Επιστροφή στο παρελθόν και στους ρυθµούς του «σκληρού ροκ» κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως φαίνεται, ο ρόλος του θεσµικού ευρωπαϊκού κόµµατος δεν του βγαίνει δηµοσκοπικά. Ο Αλέξης Τσίπρας όλο το τελευταίο διάστηµα εµφανίζεται να ανεβάζει τους τόνους, στέλνοντας, έτσι, το σύνθηµα της σκληρής αντιπαράθεσης για το επόµενο διάστηµα, καθώς, όπως πιστεύει ο ίδιος, τώρα θα φανεί η πολιτική Μητσοτάκη σε όλα τα θέµατα. Το στίγµα της αλλαγής στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας µία ηµέρα µετά το επεισόδιο στη Βουλή όπου του απαγορεύθηκε να µιλήσει. Σε συνάντηση που είχε µε συµβασιούχους και εργαζοµένους σε επισφαλείς συνθήκες, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέρµα η άµυνα, περνάµε στην αντεπίθεση».

Μερικές µέρες αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, κλιµάκωσε αυτήν τη στάση, λέγοντας ότι «δέσµευσή µου είναι ότι δεν θα αφήσουµε σε χλωρό κλαρί τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Θα βρισκόµαστε και µέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, να συσπειρώσουµε τους πολίτες, να αναδείξουµε την αλήθεια». Η επιλογή αυτή του προέδρου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης γίνεται κυρίως για τέσσερις λόγους:

Το σλόγκαν «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», το εσωκομματικό παιχνίδι και η απογοήτευση για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων
Ο πρώτος έχει να κάνει µε την ακινησία που παρουσιάζουν τα ποσοστά της Κουµουνδούρου σε όλες τις δηµοσκοπήσεις, γεγονός που έχει θορυβήσει τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οσοι ασχολούνται και µελετούν τις µετρήσεις υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει αυτήν τη στιγµή την εκλογική του βάση, θα πρέπει, ωστόσο, να την ενισχύσει τόσο µε θέσεις και απόψεις όσο και µε εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Προσθέτουν, µάλιστα, ότι στις µετρήσεις που κάνει η Κουµουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται κερδισµένος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον καταθέτει συγκεκριµένες προτάσεις για όλα τα θέµατα, ενώ τις επικοινωνεί µέσα από τις εκδηλώσεις που γίνονται µε ειδικούς και επιστήµονες.

Ο δεύτερος λόγος που το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αλλάζει τακτική έχει να κάνει µε το γεγονός ότι θεωρεί πως τη συγκεκριµένη στιγµή η κυβέρνηση αντιµετωπίζει πρόβληµα εξαιτίας του Εργασιακού. Οπως λένε τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τα στοιχεία των µετρήσεων δείχνουν ότι τα 3/4 των εργαζοµένων που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι το νοµοσχέδιο Χατζηδάκη αυξάνει τις ώρες εργασίας τους και µειώνει τις αποδοχές τους. Λένε, µάλιστα, ότι ανάµεσα σε αυτούς το 1/3 δηλώνει ότι ψηφίζει Ν.∆. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είπε στην τηλεοπτική συνέντευξή του ότι «τώρα ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να εφαρµόζει την πολιτική του στο Εργασιακό και στο Πτωχευτικό. Τώρα θα καταλαβαίνει ο κόσµος τι σηµαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη». Την ίδια στιγµή, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ότι έχουν µεγαλύτερη αποδοχή απ’ ό,τι έχει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου. Αυτή, λοιπόν, την κατάσταση θέλουν να εκµεταλλευτούν, όπως λένε, τα στελέχη της Κουµουνδούρου, προκειµένου να αντιστρέψουν το κλίµα που καταγράφεται στις δηµοσκοπήσεις.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται τη συγκεκριµένη στιγµή να ικανοποιεί το αίτηµα µιας µεγάλης µερίδας του κόµµατός του το οποίο ζητούσε πιο δυναµική αντιπολιτευτική τακτική. Ολα εκείνα τα στελέχη που πολλές φορές σχολίαζαν την ήπια στάση του Ανδρέα Ξανθού µέσα στην πανδηµία, αλλά και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιτέθηκε όσο έπρεπε στον πρωθυπουργό για τα λάθη που έκανε η κυβέρνησή του µε το lockdown και τη διαχείριση του κορονοϊού.
Έντονος προβληματισμός για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές επικρατεί στο στενό επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει, προφανώς, µε το γεγονός ότι από το µυαλό του Αλέξη Τσίπρα δεν φεύγει ότι ο πρωθυπουργός µπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές µέσα στον χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, επιχειρεί να κρατήσει σε εγρήγορση τον κοµµατικό µηχανισµό του κόµµατός του όλο το καλοκαίρι, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι το φθινόπωρο µπορεί να προκύψουν κάλπες. Πάντως, καλού κακού, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προχωρούν και σε θεσµικές κινήσεις για το θέµα των δηµοσκοπήσεων, αφού θεωρούν ότι τα στοιχεία δεν λένε την αλήθεια. Ετσι, ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας, αµφισβητώντας εκ νέου την αξιοπιστία των δηµοσκοπήσεων, και αιτούνται να ασκηθεί έλεγχος από τη Βουλή στις εταιρείες που τις διεξάγουν.