Η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νέου και ίσως πιο επικίνδυνου κύματος του κοροναϊου θα ξεδιπλωθεί τα προσεχή 24ωρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε διάγγελμα στις 19:00 το απογεύμα, που θα εξηγήσει τα νέα μέτρα, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία των καταστημάτων.

Παραλλήλως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα περιοδεύσει σε διάφορα σημεία της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά στην καμπάνια για τους εμβολιασμούς. Ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων μέσα στις προσεχείς ημέρες, οι οποίοι θα προστεθούν στους σχεδόν 5.5 εκατομμύρια που αναμένεται να φτάσουν οι εμβολιασμοί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αν επιτευχθεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε στο κλείσιμο του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα είναι πολύ κοντά στην οικοδόμηση του λεγόμενου «τείχους ανοσίας».

Οι τρεις άξονες που θα κινηθεί το Μαξίμου

Η στρατηγική του Μαξίμου για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας κινείται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά τις εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό. Κύρια μέριμνα είναι όσοι αμφιταλαντεύονται - όχι ένα τμήμα του πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 15% περίπου, το οποίο έχει πειστεί ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί. Οχι μόνο με τα σποτάκια -όπως, για παράδειγμα, αυτό που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες κυρίως στο Διαδίκτυο και στοχεύει στους νέους-, αλλά και με την αξιοποίηση και άλλων ανθρώπων που έχουν δύναμη επιρροής: αθλητές, καλλιτέχνες, προσωπικότητες και, φυσικά, ιερείς. Για τον σκοπό αυτόν, εξάλλου, θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Τρίτη ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στο τραπέζι είναι και οι τρόποι προσέγγισης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, των μουσουλμάνων, των Ρομά και άλλων.

Ο δεύτερος άξονας είναι τα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού, όπως είναι αυτά που θα εφαρμόζονται από την Πέμπτη 15 Ιουλίου, με τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς, με δυνατότητα σημαντικά αυξημένης πληρότητας για τα σχετικά καταστήματα που φέρουν την ειδική σήμανση ότι επιτρέπουν την είσοδο στους κλειστούς χώρους μόνο στους εμβολιασμένους.

Ο τρίτος άξονας αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, βάσει των προτάσεων Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, που θα ανακοινωθεί επισήμως εντός των ημερών, θα αφορά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλους όσοι στελεχώνουν δομές Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στα γηροκομεία

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων θα ξεκινήσει άμεσα από τα γηροκομεία προτού επεκταθεί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή ρύθμιση που θα θέτει ως τυπική προϋπόθεση εργασίας στους οίκους ευγηρίας -ως χώρο υψηλής ευαλωτότητας- τον εμβολιασμό έναντι του covid-19.

Συνεπώς, δεν θα είναι δυνατή η πρόσληψη μη εμβολιασμένου, ενώ για τους εργαζομένους σήμερα στις δομές αυτές η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δίνει πλέον το δικαίωμα στον εργοδότη, είτε είναι το Δημόσιο είτε ιδιώτης, να διακόπτει τη μισθοδοσία, να παύει δηλαδή να πληρώνει τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, στο τραπέζι έπεσε και η πιο ήπια εκδοχή της μετακίνησης σε άλλη δημόσια υπηρεσία, αλλά και η πιο σκληρή, αυτή της απόλυσης. Η πρώτη απορρίφθηκε, με τη λογική ότι κάποιους μπορούσε εντέλει να τους εξυπηρετεί η μετακίνηση σε μια λιγότερο «μάχιμη» θέση, ενώ η δεύτερη κρίθηκε ακραία και ενδεχομένως αντισυνταγματική επιλογή.