Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις μονάδες φροντίδας υγείας ηλικιωμένων, τοποθετήθηκε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη αφενός λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και αφετέρου λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού που παρατηρούνται στις τάξεις των εργαζομένων των δομών.

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως το ποσοστό των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί είναι υψηλότερο από αυτό των εργαζομένων από τους οποίους ούτε το 50% δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Αναφερόμενη για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο που ανακοινώθηκε, η υφυπουργός Εργασίας εξήγησε πως ο εργοδότης στις δομές, όταν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, τότε δεν θα μπορεί να προσέρχεται στην μονάδα φροντίδας. Είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει πως ο εν λόγω εργαζόμενος δεν θα προσέρχεται για να εργαστεί και κατά συνέπεια δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μισθό.

Όσον αφορά τα κενά στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, από τις 16 Αυγούστου και ύστερα, σημείωσε πως ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις για να καλύψει τα κενά. Συνεχίζοντας δε, ανέφερε πως σχεδιάζεται να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής ή μία περίοδο απόφασης στον εργαζόμενο για να αποφασίσει να εμβολιαστεί.



«Στις 16 Αυγούστου εάν δεν έχεις κάνει την πρώτη δόση, φεύγεις με άδεια αποδοχών και στην θέση σου ο εργοδότης προσλαμβάνει κάποιον άλλον. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν, είναι αυτή η άδεια να έχει ένα 'ταβάνι', λέμε τώρα, ενός μήνα και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει 'μετά από έναν μήνα, ο ανεμβολίαστος δεν είναι ικανός να προστατεύσει τους ασθενείς' και μετά από ένα διάστημα να μπορεί να απολυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων.... στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», υπογράμμισε η ίδια.

«Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται», δήλωσε επιπρόσθετα.