Σε…έναν αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για το λεγόμενο επιθυμητό τείχος ανοσίας, που θα αποκρούσει την επιθετική μετάλλαξη «Δ», αλλά και ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. 

Η συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θεωρείται ικανοποιητική, δεν είναι ωστόσο η επιθυμητή.  Οι επιδημιολόγοι μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες να γίνονται περί τις 85.000 εμβολιασμοί την ημέρα, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 105.000 με 110.000 του προηγούμενου διαστήματος. 

Με έκδηλη την ανησυχία για το καλοκαίρι, σημειώνουν την ανάγκη να ανέβει ο ρυθμός των εμβολιασμών, και προειδοποιούν για 4ο κύμα από χειμώνα. Το «στοίχημα» αφορά τόσο σε νέους που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής, αλλά και τους μεγαλύτερους, οι οποίοι παρόλο που κατά μέσο όρο εμφανίζονται καλυμμένοι σε ποσοστό άνω του 70% έχουν περισσότερες πιθανότητες για άσχημη έκβαση εάν νοσήσουν με την Covid-19.

Nέα κίνητρα και ελευθερίες

Όσο η βεντάλια των διευκολύνσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους ανοίγει, τόσο εντείνονται οι "αποκλεισμοί" για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. 

Έτσι, μετά την Κάρτα Ελευθερίας, από Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις στα νησιά για τους ενηλίκους θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, καθώς και με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών.

Για τους εφήβους 12-17 για τις μετακινήσεις στα νησιά θα απαιτείται η διενέργεια προηγουμένως οποιουδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Αναζητούνται τρόποι προσέγγισης όσων έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο

«Με ανησυχεί ότι κάποιοι δεν πείθονται. Πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο» δήλωσε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» o καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πιθανότητα κάποιος πλήρως εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά είναι σχεδόν μηδενική. «Μπορεί να νοσήσει κάποιος που εμβολιάστηκε, αλλά με πολύ ελαφρά συμπτώματα» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι τυπικά μπορεί ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη, γιατί έχει ελάχιστο ιικό φορτίο.

Τέλος, έκανε λόγο, ότι ο εμβολιασμός θα ενισχύσει την ανοσία όσων νόσησαν από κοροναϊό.

Covid free και μεικτοί χώροι

Παράλληλα, σε δύο κατηγορίες, για αμιγώς εμβολιασμένους και μεικτούς, αναμένεται να χωριστούν από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test για να προσέρχονται σε κλειστούς χώρους, πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα). Το ίδιο θα ισχύει και για τα υπαίθρια (από 1/7) και κλειστά κέντρα διασκέδασης (από 15/7).

Επιπλέον, από 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα.

Στους χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Στον αντίποδα, στους μεικτούς χώρους θα εισέρχονται κι όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Πρόσθετα κίνητρα

Το Associated Press στην ανταπόκριση του από την Αθήνα, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι εξετάζονται και πρόσθετα κίνητρα και ελευθερίες. 

Ποια τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Μπροστά στον φόβο για ένα νέο lockdown, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» ή να περιορίσει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Οι περιορισμοί θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους», διεμήνυσε, εξάλλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα μόνο για αυτή την κατηγορία πολιτών, χωρίς να διαταράσσεται η επιστροφή στην κανονικότητα όσων έχουν εμβολιαστεί.

Η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η πρώτη κίνηση θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, βάσει και του πορίσματος της Επιτροπής Βιοηθικής. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένεται να εφαρμοστούν προς το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, υποχρεωτικός εμβολιασμός εξετάζεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων και πολιτών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται όσοι θα καταταγούν για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και οι αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.

Επίσης, η επόμενη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία που εξετάζεται είναι οι εκπαιδευτικοί.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για test και green pass και για μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος. Αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Έχει πέσει ο ρυθμός εμβολιασμών

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι, ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.

Ο κ. Πέτσας προειδοποίησε ότι, αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, «θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό».

Παράθυρο και από Γεωργιάδη για νέα μέτρα και στις χερσαίες μετακινήσεις

Παράθυρο για μέτρα και στις χερσαίες μετακινήσεις άφησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα για τα νησιά να επεκταθούν και στις χερσαίες μετακινήσεις, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.