O υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είναι από τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν σηκώσει και εξακολουθούν να σηκώνουν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού στα χέρια του βρίσκεται το πιο δυνατό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος τονίζει σήμερα στα «Π» πως, παρά τις ελπιδοφόρες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, η μάχη δεν έχει κριθεί και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να βρει ο ελληνικός τουρισμός τη θέση που του αρμόζει στον παγκόσμιο χάρτη. Αλλωστε, έχοντας ο ίδιος θητεύσει στην ελεύθερη αγορά ως υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι για την επίτευξη του στόχου απαιτείται σκληρή δουλειά και επαγρύπνηση. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα δει τους Έλληνες εργαζομένους και τους επιχειρηματίες του κλάδου να χαμογελούν ικανοποιημένοι, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Κύριε υπουργέ, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της μάχης με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία στον τουρισμό. Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και η πιο δυσάρεστη στιγμή αυτής της διετίας για εσάς;


Είναι πολύ εύκολο και ταυτόχρονα αφάνταστα δύσκολο να απαντήσω στο ερώτημά σας, κυρίως διότι η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή μας. Η μάχη δεν έχει τελειώσει, άρα δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε απολογισμούς. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, για να θωρακίσουμε τον τουριστικό κλάδο από υγειονομικής πλευράς, έτσι ώστε να φιλοξενούμε όλο και περισσότερους τουρίστες με απόλυτη ασφάλεια. Υπ’ αυτή την έννοια, η πιο δυσάρεστη στιγμή που θυμάμαι από την προηγούμενη περίοδο δεν είναι συγκεκριμένη. Είναι απλώς εκείνη η στιγμή που ο καθένας μας συναισθάνεται τον πόνο του συνανθρώπου, οποιουδήποτε χτυπήθηκε από τον COVID-19 και οποιουδήποτε είχε την αγωνία για την υγεία κάποιου κοντινού του προσώπου. Θα μπορούσα να μιλήσω για τις τεράστιες, άνευ προηγουμένου δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στον τουριστικό τομέα. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την έγνοια για την υγεία των αγαπημένων μας. Οσο για την καλύτερη στιγμή, δεν έχει έρθει ακόμη. Παλεύουμε να απελευθερώσουμε πλήρως τον ελληνικό τουρισμό, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να πάρει αυτό που τoυ αξίζει από τη διεθνή αγορά. Η προσπάθεια να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος -μια προσπάθεια που θα χαρακτήριζα εθνική, συλλογική, με συνέργεια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα- είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν έχει κριθεί. Γι’ αυτό και η καλύτερη στιγμή θα έρθει όταν η πανδημία θα έχει νικηθεί ολοκληρωτικά και δεν θα εμποδίζει κανέναν άνθρωπο πάνω στον πλανήτη να ταξιδεύει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Ειδικά για εμένα, ως υπουργό Τουρισμού, η καλύτερη στιγμή θα είναι όταν θα δω τους Ελληνες εργαζομένους και τους επιχειρηματίες του κλάδου να χαμογελούν ικανοποιημένοι για όσα θα έχουμε καταφέρει από κοινού.

theoxaris
Τι περιμένετε από τη φετινή χρονιά; Με πόσες αφίξεις θα είστε ικανοποιημένος για τον ελληνικό τουρισμό το 2021;

Η φετινή χρονιά παραμένει δύσκολη και, σε μεγάλο βαθμό, απρόβλεπτη. Οι αριθμοί δεν είναι πρωτεύον στοιχείο. Πρωταρχικός στόχος είναι η υγειονομική ασφάλεια. Κάθε τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα και επιστρέφει στη χώρα του, αφού έχει απολαύσει τις διακοπές του χωρίς την παραμικρή ανησυχία, είναι για εμάς η καλύτερη διαφήμιση. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους υγειονομικούς κινδύνους, όσο και αν έχουν περιοριστεί, κυρίως λόγω της εμβολιαστικής εκστρατείας. Οπως δεν πρέπει να υποτιμούμε το πόσο πολύ έχουν αλλάξει οι συνήθειες των ταξιδιωτών. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα εμφανίζουν πολύ θετικές τάσεις, με διαρκή αύξηση. Ωστόσο, ένας μεγάλος και κρίσιμος αριθμός αφίξεων παραμένει απροσδιόριστος, διότι η παγκόσμια τάση είναι προς τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής. Από την άλλη, είναι πολύ ελπιδοφόρες ορισμένες εξελίξεις, όπως η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Ελλάδα για τους πολίτες της Γερμανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας και μιας σειράς πολλών άλλων χωρών. Είναι πολύ χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα και παρά την υποχρέωση να μείνουν σε καραντίνα αφού επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 9.000 Βρετανοί ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η επιθυμία του κόσμου να έρθει στη χώρα μας και, γενικότερα, να ταξιδέψει.

Παλεύουμε να απελευθερώσουμε πλήρως τον ελληνικό τουρισμό, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να πάρει αυτό που τoυ αξίζει από τη διεθνή αγορά


Το WTTC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού) βράβευσε την Ελλάδα ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διαχείριση της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο. Υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα σε αυτό το βραβείο;

Το αντίκρισμα είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας ως υπόδειγμα αντιμετώπισης μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Η βράβευση ισοδυναμεί με μια πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και ανεβάζει το κύρος της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), ο οποίος επέλεξε την Αθήνα για να φιλοξενηθεί πριν από μερικές ημέρες η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του για την Ευρώπη. Στη συνάντηση αυτή η Ελλάδα επανεξελέγη ως προεδρεύουσα της Επιτροπής του ΠΟΤ για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα η χώρα μας διεκδίκησε εκ νέου και πέτυχε τη συμμετοχή της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την περίοδο 2021-2024. Τέλος, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τη σύσταση κέντρου έρευνας για τον παράκτιο και τον θαλάσσιο τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά -μαζί με πάρα πολλές άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε και σχεδιάζουμε να αναλάβουμε στο μέλλον- ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας ως πρωταγωνίστριας στον τουρισμό, σε ευρωπαϊκό, αλλά ακόμα και σε οικουμενικό επίπεδο.

