«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα απασχολεί τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το υπουργείο Υγείας, ωστόσο το σύστημα Υγείας παραμένει έτοιμο και σε εγρήγορση ακόμη και στην περίπτωση ενός τέταρτου κύματος», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε πως ασφαλείς απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα είναι μόνο αυτοί που έχουν εμβολιαστεί.

«Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη

«Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί.

«Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», τόνισε.

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως προέχει η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.

«Οι εμβολιασμοί παντού στο κόσμο είναι προαιρετικοί και αυτό έχει καταστεί σαφές. Από εκεί και πέρα, εκεί που τίθενται θέματα Δημόσιας Υγείας, σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, που υπάρχουν μεγάλης ηλικίας συμπολίτες μας που κινδυνεύουν από τον ιό, πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σέβονται πρώτα και πάνω από όλα το λειτούργημα το οποίο επιτελούν», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Στην Ελλάδα έχουμε δείξει πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και αλληλεγγύη και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αυτές τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη Δημόσια Υγεία», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι εμβολιασμοί θα δείξουν τον δρόμο για το πώς θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι».

Για την περίπτωση ενός ενδεχόμενου τοπικού lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι.

«Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης», εξήγησε ο κ. Κικίλιας.

«Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι – που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος – πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά», συμπλήρωσε.

«Έχουν κινδυνεύσει και πιο νέοι άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και πιο νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να τα βλέπει αυτά, αντιθέτως όλοι θέλουμε να οδηγηθούμε βήμα-βήμα σε ασφαλή νερά», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.