Το νέο σχολείο, το «αναβαθμισμένο σχολείο», όπως χαρακτηρίστηκε στην εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας, που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με παρόντα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χώρο του Στρογγυλού Σχολείου στον 'Αγιο Δημήτριο. 

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, για παρεμβάσεις που δοκιμάστηκαν πιλοτικά και πλέον θα εφαρμοστούν καθολικά από το Σεπτέμβριο, αλλά και για νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται αυτήν την εβδομάδα σε διαβούλευση, για ένα σχολείο πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, αλλά και με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. «Ένα σχολείο που λειτουργεί ως ο πλέον καθοριστικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για κάθε παιδί».

Το νέο αναβαθμισμένο σχολείο

Οι τέσσερις άξονες, που θα εξειδικευτούν στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θα εισαχθεί προσεχώς στην Βουλή, αφορούν:
α) τα εργαστήρια δεξιοτήτων, που μετά την πιλοτική εφαρμογή τους σε 218 σχολεία, από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων,
β) τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση με εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρίες
γ) τις «εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές», όπως το παράλληλο μηχανογραφικό, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και
δ) την «ενδυνάμωση και ενίσχυση» της θέσης των εκπαιδευτικών σε «ένα αποκεντρωμένο σύστημα, που στοχεύει στο αυτόνομο και ελεύθερο σχολείο».

Μητσοτάκης: Ευχαριστώ που αγκαλιάσατε τις προκλήσεις της τηλεκπαίδευσης 

«Μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ αφορουσε το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Πώς θα υλοποιήσουμε το σχολείο του μέλλοντος που θα έχει κεντρικό σκοπό να προσφέρει γνώση και δεξιότητες στους μαθητές ώστε να σας προετοιμάσουμε για ό,τι επιλέξετε να κάνετε στη ζωή σας. Είτε είναι πανεπιστημιακές σπουδές, είτε μεταλυκειακή εκπαίδευση, είτε οποιαδήποτε επαγγελματική διαδρομή» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Νέου Αναβαθμισμένου Σχολείου.



Ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά

«Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στις γλώσσες» προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το γεγονός ότι από την ηλικία των 4 μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα. Το νηπιαγωγείο ξεκινάει στα 4. Ξέρουμε ότι οι βασικές συνάψεις του εγκεφάλου έχουν διαμορφωθεί μέχρι τα πρώτα 6-7 χρόνια, αλλά το τι γίνεται έχει μεγαλη σημασία. Ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο σχολειο και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να επιλέξουν τι θα κάνουν στη ζωή τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.



Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από Σεπτέμβρη

Στις βασικές αλλαγές, που θα περιλαμβάνονται και στο σχετικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται η ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η ανάδειξη της διοίκησης της εκπαίδευσης σε κεντρικό πυλώνα παιδαγωγικής στήριξης του σχολείου και ο εκσυγχρονισμός της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τομές, όπως το πολλαπλό βιβλίο, η αποκέντρωση και η ευελιξία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης, καθώς και η αξιολόγηση μαθητών με καινοτόμες μεθόδους, όπως η «ανεστραμμένη τάξη».

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που ήδη φέρνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δασκάλων και καθηγητών σε «θέσεις μάχης», προβλέπεται ότι θα έχει καθαρά βελτιωτικό, μη τιμωρητικό χαρακτήρα και θα λειτουργεί ως μηχανισμός ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών και διαρκούς βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του σχολείου.

Αλλαγές και στις δομές της εκπαίδευσης

Αλλαγές έρχονται και στις δομές εκπαίδευσης. Στόχος, η ίδρυση θέσεων στελεχών με αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα, ο εξορθολογισμός της διαδικασίας επιλογής στελεχών και η ουσιαστική συμβολή των στελεχών αυτών τόσο στην επιμόρφωση όσο και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που θα καταστήσουν τις νέες δομές εκπαίδευσης κρίσιμο πυλώνα για την αποτελεσματική παιδαγωγική υποστήριξη του αυτόνομου σχολείου. Ενδοσχολικοί συντονιστές, μέντορες, υποδιευθυντές έπειτα από εισήγηση του διευθυντή είναι οι νέες θέσεις ευθύνης που θα προβλεφθούν για τους εκπαιδευτικούς.

Στον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου είναι ένα πιο ελεύθερο σχολείο, που επιλέγει βιβλία, δημιουργεί εκπαιδευτικούς ομίλους, ελέγχει με ειδικά τεστ το εκπαιδευτικό σύστημα, έχει λόγο στα εκπαιδευτικά προγράμματα και λειτουργεί με διαφάνεια. Στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων σπουδών, καταργείται το ένα και μοναδικό εγχειρίδιο και στο εξής θα παράγονται και θα διατίθενται περισσότερα του ενός βιβλία ανά μάθημα, τα οποία θα εντάσσονται σε ειδική ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Κάθε σχολείο θα επιλέγει τα βιβλία του

Η αποκέντρωση της διαδικασίας επιλογής βιβλίου από το κράτος και η μεταφορά του στο ίδιο το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του είναι μια μικρή «επανάσταση» για τη σχολική εκπαίδευση: Κάθε σχολείο θα μπορεί να επιλέξει το εκπαιδευτικό υλικό που ταιριάζει στους μαθητές του. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα αξιολογεί το εκπαιδευτικό πακέτο που θα χρησιμοποιεί και δεν θα ακολουθεί απλώς την εντολή της κεντρικής διοίκησης, διευρύνοντας το πεδίο της αυτονομίας της. Τελικός αξιολογητής του βιβλίου θα είναι, δηλαδή, ο ίδιος ο εκπαιδευτικός.

Σημειώνεται πως εως τον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί τα 123 νέα προγράμματα σπουδών της Γενικής Εκπαίδευσης και θα ακολουθήσουν προκηρύξεις για τη συγγραφή των βιβλίων, που πλέον θα μπορούν να είναι περισσότερα του ενός για κάθε μάθημα (π.χ., δύο βιβλία Φυσικής Γ’ Γυμνασίου).

Η αυτονομία των σχολείων επεκτείνεται και ως προς τη μορφή τετραμηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης, όπως, π.χ., η λεγόμενη «ανεστραμμένη τάξη» (flipped classroom), η ατομική ή ομαδική εργασία, αντί για ωριαίο διαγώνισμα.

Ιερείς μόνο με πτυχίο


Το τελευταίο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο νομοσχέδιο από τη Μεταπολίτευση που επιχειρεί να εκσυγχρονίσει και να οργανώσει εξολοκλήρου και σε νέα βάση τη Δευτεροβάθμια, Μεταδευτεροβάθμια και Ανώτατη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, όσοι επιθυμούν να γίνουν κληρικοί θα πρέπει είτε να σπουδάσουν πρώτα σε ΑΕΙ είτε να φοιτήσουν σε μία από τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (διετούς φοίτησης). Το Δίπλωμα Ιερατικής Μαθητείας που θα αποκτούν θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό σε κενή οργανική θέση εφημερίου μετά τη χειροτονία του, σε ενορίες που βρίσκονται σε χωριά ή πόλεις με πληθυσμό έως 40.000 κατοίκους. Κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται ο διορισμός κατόχων Διπλώματος Ιερατικής Μαθητείας σε κενή οργανική θέση εφημερίου σε ενορίες που βρίσκονται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων, εφόσον δεν εμφανίζονται υποψήφιοι που είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ ή πτυχιούχοι των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.