Έξι χρόνια μετά την αμετάκλητη αθώωσή του από τη Δικαιοσύνη ο δικηγόρος και πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για την «ηθική εξόντωσης και ποινική καταδίκη», που επιχειρήθηκε εναντίον του.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι επιχειρήθηκε μια πολιτική δίωξη και σκευωρία σε βάρος από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης:

«Στην πραγματικότητα υπήρξε μια επιχείρηση ηθικής μου εξόντωσης και ποινικής μου καταδίκης. Ο λόγος, δυστυχώς, ήταν η πολιτική μου δράση με τη ΝΔ και κυρίως ο ρόλος μου στην κυβέρνηση Σαμαρά, η συμμετοχή μου στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα με τους δανειστές. Από την αίθουσα πολέμου βρέθηκα στην αίθουσα των δικαστηρίων και βέβαια η σχέση φιλίας που είχα και έχω με την κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι –Μητσοτάκη», ανέφερε ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.

Ερωτηθείς αν θα κινηθεί νομικά εναντίον όλων όσοι τον συκοφάντησαν ο κ. Παπασταύρου δήλωσε: «Ο θεσμικός τρόπος ενός πολίτη είναι η διεκδίκηση νομικά των δικαιωμάτων του απλώς θέλω να σας πω ότι επειδή πέρασα αυτό τον δικαστικό Γολγοθά δεν μ’ αρέσει να μιλάω με πυροτεχνήματα ούτε να γαυγίζω θέλω όπως κατάφερα να περάσω αυτή την οδύσσεια μεθοδικά, με επιμονή, με αντοχή, με προετοιμασία και στρατηγική έτσι θα κινηθώ και στο επόμενο βήμα γιατί ο στόχος μου δεν είναι η εκδίκηση, δεν έχω οργή έχω θυμό γιατί δεν θέλω αυτά τα πράγματα να γίνονται στην πατρίδα μου», ανέφερε ο Σταύρος Παπασταύρου και συμπλήρωσε: «Θα κινηθώ νομικά εναντίον των ανθρώπων οι οποίοι επιχείρησαν να με δολοφονήσουν και σαν πρώτο βήμα έχω ήδη καταθέσει την ανακρίτρια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που κατά τη γνώμη μου αποδεικνύουν περίτρανα ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους».

«Θυμίζω δυστυχώς το τηλεοπτικό σποτ των εκλογών του 2015 όπου η ΝΔ πήγε στις εκλογές σε σύνθημα σε βάρος μου και σε βάρος της, θυμίζω τα εκατοντάδες δημοσιεύματα λάσπης σε βάρος μου και σε βάρος της οικογένειά μου. Ξέρετε όταν περάσουν 6 χρόνια ακόμα και το θύμα αυτής της κυβερνητικής σκευωρίας αρχίζει να τα ξεχνάει. Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή τον Απρίλιο του ’16 με λεει ρητά «λαμόγιο». Ο κ. Καμμένος είχε ισχυριστεί ότι είχα δώσει τα πετρέλαια του Βορείου Αιγαίου στην εταιρεία που πήρε την παραχώρηση δηλαδή είχε γίνει λίγο σύνθημα το όνομα μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος.

Η συνέντευξη του Σταύρου Παπασταύρου στα Παραπολιτικά 90,1

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Με το απαλλακτικό βούλευμα 2723 του 2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών το οποίο κατέστη αμετάκλητο την προηγούμενη εβδομάδα, έκλεισε ένας επώδυνος κύκλος βάναυσης στοχοποίησής μου και της οικογένειάς μου. Στην πραγματικότητα υπήρξε μια επιχείρηση ηθικής μου εξόντωσης και ποινικής μου καταδίκης. Ο λόγος, δυστυχώς, ήταν η πολιτική μου δράση με τη ΝΔ και κυρίως ο ρόλος μου στην κυβέρνηση Σαμαρά, η συμμετοχή μου στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα με τους δανειστές. Από την αίθουσα πολέμου βρέθηκα στην αίθουσα των δικαστηρίων και βέβαια η σχέση φιλίας που είχα και έχω με την κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι –Μητσοτάκη. Ο ορισμός λοιπόν της πολιτικής δίωξης αλλά δυστυχώς και ο ορισμός της σκευωρίας γιατί στην περίπτωσή μου, που δεν είναι η μόνη, επιχειρήθηκε η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

ΔΗΜ: Δηλαδή τι αποκρύβει ;

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Αποκρύβει ένα κρίσιμο αθωωτικό έγγραφο που οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές είχανε ζητήσει επισταμένως από τις κυπριακές αρχές, ένα έγγραφο το οποίο απεδείκνυε πέρα από κάθε αμφιβολία την ορθότητα των ισχυρισμών μου. Αυτό το έγγραφο που ήρθε αποδεδειγμένα και το κατέθεσα στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου τον Μάιο του 2016 και με το οποίο θα έπρεπε να τελειώσει η διαδικασία σε βάρος μου, αυτό το έγγραφο αποσιωπήθηκε. Αυτό το έγγραφο το θάψανε και το θάψανε προκειμένου να μπορούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το σύνθημα Παπασταύρου, να μπορούν να αμαυρώσουν μέσω της δράσης μου μια ολόκληρη παράταξη. Θυμίζω δυστυχώς το τηλεοπτικό σποτ των εκλογών του 2015 όπου η ΝΔ πήγε στις εκλογές σε σύνθημα σε βάρος μου και σε βάρος της, θυμίζω τα εκατοντάδες δημοσιεύματα λάσπης σε βάρος μου και σε βάρος της οικογένειά μου. Ξέρετε όταν περάσουν 6 χρόνια ακόμα και το θύμα αυτής της κυβερνητικής σκευωρίας αρχίζει να τα ξεχνάει. Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή τον Απρίλιο του ’16 με λεει ρητά «λαμόγιο». Ο κ. Καμμένος είχε ισχυριστεί ότι είχα δώσει τα πετρέλαια του Βορείου Αιγαίου στην εταιρεία που πήρε την παραχώρηση δηλαδή είχε γίνει λίγο σύνθημα το όνομα μου.

ΔΗΜ.: Τι θα κάνετε τώρα υπάρχει περίπτωση να κινηθείτε νομικά κατά του πρώην πρωθυπουργού, κατά του κ. Καμμένου, κατά της κας Τουλουπάκη η οποία και εξαφάνισε αυτά τα έγγραφα

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Ότι έχει συμβεί σε εμένα, στον Ανδ. Γεωργίου, στον Ανδ. Παπανδρέου, στην κα Στουρνάρα, στην κα Σαββαϊδου, στην κα Γκραμπόφσκι και σε πάρα πολλούς άλλους δεν μπορεί να τους το δώσει κανείς πίσω. Αυτό που έχω υποστεί εγώ και η οικογένειά μου δεν μπορώ να το πάρω πίσω άρα μια μόνο ικανοποίηση μπορώ να έχω, μόνο μια σημασία έχει να βοηθήσω να δημιουργηθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε κάτι τέτοιο να μην γίνει στον επόμενο. Και για να γίνει αυτό θα προβώ σε όλες τις θεσμικά απαραίτητες ενέργειες για να βοηθήσω να γίνουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες.

ΔΗΜ: Θεσμικές ή νομικές ενέργειες;

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Ο θεσμικός τρόπος ενός πολίτη είναι η διεκδίκηση νομικά των δικαιωμάτων του απλώς θέλω να σας πω ότι επειδή πέρασα αυτό τον δικαστικό Γολγοθά δεν μ’ αρέσει να μιλάω με πυροτεχνήματα ούτε να γαυγίζω θέλω όπως κατάφερα να περάσω αυτή την οδύσσεια μεθοδικά, με επιμονή, με αντοχή, με προετοιμασία και στρατηγική έτσι θα κινηθώ και στο επόμενο βήμα γιατί ο στόχος μου δεν είναι η εκδίκηση, δεν έχω οργή έχω θυμό γιατί δεν θέλω αυτά τα πράγματα να γίνονται στην πατρίδα μου.

ΔΗΜ: Σας άκουσα και σε μια άλλη συνέντευξη να λέτε για αυτή την προσπάθεια σας να μην υποστούν και άλλοι τη δική σας ταλαιπωρία πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα, μιλήσατε για κρατικούς λειτουργούς, μιλήσατε για εισαγγελικούς λειτουργούς, για ανθρώπους της διοίκησης γιατί για να γίνει όλο αυτό όπως το περιγράφετε 6 χρόνια δεν αρκεί μια πολιτική απόφαση ενός πρωθυπουργού, ενός πολιτικού αρχηγού πρέπει να δουλέψουν και άλλα γρανάζια

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Για να μπορέσει να στηθεί μια σκευωρία απέναντι σε όλους τους αθώους που ανέφερα πριν δεν αρκεί το ηθελημένο λάθος, το στοχευμένο λάθος απαιτείται δυστυχώς η συνέργια επίορκων δημόσιων λειτουργών οι οποίοι επιτρέπουν με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους να επιτευχθεί ο στόχος της σκευωρίας.

ΔΗΜ: Όταν μιλάτε για επιόρκους σημαίνει ότι όταν κάποιος είναι επίορκος πρέπει να πληρώσει τη στάση του αυτή, κατά συνέπεια θα κινηθείτε νομικά κατά όλων αυτών των κρατικών λειτουργών δηλαδή εισαγγελικών λειτουργών , δημοσίων υπαλλήλων , κρατικών λειτουργών κλπ πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Θα κινηθώ νομικά εναντίον των ανθρώπων οι οποίοι επιχείρησαν να με δολοφονήσουν και σαν πρώτο βήμα έχω ήδη καταθέσει την ανακρίτρια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που κατά τη γνώμη μου αποδεικνύουν περίτρανα ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
ΔΗΜ: Έχετε εικόνα πόσοι είναι αυτοί;

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Στην περίπτωσή μου είναι τουλάχιστον 4-5 άνθρωποι, είναι δηλαδή άνθρωποι του φορολογικού μηχανισμού που δεν είναι μόνο στην δική μου περίπτωση και στην περίπτωση της κας Σαββαϊδου είναι το ίδιο, είναι και συγκεκριμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί. Η υπόθεση Παπασταύρου μας αφορά όλους γιατί συγκρούονται δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, η φιλελεύθερη δημοκρατία που θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη είναι η ουσία της πολιτικής, που θεωρεί ότι το τεκμήριο αθωότητας είναι μια κατάκτηση κορυφαία του νομικού πολιτισμού. Και μια μαρξιστική- λενινιστική προσέγγιση που θεωρεί ότι η ουσία της πολιτικής είναι ο πόλεμος και η νίκη μεταξύ εχθρών και φίλων, που θεωρεί ότι το τεκμήριο αθωότητας και όλες αυτές τις διαδικασίες τις περιφρονεί, είναι τυπολογίες. Στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένες για να προστατεύουν

ΔΗΜ: Θα επανέλθω, στραφείτε και κατά του πρώην Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ή εάν σας ζητήσει συγνώμη δεν θα κινηθείτε νομικά. Γιατί μέχρι στιγμής δεν σαν ζήτησε κανένας συγνώμη

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Δυστυχώς και αυτό είναι το χειρότερο γιατί και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι κάνουν λάθη και θα έπρεπε να είχαν το θάρρος αυτό που μαθαίνουμε όλοι στα παιδιά μας και μας μαθαίνουν οι γονείς μας όταν κάνουμε ένα λάθος να έχουμε το θάρρος να το αναγνωρίσουμε.
ΔΗΜ: Ακούσαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι για να ζητήσουμε εμείς συγνώμη στον Παπασταύρου θα πρέπει να ζητήσει η ΝΔ συγνώμη για τον Παππά. Πως σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Λυπάμαι ειλικρινά. Είδα το Σαββατοκύριακο, εγώ δεν είμαι δικτυωμένος με το twitter, κομμάτι του εξοστρακισμού μου ίσως και από φυσική ανάγκη προστασίας μου, δεν τα παρακολουθούσα, τώρα που τα βλέπω όμως έχουν ειπωθεί τόσο μεγάλες αθλιότητες που ειλικρινά αναρωτιέμαι αν ο καθένας από εμάς εσφαλμένα είχε την εντύπωση ότι η κα Κοραή ή ο κ. Τάκης ήταν Α και Β και έβγαινε δημόσια και έκανε εξυπνάδες και χοντράδες, αν ερχόταν η στιγμή που αποδεικνυόταν ότι η εντύπωση που είχε, δεν το έκανε επίτηδες είχε ειλικρινά δημιουργηθεί η εντύπωση σε εκείνον...δεν θα έπρεπε να πεις «συγνώμη έσφαλλα». Είναι ζούγκλα! Αν προχωράω και με κάθε κόστος θέλω να εξαλείψω τον πολιτικό μου αντίπαλο και όταν αποδεικνύεται ότι είναι αθώος δεν έχω το θάρρος ούτε να ψελλίσω μια συγνώμη... Πέραν του ότι δεν ψέλλισε κανένα συγνώμη είναι και κάτι χειρότερο η ανακοίνωση για παράδειγμα του Βαξεβάνη στο twitter που τι κάνει; Προσπαθεί να κοντύνει την ηθική μου δικαίωση. Τι λεει ψευδώς, ανακριβώς, ότι η δικαίωσή μου είναι απόρροια τυπικής απαλλαγής, ότι δηλαδή λόγω της πενταετίας απαλλάχτηκα. Όχι κ Βαξεβάνη, με την απόφαση 2345 και 2346 τα διοικητικά δικαστήρια αμετάκλητα με δικαίωσαν επί της ουσίας.

ΔΗΜ: Απαντήστε και σε κάτι άλλο που κυκλοφορεί ότι η δικαίωσή σας ήταν αποτέλεσμα αλλαγής συνθέσεως δικαστών.

Σ.ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Αυτό μειώνει πάρα πολύ, το πολυδιαφημισμένο πρόστιμο των 3 εκατομμυρίων επιβλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και μου επιστράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Και για να σας απαντήσω κα Κοραή ο στόχος μου δεν είναι να κάνω πυροτεχνήματα, ο στόχος μου είναι να βοηθήσω, θα κάνω ότι χρειάζεται για να βοηθήσω θεσμικά να προχωρήσουμε μπροστά.