Ενα βήμα πριν ζητήσει εκλογές βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, δεδομένου ότι ο τουρισμός και, άρα, η οικονομία δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

Στην Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη, που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο, πατώντας ουσιαστικά στο νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα αφήσει την κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί».

Στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, μάλιστα, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, λέγοντας ότι «η Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι το επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας. Και είναι μια ευκαιρία να εκπέμψουμε ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας αλλά και αποφασιστικότητας να δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της Δεξιάς και τη νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «σε αυτήν τη νέα φάση ξεδιπλώνεται όλη η βαριά πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Εργασιακό, το Ασφαλιστικό και τον Πτωχευτικό, αλλά και στα θέματα της Παιδείας. Υπό μια έννοια, ξεπαγώνει ο πολιτικός χρόνος και ανοίγει η πολιτική αντιπαράθεση. Τώρα και τον επόμενο χρόνο θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης».

Οπως υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπροστά τους έχουν ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι και γι’ αυτό «η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής σε κάθε μέτωπο, κοινωνικό και πολιτικό, μέσα στην κοινωνία και δίπλα στους πολίτες που ασφυκτιούν».

Ακόμα, επισημαίνουν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας -ασφάλεια, Εργασιακό, οικονομία-, παρά το γεγονός ότι στα ποσοστά για την πρόθεση ψήφου εμφανίζεται να κρατά τις δυνάμεις της.

«Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταδεικνύουν τη συντριπτική αντίθεση της πλειοψηφίας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως, π.χ., στο εργασιακό νομοσχέδιο», λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου και προσθέτουν: «Υπό αυτή την έννοια, ανοίγεται μια πρόκληση μεγάλη να αναδείξουμε την εναλλακτική πρόταση, την πρόταση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με στόχο τη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας και την άμβλυνση των ανισοτήτων».

Η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές έχει να κάνει με το ότι θέλει να προλάβει τον αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, δεδομένου ότι θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να προλάβει τη μεγαλύτερη φθορά του κόμματός του.

Τα γκάλοπ αγχώνουν αλλά δεν το... δείχνουν

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει ότι δεν φοβάται τις κάλπες, παρά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα μεγάλο βήμα πριν από λίγο καιρό, λέγοντας ότι οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες, όποτε και αν γίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, έριξε και τις «γέφυρες» από το βήμα της Βουλής για μετεκλογική συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας, έτσι, τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Οι συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκλαϊκεύοντας μάλιστα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ζήτησαν από τα στελέχη των άλλων κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφού σημείωσε με νόημα ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» τον σχηματισμό συμμαχιών και πρόσθεσε με νόημα: «Ολα τα πολιτικά κόμματα στον δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο είτε θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη και για ζητήματα διακυβέρνησης είτε θα λειτουργήσουν ως... πολιτικοί αναχωρητές. Αν ο λαός δώσει αριστερές, πλειοψηφικές απαντήσεις, είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επίσης ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι επώδυνο φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, πάντως, τα στελέχη της αντιπολίτευσης κλιμακώνουν τις πιέσεις τους για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι πληροφορίες λένε ότι, εάν δεν έχουμε πρόωρες κάλπες και εφόσον, φυσικά, το θέμα της πανδημίας το επιτρέψει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε συνέδριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Εάν υπάρξουν εκπλήξεις σε πολιτικό επίπεδο, τότε κανείς δεν ξέρει πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο και κάτω από ποιες συνθήκες.