Από την τριήμερη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, η διεύρυνση του κόμματος, καθώς και το τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει στην κυβέρνηση προέκυψαν μια σειρά από συμπεράσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις επέμεινε ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών παραμένει στο τραπέζι. Στην ομιλία του αναφερόμενος στην προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα παραπάνω και απευθυνόμενος στα μέλη και τα στελέχη του κόμματος του είπε: «Οι πολίτες να ξέρουν ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έστω και με μία ψήφο, σημαίνει ότι την επόμενη μέρα η χώρα θα έχει μία προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει την παρένθεση της παρακμής».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει προκηρύξει εκλογές καθώς από το 2023 φαίνεται πως επιστρέφουν οι «απαράβατοι δημοσιονομικοί κανόνες» που έχουν ανασταλεί λόγω πανδημίας. Δεδομένου, μάλιστα ότι μετά το φθινόπωρο θα πρέπει να καταρτιστεί ο Προϋπολογισμός του 2023, -όπου θα αναγκαστεί να περιγράψει σαφή δημοσιονομικά - περιοριστικά μέτρα ώστε να «περάσει» από την Κομισιόν -, «η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

Το άνοιγμα στο κέντρο και την μεσαία τάξη είναι ακόμα βασική επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Aν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» και να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην καταληκτική ομιλία του. Απαντώντας, μάλιστα, στο ζήτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά, είπε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αναπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες, αλλά «πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο», είπε ο κ. Τσίπρας και όλοι κατάλαβαν ότι η συγκεκριμένη ρητορική είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας –όπως έχει γίνει γνωστή- του γνωστού επικοινωνιολόγου, Γιάννη Λούλη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, από την κυβέρνηση, στο άκουσμα της συγκεκριμένης ορολογίας (σ.σ: μεσαίος χώρος), σχολίαζαν ότι «ο Τσίπρας αφού προσπάθησε να μοιάζει στον Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα προσπαθεί να θυμίσει Κώστα Καραμανλή».

Σε ότι αφορά το είδος της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο κ. Τσίπρας δεν άφησε πολλά περιθώρια με αυτά που είπε: «Ο Μητσοτάκης απέτυχε σε όσα έταξε, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Έταξε τρία πράγματα: καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και ασφάλεια». «Τι έκανε;» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση. Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών (ακρίβεια - αντικειμενικές αξίες ακινήτων - μείωση μισθών). Η χώρα μετατράπηκε σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στις πλατείες, ξύλο στους διαδηλωτές - ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η μαφία».

Τέλος όλα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης φλερτάρει με την ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην εξουσία. Η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε να ασκεί χαμηλών τόνων κριτική, ενώ παρά τις αρχικές πληροφορίες δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. «Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να ελέγχει απόλυτα το κόμμα», σχολίασαν σε πηγαδάκια της Συνδιάσκεψης. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών είναι χαρακτηριστικά. Για την πολιτική απόφαση επί της αρχής ψήφισε «υπέρ το 96.3% , «κατά» το 0.4% και «λευκά» το 3.3%. Για τις Προγραμματικές Θέσεις «υπέρ» ψήφισε το 97%, «κατά» το 0.4% και «λευκά» το 2.6%.