Δύο σημαντικές βελτιώσεις σε κρίσιμα σημεία του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία πέτυχε η Ελλάδα σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές των Βρυξελλών. Η σχετική διαπραγμάτευση έχει να κάνει τόσο με τις αναφορές για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για το Κυπριακό.

Αναφορικά με την ανάγκη η γειτονικής μας χώρα να συνεχίσει την πολιτική αποκλιμάκωσης που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκε η φράση ότι πρέπει να διατηρηθεί «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021».

Στο μείζον θέμα του Κυπριακού, εκφράζεται από πλευράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ρητό τρόπο η πλήρης δέσμευσή υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εκφράζεται, παράλληλα, η σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων θα ολοκληρωθεί στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, εκεί που λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις.