Το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για τους εκπαιδευτικούς άφησε ανοιχτό μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας χαρακτηριστικά… «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και όλα εξετάζονται».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην διαζώσης εκπαίδευσης σχολεία και τα πανεπιστήμια με όπλο το εμβόλιο για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές.

Η κ. Κεραμέως κάλεσε σε μαζικούς εμβολιασμούς εκπαιδευτικούς και φοιτητές ενώ είπε πως πρέπει να πειστεί ο κόσμος πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την νέα σχολική χρονιά να συνεχιστούν τα self test.

Τέλος ανέφερε πως φέτος θα γίνουν 11.700 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1:

«Είναι απαραίτητο, για το καλό των παιδιών μας, να επιστρέψουμε σε δια ζώσης εκπαίδευση και βεβαίως θα συζητήσουμε τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό αλλά είναι απαραίτητο να έχουμε δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία μας, στα πανεπιστήμια μας, στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και για να το κάνουμε αυτό έχουμε ένα πολύ μεγάλο όπλο και το όπλο αυτό είναι το εμβόλιο. Ένα πολύ σημαντικό όπλο για εκπαιδευτικούς, για φοιτητές και για μαθητές», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

«Οι εκπαιδευτικοί συνολικά είναι πάνω από το 73% ήδη εμβολιασμένοι, θέλουμε και άλλο και για αυτό και καλούμε σε μαζικό εμβολιασμό και τους εκπαιδευτικούς μας και τους φοιτητές μας. Πέρυσι ήμασταν ενώπιον της πανδημίας και δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο, τώρα έχουμε αυτό το τεράστιο όπλο, αυτό το μοναδικό όπλο της επιστήμης το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Αναφορικά με τις χθεσινές διαδηλώσεις κατά των εμβολιασμών, η υπουργός επισήμανε: «Θεωρώ καθήκον μας να εξηγήσουμε στον κόσμο το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, πως είναι ένα τεράστιο δώρο, πως αυτό είναι που μας δίνει το διαβατήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα σε κάθε τομέα, σε κάθε κλάδο, σε κάθε έκφανση της δραστηριότητάς μας και είναι καθήκον μας αυτό να το υπογραμμίζουμε. Ακόμα και στους εκπαιδευτικούς που είμαστε πολύ ψηλά, είμαστε στους 3 στους 4 δεν αρκεί χρειαζόμαστε και άλλο για αυτό παροτρύνουμε συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα να εμβολιαστεί».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει πιθανότητα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της πανδημίας και όλα εξετάζονται. Όπως ξέρετε εξετάζονται όλα για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, ο πρωθυπουργός ήδη έδωσε έναν οδικό χάρτη για τη γραμμή πρώτης προτεραιότητας και ήδη αυτά ξεκινούν να υλοποιούνται από εκεί και πέρα όλα είναι υπό συζήτηση. Πάντως είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ένα plan B, ανέφερε: «Είναι πολλά τα δεδομένα και είναι πολλά αυτά τα οποία συζητούμε και θα συζητούμε με τους ειδικούς όσο προχωράνε οι μέρες προς το Σεπτέμβριο λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα δεδομένα. Για παράδειγμα πρέπει να συζητηθεί το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων με βάση τα νέα δεδομένα, με βάση τα δεδομένα του εμβολιασμού, με βάση τα δεδομένα του εμβολιασμού της κοινότητας συνολικά. Άρα όλα αυτά θα τα δούμε, ξαναλέω ο εμβολισμός είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε σε αυτή την τεράστια μάχη».

«Βεβαίως θα προβούμε σε ενέργειες, είδατε τα self test πόσο βοήθησαν, όλα αυτά είναι εργαλεία τα οποία θα μπουν στη διαδικασία για να τα συζητήσουμε. Για παράδειγμα θεωρώ ενδεχόμενο να χρησιμοποιούμε τα self test, θα το συζητήσουμε με την επιτροπή των Ειδικών. Βρήκαμε χιλιάδες κρούσματα χάρη στα self test, είναι σημαντικά εργαλεία όλα αυτά τα εξετάσουμε συνολικά με πρώτο το εμβόλιο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτικότητα των μαθητών, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, επισήμανε: «Τις επόμενες μέρες προβαίνουμε σε 11.700 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση. Είχαμε δεσμευτεί για 5.250 διορισμούς και από αυτό πήγαμε στους 11.700. Είναι οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί που γίνονται στην εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια και αυτό εν όψει και των πολλών αλλαγών που θα έχουμε από το Σεπτέμβριο».

Αναφορικά με το νέο σχολείο, η κ. Κεραμέως σημείωσε: «Καταρχήν δίνουμε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση από τα 4 σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το δίχρονο Νηπιαγωγείο θα έχουμε δραστηριότητες στα αγγλικά από τα 4, περισσότερα εφόδια από πιο νωρίς. Εργαστήρια δεξιοτήτων σε τέσσερις βασικούς άξονες, αυτά θα μπουν σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο σταθμισμένα ανά εκπαιδευτική ηλικία, ο ένας άξονας έχει να κάνει με το ευ ζην, με την υγιεινή διατροφή, με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αργότερα στα παιδιά, με ζητήματα δηλαδή της υγείας».

«Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με το περιβάλλον, ο τρίτος άξονας δημιουργία και καινοτομία, ρομποτική, σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Και ο τέταρτος άξονας ο σεβασμός στον άλλο, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο εθελοντισμός η ενσυναίσθηση όλα αυτά μέσα στα σχολεία. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ολοκληρώνουν τώρα επιμόρφωση που τρέξαμε μέσα στον Ιούνιο για τα προγράμματα αυτά, αυτά θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας», πρόσθεσε.

«Την άλλη εβδομάδα θα ανοίξουν τα μηχανογραφικά δελτία για πρώτη φορά στη χώρα τα παιδιά μας θα έχουν δύο δρόμους που θα ανοίγονται μπροστά τους, το μηχανογραφικό το κλασικό όπως το ξέρουμε για να μπει κανείς στο πανεπιστήμιο και το παράλληλο μηχανογραφικό για να εγγραφεί σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε εναλλακτικές στους νέους και οι νέοι μας ειναι αυτοί που θα επιλέξουν ποιον δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν. Εμάς μας νοιάζει αυτοί να είναι ρεαλιστικοί δρόμοι, να οδηγούν σε μια προοπτική για τα παιδιά μας, όχι απλά να τους λέμε ''μπες στο πανεπιστήμιο και αδιαφορώ αν θα αποφοιτήσεις''», κατέληξε η Νίκη Κεραμέως.