Πρόσφατα κάνατε περιοδεία σε πολλές χώρες. Ποια είναι τα συμπεράσματα και οι εντυπώσεις σας από αυτά τα ταξίδια;

Σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας για να επανεκκινήσουμε τον ελληνικό τουρισμό το 2021 ήταν αυτό που λέμε «τουριστική διπλωματία». Από πολύ νωρίς είχαμε σχεδιάσει μια σειρά επαφών με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τους πιο ισχυρούς παράγοντες των κατά τόπους αγορών του εξωτερικού. Η δική μου περιοδεία θα έπρεπε να συμπίπτει και να βαίνει παράλληλα με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, στο οποίο η χώρα μας προχώρησε πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά από κάθε ανταγωνιστή της, τόσο στη Νότια Ευρώπη όσο και γενικότερα. Ταξίδεψα σε χώρες της Βαλκανικής όπως η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, επισκέφτηκα τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία αλλά και τις ΗΠΑ. Κοινή διαπίστωση παντού, το εξαιρετικά ένθερμο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιοδείας, ομολογώ ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που εξεπλάγην ευχάριστα από το πόσο έντονη ήταν η αδημονία για την επανέναρξη των τουριστικών μετακινήσεων προς την Ελλάδα. Αυτή η διάθεση μεταφράστηκε, βεβαίως, επί του πρακτέου, σε στρατηγικές συμφωνίες, τους καρπούς των οποίων θα βλέπουμε τα επόμενα χρόνια. Πάντως, σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλο σεβασμό από τους εκπροσώπους των κρατικών τουριστικών φορέων, των μεγαλύτερων tour operators, των αεροπορικών εταιρειών κ.λπ., κάτι που οφείλεται σαφώς στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επέδειξε ολόκληρος ο κλάδος στο άνοιγμα του 2020. Θα έλεγα, όμως, ότι η πατρίδα μας «κέρδισε επιπλέον πόντους» χάρη στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να προτείνει στην Ε.Ε. το Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Για το brand Ελλάδα, αυτή ήταν μια τεράστια ώθηση.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα εμφανίζουν πολύ θετικές τάσεις, με διαρκή αύξηση. Ωστόσο, ένας μεγάλος και κρίσιμος αριθμός αφίξεων παραμένει απροσδιόριστος


Με αυτό το πρόγραμμα, με τα συνεχή ταξίδια, προλαβαίνετε να δείτε την οικογένειά σας;

Για να είμαι ειλικρινής, το τελευταίο διάστημα δεν είμαι και ο πιο συνεπής άνθρωπος, ούτε στην οικογένειά μου ούτε στους φίλους μου. Ευτυχώς, δείχνουν κατανόηση και ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να ξεκλέψουμε λίγες ημέρες για να βρεθούμε όλοι μαζί και να περάσουμε κάποιες ξέγνοιαστες στιγμές. Αυτή που συνήθως μου «κρατάει μούτρα» είναι η Ζωρζέτ, η οποία, όταν δεν με βλέπει για ημέρες, θυμώνει μαζί μου και δεν μου μιλάει. Ευτυχώς, γρήγορα σπάει ο πάγος, έρχεται στην αγκαλιά μου και αρχίζουμε το παιχνίδι. Είναι και αυτός ένας τρόπος να εκφράσει το πόσο της έχει λείψει ο μπαμπάς της.

Η πιο δύσκολη στιγμή σας τους τελευταίους μήνες;

Ηταν σίγουρα η απώλεια του πατέρα μου, τον περασμένο Απρίλιο, που με έκανε να νιώσω ότι μαζί του έφυγαν και τα δικά μου πρώτα χρόνια στη ζωή. Την ίδια ώρα, όμως, βρισκόμουν στη μέση του προγράμματος των επισκέψεών μου στις μεγάλες μας αγορές και την επομένη της κηδείας έπρεπε να ταξιδέψω για ΗΠΑ. Η εναλλαγή των εικόνων και των παραστάσεων ήταν δύσκολη, τα συναισθήματα ήταν ακόμα πολύ έντονα, αλλά ταυτόχρονα σκεφτόμουν τι θα έκανε και εκείνος στη θέση μου και προχώρησα μπροστά.

Τι είναι για εσάς καλοκαίρι, διακοπές; Δώστε μας κάποιες εικόνες.

Καλοκαίρι για εμένα είναι η Κερασιά, το χωριό του παππού και της γιαγιάς στη Φωκίδα, καλοκαίρι είναι οι πανέμορφες παραλίες στη Νικήτη της Χαλκιδικής, το κάμπινγκ στην Ελαφόνησο, το Σαλάντι των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων με τους γονείς μου και με τα αδέλφια μου. Εκεί, μάλιστα, κέρδισα και τα πρώτα μου χρήματα ως εργαζόμενος και με τα χρήματα από την αμοιβή, μαζί με τα πουρμπουάρ των πελατών, αγόρασα ποδήλατο επιστρέφοντας στην Αθήνα. Αλλά καλοκαίρι είναι και η Κύθνος, όπου το 2018 παντρευτήκαμε με τη Δήμητρα και βαφτίσαμε τη Ζωρζέτ μας. Καλοκαίρι είναι εκείνα τα λεπτά, οι ώρες, οι ημέρες που τίποτε δεν έχει σημασία, παρά μόνον η στιγμή.