pappas_tsipras
Πολιτική

Νίκος Παππάς: Από πανίσχυρος υπουργός της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου (Εικόνες)

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία, ο κ. Παππάς αναδείχτηκε στον ισχυρότερο υπουργό

Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα. Το τραγούδι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που έγινε γνωστό με τη μυθική φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη ταιριάζει γάντι με την περίπτωση του Νίκου Παππά. Που από κορυφαίος υπουργός και αντ’ αυτού του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού με ψήφους 178 βουλευτών (σ.σ: της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής) παραπέμπεται σε Δικαστικό Συμβούλιο και έπειτα σε Ειδικό Δικαστήριο, ακολουθώντας το δρόμο που έχουν πάρει λίγοι πολιτικοί στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ο Νίκος Παππάς κατηγορείται με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το ρόλο που έπαιξε μεταξύ του επιχειρηματία Καλογρίτσα και τον Λιβανέζικό όμιλο CCC.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας ήταν δίπλα στον κ. Τσίπρα από την επομένη που ο τελευταίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 2008. Επισήμως τα πρώτα χρόνια διατηρούσε τον τίτλο του διευθυντή του γραφείου του, ενώ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πλησίαζε προς την εξουσία τόσο ο κ. Παππάς λειτουργούσε ως ο άνθρωπος του προέδρου στις επαφές με τους επιχειρηματίες, τους δημοσιογράφους κλπ.


Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία, ο κ. Παππάς αναδείχτηκε στον ισχυρότερο υπουργό που έλυνε και έδενε. Επιπλέον, είναι από τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ωστόσο, αποτέλεσε όχι μόνο το δικαστικό αλλά και το προσωπικό βατερλό για τον κ. Παππά, καθώς η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του είχε χρεώσει το φιάσκο της αντισυνταγματικότητας του νόμου, όπως είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει επισήμως τον κ. Παππά εκτός της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, έστω και αν ποτέ δεν έχασε την απευθείας επαφή με τον κ. Τσίπρα.

Για ένα μεγάλο διάστημα, επί διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Παππάς, λειτουργούσε ως ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, χάραζε τη γραμμή, έβλεπε ανθρώπους, συναντούσε επιχειρηματίες, έκλεινε συμφωνίες και όλα αυτά πάντα στο όνομα του κ. Τσίπρα. Προς τα έξω έβγαινε η εικόνα ότι λειτουργεί ως συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και όχι ως ένας σημαντικός υπουργός.


Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Παππά ξεκίνησε μετά το βατερλό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οι χειρισμοί του οποίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος ελέχθηκαν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που αποφάσισε να παραπέμψει τον Νίκο Παππά στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και ακολούθως σε Ειδικό Δικαστήριο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και την ύστατη στιγμή, στήριξε τον άλλοτε στενότερο συνεργάτη του, μιλώντας σήμερα και στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν την ψηφοφορία των βουλευτών. Ωστόσο, πλέον το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας ο κ. Παππάς θα κληθεί να απολογηθεί για το ρόλο που έπαιξε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και της προσπάθειας δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ Channel.