«Υπάρχει ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως όσο δεν εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση του παγκόσμιου πληθυσμού στα εμβόλια θα υπάρχουν μεταλλάξεις.

Ακόμη τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι πράξη ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως πρέπει να αναλύσουμε για πιο λόγο ομάδες πληθυσμού, ηλικίες και περιοχές της χώρας δεν εμβολιάζονται ενώ είπε πως πρέπει να υπάρχει πειθώ.

Τέλος, ο ίδιος διαφώνησε με τη δημιουργία χώρων αποκλειστικά για τους εμβολιασμένους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Υπάρχει ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις, και ειδικά για αυτή τη μετάλλαξη Δ. Το πρόβλημα είναι το εξής όσο δεν διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση του παγκόσμιου πληθυσμού στα εμβόλια τόσο θα δημιουργούνται θύλακες ελλιπούς εμβολιασμού που θα επωάζουν τις μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Αφρική είναι το 1,3% του πληθυσμού εμβολιασμένο, σε λίγο θα μας προκύψει μια πολύ μεταδοτική αφρικανική μετάλλαξη. Το δομικό πρόβλημα σήμερα είναι αυτό και πρέπει να καταλάβουμε ότι πλέον χρειάζονται διεθνούς τύπου ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Δεν υπάρχουν υγειονομικά σύνορα σε αυτή την ιστορία και πρέπει να οργανωθεί σε άλλη βάση η παρέμβαση που πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

«Είναι πράξη ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης ο εμβολιασμός και επειδή είναι αυτό για αυτό και δεν πρέπει να ευτελίζεται με ανταλλάγματα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο των νέων αναζωπυρώσεων, ο κ. Ξανθός απάντησε: «Εκτός από διεθνούς τύπου ρυθμίσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να πάμε πιο προετοιμασμένοι στις επόμενες φάσεις της πανδημίας γιατί προφανώς δεν τελειώνει εδώ θα έχουμε την ανάγκη αναμνηστικών δόσεων, εμβολίων δεύτερης γενιάς κλπ υπάρχει και μια έμφαση αυτή την περίοδο σε ένα τρίπτυχο που λέγεται πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση, και πρόβλεψη του πληθυσμού αυτού ο οποίος θα νοσήσει σοβαρότερα. Αυτό είναι ένα κείμενο από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, έχει κατατεθεί αυτές τις μέρες και πραγματικά είναι μια στρατηγική για το πώς πρέπει τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και διεθνώς να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Δηλαδή για παράδειγμα πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση και πιο στοχευμένη παρέμβαση σε θύλακες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην κοινωνια με μια σοβαρή κοινωνική έρευνα, γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί δηλαδή το 30% των ηλικιωμένων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι μόνο το θέμα της δυσκολίας μετακίνησης το οποίο πολύ καθυστερημένα μετά από 6 μήνες τώρα το ρύθμισε η κυβέρνηση;

«Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι αντιστρόφως ανάλογα των ποσοστών νέων κρουσμάτων, νοσηλειών, σοβαρών νοσήσεων, διασωληνώσεων και θανάτων αυτό ισχύει και παγκόσμια και στην Ελλάδα άρα νομίζω ότι είναι μονόδρομος να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ταυτόχρονα όμως παίρνοντας μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού στην κοινότητα στο γενικό πληθυσμό, εκεί χάθηκε η μάχη κατά την άποψή μου και όχι τόσο στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Θέλει καλή επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και αποτροπή της ευρύτερης μετάδοσης», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται να αναλύσουμε για ποιους λόγους ομάδες του πληθυσμού, κοινωνικές τάξεις, κατηγορίες επαγγελματικές, ηλικίες, περιοχές της χώρας δεν εμβολιάζονται, να γίνει μια σοβαρή έρευνα αυτής της εικόνας και στη συνέχεια να πάμε με πιο στοχευμένο και όχι οριζόντιο τρόπο με μέτρα τεκμηρίωσης επιστημονικής,άρσης επιφυλάξεων, πειθούς και όχι πειθαναγκασμού», επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι το θέμα των προνομίων στους εμβολιασμένους λειτουργούν ως κίνητρο, απάντησε: «Πρώτον δεν έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους, εγώ όμως σε αυτή τη φάση θεωρώ ότι είναι λάθος αυτή η κίνηση. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να μην υπάρχει διάκριση, να μην υπάρχει απαγόρευση σε κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος γιατί υπάρχουν και πολλοί ανεμβολίαστοι οι οποίοι δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα. Τώρα θεωρητικά την έχουν όλοι αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός θα περάσει αρκετός χρόνος, άρα σε αυτή τη φάση που το 37% μόνο του πληθυσμού έχει πλήρη ανοσοποίηση είναι λάθος να δημιουργήσουμε πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων και να βάλουμε διαχωρισμούς».

