Το θέμα που πρυτάνευσε στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν άλλο από την πανδημία του κοροναϊού και πιο συγκεκριμένα η νέα μετάλλαξη Δέλτα.

Τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και η εξάπλωση αυτών έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Ε.Ε και συνεχώς αναζητούνται τρόποι ώστε να τεθεί φρένο.

Από την άλλην όμως, το επιθυμητό τείχος ανοσίας δεν έχει επιτευχθεί ακόμα δεδομένου ότι ο εμβολιασμός δεν έχει φτάσει στα προσδοκώμενα επίπεδα.

Επίθεση Μέρκελ σε Πορτογαλία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος άσκησε κριτική στην Πορτογαλία που δέχθηκε Βρετανούς τουρίστες. Η εν λόγω στάση της Πορτογαλίας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα και κυρίως αυτά με την ινδική μετάλλαξη. Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της καραντίνας στους τουρίστες που προέρχονται εκτός της Ε.Ε. Μία πρόταση που βρήκε αρκετούς υποστηρικτές.

Σύμφωνα με το «Politico», η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τακτική που ακολουθεί η χώρα μας σε σχέση με τους τουρίστες από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται τους εμβολιασμένους χωρίς να λαμβάνει μέτρα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο Sputnik-V δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών

Οι «27» υποστήριξαν πως θα πρέπει να πειστούν οι νέοι αλλά και όσοι ακόμα είναι επιφυλακτικοί για να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Τα μέχρι τώρα ποσοστά κυρίως στις μικρές ηλικίες στις χώρες της Ε.Ε δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και υπάρχει έκδηλη ανησυχία καθώς οι μεταλλάξεις της φονικής νόσου χτυπά τους ανεμβολίαστους.

Πορτογαλία και Ιταλία συζητούν ήδη τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων.

Πράσινο διαβατήριο

Ωστόσο, οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. τονίζουν πως η συμφωνία για το «πράσινο διαβατήριο» δεν αλλάζει καθώς πρόκειται για μετακινήσεις πολιτών μεταξύ των «27» χωρών. «Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας» κατέστησαν σαφές.