Μαίνεται η κόντρα που κρατάει εδώ και ημέρες στην κεντρική πολιτική σκηνή μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εξειδικεύσουν τα μέτρα που εξήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, όπου και ανακοίνωσαν τις προβλέψεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, καθώς και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των εργαζομένων των επαγγελματικών κλάδων που πρέπει να «τσιμπηθούν».

Σε δύο μήκη κύματος ο Τσίπρας 

Το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, αλλά και η εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς προκάλεσαν σφοδρότατες αντιδράσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδειξε να κινείται σε δύο μήκη κύματος, προσπαθώντας να πιάσει «όλα τα εκλογικά κοινά». Ειδικότερα, ενώ επιχειρεί να κάνει σαφές το μήνυμα του κόμματός του υπέρ του μαζικού εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων, από την άλλη αποδομεί τα ίδια του τα λεγόμενα, «κλείνοντας το μάτι» υπέρ των ανεμβολίαστων.

Ειδικότερα, επεσήμανε την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού δίχως εξαιρέσεις, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι «η λογική του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η λογική των προνομίων και των διώξεων, είναι ό,τι χειρότερο σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης». Παράλληλα, δεν παραλείπει να στρέψει τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό καλώντας τους πολίτες «να αγνοήσουν τον ανεύθυνα διχαστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη» και «να εμβολιαστούν».

Συνάντηση με Τσιόδρα και Λινού

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας κατά του κοροναϊού, Σωτήρη Τσιόδρα και την πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας, τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και την  ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε και ως νέο «άδειασμα» στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, ο οποίος στο παρελθόν είχε επιτεθεί μα σφοδρότητα κατά του Σωτήρη Τσιόδρα.

Πελώνη: «Σε δύο βάρκες» πατάει ο Τσίπρας 

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που δια της κυβερνητικής εκπροσώπου εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για το αμφίσημο μήνυμα που εξέπεμψε μετά τη συνάντησή του με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την Αθηνά Λινού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μάλσιτα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «σταματήσει να πατά σε δύο βάρκες». «Είναι δύσκολο πλέον να παρακολουθήσουμε το vertigo του κ. Τσίπρα. Το πρωί μιλά για «βούρδουλες» και «τιμωρία» και το απόγευμα κάνει έκκληση υπέρ της τήρησης των μέτρων και του εμβολιασμού, ενώ επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση για διχασμό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παράλληλα, η Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να καταστήσει σαφές αν τίθεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως και επίσης εάν είναι υπέρ της επαναλειτουργίας κλειστών χώρων ψυχαγωγίας μόνο με εμβολιασμένους. Ειδικότερα, άφησε αιχμές για την έκκληση προς τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, καθώς κατήγγειλε από την έναρξη της πανδημίας την ατομική ευθύνη. «Εκτός αν προηγουμένως πρέπει να ρωτήσει τον κ. Πολάκη», προσθέτει με νόημα.

H δήλωση της Αριστοτελίας Πελώνη

«Είναι δύσκολο πλέον να παρακολουθήσουμε το vertigo του κ. Τσίπρα. Το πρωί μιλά για «βούρδουλες» και «τιμωρία» και το απόγευμα κάνει έκκληση υπέρ της τήρησης των μέτρων και του εμβολιασμού, ενώ επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση για διχασμό. Aς σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες και ας απαντήσει ευθέως: Είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ή όχι; Είναι υπέρ της επαναλειτουργίας κλειστών χώρων ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους ή όχι; Και, εντέλει, τι εννοεί όταν κάνει έκκληση στους πολίτες να πάρουν την υπόθεση της ζωής και της υγείας στα χέρια τους; Ότι είναι πλέον ζήτημα ατομικής ευθύνης, την επίκληση της οποίας κατήγγελε από την αρχή της πανδημίας; Ας τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Εκτός αν προηγουμένως πρέπει να ρωτήσει τον κ. Πολάκη.
Υ.Γ: Όσο για το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επιστήμη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ίσως να έπειθε κάποιους, αν δεν είχε αργήσει ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια του οποίου τα στελέχη και τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ τον λοιδορούσαν».

«Χτύπησε» και ο Ηλιόπουλος 

Τη δική του απάντηση στην Αριστοτελία Πελώνη, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυρία Πελώνη είχε δηλώσει πως είναι δύσκολο πλέον να παρακολουθήσουμε το vertigo του κ. Τσίπρα», αναφερόμενη στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, για τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητα.

«Η κα Πελώνη ή δεν θέλει ή δεν μπορεί να ακολουθήσει τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.