Τη σημαντικότητα του έργου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Ε65 τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου σήμερα θα ψηφιστεί η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης.

Με την παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός, θέλησε να επισφραγίσει την έναρξη υλοποίησης ενός έργου που χρόνια είχε βαλτώσει.

«Τέτοιες ημέρες το 1881 η Θεσσαλία γιόρταζε την είσοδό της στο νεαρό και μικρό ελληνικό κράτος.
Σήμερα, 140 χρόνια μετά, η ίδια περιοχή γνωρίζει μια άλλου είδους ενσωμάτωση.
Με τη σύμβαση του έργου του Ε65, η μεγάλη περιφέρεια εντάσσεται στον οδικό κεντρικό σχεδιασμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα συνδέει τον άξονα Πάτρα - Θεσσαλονίκη και την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, η κύρωση του έργου «συμπίπτει με ένα ακόμα γεγονός: την πανηγυρική έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης από το Ecofin».

«Αυτό έρχεται να διαλύσει τα αίολα επιχειρήματα κάποιων περί αδυναμιών του σχεδίου. Αντίθετα, ανταποκρίνεται απόλυτα στα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας.

Το εθνικό παρόν με το εθνικό μέλλον

Όπως συνέχισε ο πρωθυπουργός, η ψήφιση της σύμβασης σηματοδοτεί το τέλος μιας εκκρεμότητας 14 ετών.
«Θέλω να θυμίσω ότι ο Ε65 ήταν ένας από τους 5 που δημοπρατήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ του 2007», πρόσθεσε.

«Το είπαμε το κάναμε», το σύνθημά μας επιβεβαιώθηκε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Γιατί, παρεμβαίνοντας εγώ ο ίδιος στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, πετύχαμε να πάρουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ένα έργο που έμενε μετέωρο, τώρα απομπλέκεται, διαψεύδοντας όσους είχαν χαρακτηρίσει την εξέλιξη αδύνατη.

1000 νέες θέσεις εργασίας

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο αυτοκινητόδρομος ενώνει Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, ενώ, κατά την κατασκευή του, θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις εργασίας.

Στα 13 δισ. το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ένα ακόμα έργο -φάντασμα, ο ΒΟΑΚ, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.
«Μένει ένα άλλο ζωτικό κομμάτι του εθνικού δικτύου. Το Πάτρα – Πύργος. Το έργο εγκαταλείφθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση και ενσωματώθηκε στην Ολυμπία Οδό.

Αναμένουμε άμεσα τα μηχανήματα να πιάσουν δουλειά ώστε να εκλείψει η μαύρη τρύπα στο υπόλοιπο δίκτυο των αυτοκινητόδρομων.

Προχωρά το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμηλος, όπως και η νέα περιφερειακή Θεσσαλονίκης, όπως και οι αρτηρίες Θεσσαλονίκη – Έδεσσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Στα 13 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα αυτήν την στιγμή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για το μετρό Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, αναφερθείς στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

«Με απόλυτο σεβασμό στον πολιτισμό και στα αρχαία», τόνισε, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Θα σας καλέσουμε στην πραγματικά εγκαίνια του έργου όχι στους μουσαμάδες».

«Η ανάπτυξη στην πατρίδα μας συμπορεύθηκε με έργα υποδομής. Αυτά τα έργα υποδομής έδωσαν πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Ε65 ανοίγει νέους δρόμους

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ο E65 δημοπρατήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά και ένα μέρος του συνεχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι σήμερα η ώρα για απολογισμούς αλλά για αισιόδοξους προγραμματισμούς. Καλώ όλα τα κόμματα να ψηφίσουμε τη σύμβαση, γιατί ο Ε65 είναι ένας νέος δρόμος που ανοίγει νέους δρόμους για την πατρίδα μας και ειδικά για τη Θεσσαλία», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή: