Σε έναν ακόμα λεπτό διπλωματικό χειρισμό σε σχέση με την πανδημία και τη στάση των ευρωπαϊκών κρατών προέβη η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνεννόηση με άλλους ηγέτες χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πετυχαίνουν να επικρατήσει η σύνεση σε σχέση με τους συνοριακούς ελέγχους κατά το ιδιαίτερα κρίσιμο για την τουριστική βιομηχανία φετινό καλοκαίρι.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου το ζήτημα της διασποράς του κορονοϊού και του προγράμματος εμβολιασμών συζητήθηκε έντονα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τις εκτιμήσεις του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), βάσει των οποίων μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη «Δέλτα» θα είναι η επικρατούσα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τις ανησυχίες και τις προτροπές που εξέφραζαν κυρίως οι Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν -ως προς τη διαχείριση των μετακινήσεων εντός Ε.Ε.- ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη - θέση την οποία εξέφρασαν πολλοί ακόμα πρωθυπουργοί, όχι μόνο του ευρωπαϊκού νότου. Ετσι, γρήγορα απορρίφθηκε το αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου για συντονισμένη και ενιαία ανταπόκριση της Ε.Ε. σε σχέση με ταξιδιώτες από χώρες με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων της συγκεκριμένης μετάλλαξης του ιού.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Ελλάδας θα... δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής οριζόντιων μέτρων

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το θέμα της ινδικής μετάλλαξης και της αντιμετώπισής της μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ηγετών
«Δεν μπορεί με φόβητρο τη μετάλλαξη “Δέλτα” να επιβάλουμε έναν νέο προστατευτισμό», επισημαίνει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, που εξηγεί ότι η χώρα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας ως προς τη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος αυτούς τους μήνες. Αυτό το σχέδιο το έχει δείξει και στους Ευρωπαίους εταίρους της, για να τους πείσει ότι δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής οριζόντιων μέτρων, όπως είχε γίνει πέρυσι.

«Παρακολουθούμε διαρκώς τι γίνεται στα σύνορα, κοιτάζουμε τα νούμερα. Εφόσον δούμε κίνδυνο να συσσωρεύεται, θα πάρουμε στοχευμένα μέτρα αυστηροποίησης», τονίζει ο ίδιος παράγοντας. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση ιδίως των βόρειων χερσαίων συνόρων της χώρας είναι ενθαρρυντικά, με λίγα θετικά κρούσματα.

Ενα τέτοιο μέτρο ελήφθη προ ημερών, με την τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας που αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα για τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας και οι οποίοι από την Τετάρτη θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών), είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελήφθη λόγω αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» και όχι λόγω του εμβολιασμού των Ρώσων με το εγχώριας παρασκευής Sputnik. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η χώρα μας εξακολουθεί να δέχεται χωρίς άλλη προϋπόθεση τους πολίτες π.χ. της Σερβίας ή της Ουγγαρίας που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik. «Η κυρία Μέρκελ σε μια φράση της αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik στο πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού και άλλες που δεν το δέχονται. Είναι ακριβές αυτό. Η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοιχτές οι... ελληνικές κεραίες για τη μετάλλαξη Δέλτα

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην Πορτογαλία, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει και την οποία η Μεγάλη Βρετανία κατέταξε στη «μαύρη» λίστα των επικίνδυνων χωρών, όπως και η Γερμανία, δύο δηλαδή από τους μεγαλύτερους «αιμοδότες» της τουριστικής της βιομηχανίας, όπως εξάλλου και της ελληνικής. Τα ξενοδοχεία αδειάζουν, τα νοσοκομεία γεμίζουν, όπως έγραψε η «Deutsche Welle».
O έλεγχος στα βόρεια σύνορα γίνεται λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» και όχι του εμβολιασμού των Ρώσων με το Sputnik

«Αν δεν προσέξουμε, τότε νομιμοποιείται κάθε χώρα να λάβει μέτρα», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, που επαναλαμβάνει ότι η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, προστασίας και ελέγχων και δεν συντρέχει λόγος μεγάλης ανησυχίας. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η διαχείριση της φετινής τουριστικής περιόδου θα είναι ένας μαραθώνιος.