλαμβάνεται την αλλαγή αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, να είστε σίγουροι ότι και οι ξένοι επενδυτές βλέπουν το ίδιο. Αλλωστε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που επιδιώκει κάποιος που θέλει να ρίξει τα λεφτά του στην οικονομία μιας χώρας; Χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι η αξιοπιστία του συνομιλητή του. Η πολιτική σταθερότητα, λοιπόν, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η μέριμνα της κυβέρνησης για την προστασία του ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελούν για τους επενδυτές τη διαβεβαίωση σοβαρότητας που μπορεί να δώσει ώθηση στις επενδύσεις τους.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία μας αποδέχονται οι ξένοι επενδυτές είναι το εμβληματικό project της Αστυπάλαιας, που, εν μέσω σκληρών μέτρων και περιορισμών της πανδημίας, προετοιμάστηκε, σχεδιάστηκε, συμφωνήθηκε και παρέδωσε αποτελέσματα σε χρόνο-ρεκόρ. Πέντε υπουργεία, η τοπική και η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μια κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία εργάστηκαν με σχέδιο, οργάνωση, ταχύτητα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα και, μέσα σε 7 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας για το Smart & Sustainable Island, παρέδωσαν έργο. Ενα τόσο μικρό έργο με ένα τόσο μεγάλο αποτύπωμα σε όλο τον κόσμο είναι το ελάχιστο δείγμα της αξίας που έχει αποκτήσει η χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Σοβαρότητα και αξιοπιστία αποτελούν κεκτημένο για την ελληνική κυβέρνηση πλέον.

Σκεφτείτε λίγο όσα έγιναν στη χώρα τον τελευταίο, δύσκολο χρόνο από την κυβέρνηση: άμεση και αποτελεσματική προστασία των πολιτών από την πανδημία, άμεση και ταχύτατη αναβάθμιση του συστήματος Υγείας και περίθαλψης, επιδότηση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να σταθεί όρθια η οικονομία, αλλαγή του κρατικού μηχανισμού με ψηφιακή ολοκλήρωση σε χρόνους-ρεκόρ, με αντίστοιχη αποδοχή-ρεκόρ από τους πολίτες και δεκάδες άλλες, μεγάλες και μικρές, μεταρρυθμίσεις.

Δεν είμαι άνθρωπος της πολιτικής, αλλά τολμώ να διαπιστώσω ότι τα δύο αυτά χρόνια το πολιτικό μας σύστημα ανέταξε ένα κομμάτι από τη χαμένη του τιμή και αξιοπιστία. Και αυτό είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον μιας Ελλάδας που αλλάζει, με τους πολίτες να τη στηρίζουν στην πράξη.