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι χωρίς να απαγορεύεται σε έναν ανεμβολίαστο να πάρει μέρος σε ένα κοινωνικό ή πολιτιστικό γεγονός οι μεν εμβολιασμένοι να μην χρειάζονται άλλα φίλτρα δηλαδή να αρκεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ οι ανεμβολιαστοι να έχουν και αυτοί το δικαίωμα αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ενός πρόσφατου αρνητικού τεστ. Αυτό είναι μια λογική διευκόλυνση των εμβολιασμένων και όχι απαγόρευση του δικαιώματος των ανεμβολίαστων. Γενικά είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν χώροι αμιγώς εμβολιασμένων», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Νομίζω ότι η σχετική σύσταση της εθνικής επιτροπής βιοηθικής είναι μια εξαιρετική βάση για να κινηθεί η πολιτεία και να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις. Τι λεει η εθνική επιτροπη βιοηθικής; Εξαντλούμε τα περιθώρια ενημέρωσης, στοχευμένης παρέμβασης και ως έσχατη λύση επιβάλλονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όχι γενικά η υποχρεωτικότητα, σε ανθρώπους για παράδειγμα που έχουν σχέση με τη νοσηλεία ασθενών ή την φροντίδα ευπαθών ομάδων ρυθμίσεις ώστε αυτοί που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες να είναι ανεβολιασμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δηλαδή μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ορισμένες δραστηριότητες αυτή τη στιγμή στη χώρα πρέπει αυτή την περίοδο να ασκούνται από προσωπικό είτε τον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα το οποίο να είναι εμβολιασμένο. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό και με ποιες ρήτρες και με ποιες δικλείδες ασφαλείας από άποψη εργασιακών δικαιωμάτων, βιοηθικής προσέγγισης, αρχών κράτους δικαίου, συντάγματος κλπ αυτό ειναι κάτι που πρέπει να το μελετήσει σοβαρά η πολιτεία, δεν υπάρχει εύκολη συνταγή. Είναι λάθος να στοχοποιούμε», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα μέτρα δημόσιας υγείας για να αποδώσουν πρέπει να έχουν στον πυρήνα τους την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της συναίνεσης, πρέπει αυτά να τα προσέξουμε πάρα πολύ καλά. Είναι τραγικό λάθος να βγαίνουν υπουργοί και να λένε «βεβαίως είναι δικαίωμα του εργοδότη να απολύσει κάποιον ανεμβολίαστο, βεβαίως είναι δικαίωμα του καταστηματάρχη να μην επιτρέψει να μπει κάποιος ανεμβολίαστος...» αυτά θεωρώ ότι δημιουργούν πρόβλημα σε αυτή τη φάση και ενισχύουν αυτό που λέμε αντιεμβολιαστικό ρεύμα, ρεύμα αμφισβήτησης, δυσπιστίας κλπ. Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνημα οργανωμένο στην Ελλάδα, υπάρχει πολύ-παραγοντική εξήγηση αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης και για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση εμπιστοσύνης μόνο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούμε να προχωρήσουμε και όχι με αυταρχισμό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν ζητάει συγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Παπασταύρου, απάντησε: «Δεν απαντώ καν σε αυτή την ερώτηση γιατί θα μπορούσα και εγώ να αντιτείνω γιατί δεν έχει ζητήσει η σημερινή κυβέρνηση συγνώμη ας πούμε από τον κ.Παππά... Έχουμε διεθνές σκάνδαλο Novartis και επιχειρήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση να αντιστραφεί η εικόνα και να πούμε ότι υπήρξε σκευωρία την οποία είχαν στήσει κάποιοι κακοί Συριζαίοι. Αυτά είναι μια συζήτηση λίγο τοξική και δεν βοηθάει σε αυτή τη φάση... Θέλω να συμφωνήσουμε στο εξής ότι πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία του κράτους έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί χωρίς έλεγχο και μηχανισμούς αποτροπής να διασπαθίσει το δημόσιο χρήμα και λοιπά και λοιπά. Αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικό να θωρακίσουμε τη χώρα και το κράτος μας και όχι να σκανδαλολογούμε».