Την «εξαγορά των νέων» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει η κυβέρνηση με αφορμή Freedom Pass και 150 ευρώ, δείχνοντας με αυτή τη ρητορική ότι τρόμαξε για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια κυβερνητική πρωτοβουλία στους νέους. «Αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα», λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας πάλι ακραία ρητορική.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση επιδιώκει «να ισοφαρίσει τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες, τον πρωτοφανή αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων, την υποβάθμιση των πανεπιστημίων τους, την καταδίκη όσων βρουν δουλειά να εργάζονται 10ωρα με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, την διαρκή στοχοποίησή τους πως ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας».

«Χαρτζιλίκι 150 ευρώ»

Ο τομέαρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ανέφερε μάλιστα ότι «η απόφαση Μητσοτάκη για «χαρτζιλίκι 150 ευρώ» στη νεολαία προκαλεί και προσβάλλει, πρώτα και κύρια τους ίδιους τους νέους. Επίσης, τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι άνεργοι, ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τους συμπολίτες με αναπηρία, τους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ, όλους εκείνους που χάνουν το σπίτι ή το κατάστημά τους από την επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας».

«Εμβολιαστείτε παρά την προσβολή»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στους νέους να εμβολιαστούν παρά την «κυβερνητική προσβολή και υποκρισία» των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον εμβολιασμό των νέων. «Είναι προσβολή και υποκρισία από την κυβέρνηση που υποστήριζε ότι βασικός λόγος μετάδοσης της πανδημίας ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως «οι διεθνείς οργανισμοί και φορείς θεωρούν ως εστίες υπερμετάδοσης τα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας - όχι τους νέους ανθρώπους».

Προτάσεις για το εργασιακό

Εν τω μεταξύ χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό μιλώντας για «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο με εγγυήσεις για εργαζόμενους και νέους για μια καλύτερη ζωή».

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η εκκίνηση πιλοτικά του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, και το ισχυρό ΣΕΠΕ και συλλογικές συμβάσεις. «Θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη σε μισθούς και εργασία ή η πολιτική και οικονομική ελίτ θα μας κρατήσει στο εδώ είναι Βαλκάνια;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.