Τον καθοριστικό ρόλο της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

O κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η νέα Προεδρία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του συντονισμού της εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της αντιμετώπισης βασικών τομέων της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της προστασίας του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, που θα αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της Σλοβενικής Προεδρίας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της ένταξής τους στην ΕΕ, με αυστηρή προϋπόθεση όμως τη συμμόρφωσή τους στους κανόνες που διέπουν την αρχή της καλής γειτονίας και την πιστή και αυστηρή τήρηση των διεθνών συμφωνιών.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη 

«Σε αυτή τη κομβική συγκυρία για το Μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθοριστικός και εύχομαι καλή επιτυχία. Πρέπει να συντονίσει την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη αλλά και να σταθεί όρθια απέναντι στις πολυεπίπεδες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικούς τομείς της εξωτερικής της πολιτικής και βέβαια της προστασίας του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που θα αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της Σλοβενικής Προεδρίας, όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει το ρόλο και την επιρροή της ώστε να αποτρέψει δυνάμεις που παρεκκλίνουν από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες να αυξήσουν τις σφαίρες επιρροής τους. Τα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από αστάθεια και πολιτικές ανακατατάξεις μπορούν να έχουν προοπτική και οικονομική ευημερία μόνο μέσα από την ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και βέβαια θα έχει οφέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως πρέπει πάντα να είναι ο σεβασμός των κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αρχή της καλής γειτονίας και η πιστή και αυστηρή τήρηση των διεθνών συμφωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σλοβενική Προεδρεία συμπίπτει με την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ένωσης με τους Ευρωπαίους πολίτες. Η επιτυχία της Διάσκεψης θα κριθεί από τη σωστή και ορθή συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και στο πλαίσιο αυτό, η Σλοβενική Προεδρεία πρέπει να θέσει τον τόνο με τον οποίο η ΕΕ θα κινηθεί προς την υλοποίηση των στόχων της».