Με «καυτούς» ρυθμούς συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο η κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να φέρει στη Βουλή εντός του Ιουλίου, ώστε μέχρι περίπου τις 6 Αυγούστου που κλείνει το Κοινοβούλιο να μην μείνει καμία «νομοθετική εκκρεμότητα», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Μετά το εργασιακό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθούν το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Μάλιστα, στον σχεδιασμό του Μαξίμου στη συνεδρίαση του επόμενου υπουργικού, πιθανότατα αύριο Τετάρτη, με αφορμή την έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν, θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, το καινούργιο πλαίσιο του ασφαλιστικού, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Τι περιλαμβάνει ο «ατομικός κουμπαράς»

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και σε προαιρετική βάση τους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών.

Βασικός κανόνας θα είναι ότι οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται. Κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του «κουμπαρά» και θα μπορεί να επιλέξει από έναν μικρό αριθμό επενδυτικών προφίλ.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα διασφαλίσει υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις και θα δημιουργήσει ισχυρά αντικίνητρα για συμμετοχή στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για μεταρρυθμίσεις με ιδεολογικές αντιθέσεις.

Επίκεντρο της σύγκρουσης θα αποτελέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, το οποίο είναι ήδη «καθαρογραμμένο» από την ηγεσία του Παιδείας και κατατίθεται στη Βουλή ως τις 15 Ιουλίου.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για την πορεία του νέου νομοσχεδίου, που κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο για τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά την επεξεργασία του στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο του Παιδείας περιλαμβάνει :
1. Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
2. Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών Εκπαίδευσης
3. Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου
4. Κατάργηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης
5. Αυτονομία των σχολικών μονάδων
6. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

Τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου προγραμματίζεται να έρθουν τελικά προς ψήφιση στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες ή αλλιώς (μνημόνια) για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες προκαλούν μικρές εσωκομματικές παραφωνίες, καθώς μερίδα βουλευτών που διαφοροποιείται διαταράσσει την κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να κατευναστούν οι διαφωνίες, ωστόσο η ΝΔ δείχνει ότι θα έχει απώλειες, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν θα ψηφίσει, ενώ δεν αποκλείεται να επιμείνουν στην αρνητική τους στάση και άλλοι βουλευτές, που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των επιστροφών

Σε διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουλίου, είναι ήδη το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, «βασικός πυλώνας του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα».

Νομοσχέδιο για το lobbying

Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιχειρήσει να θέσει τις υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του lobbying στην Ελλάδα, βασιζόμενη σε δύο άξονες:
Τη διασφάλιση της ακεραιότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και τη θωράκιση της διαφάνειας στην άσκηση επιρροής.

Ως «Lobbying» ορίζεται «η νόμιμη προσπάθεια επιρροής του σχεδιασμού, εφαρμογής, εκτέλεσης και αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών και κανονισμών που διαχειρίζονται φορείς νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής εξουσίας σε εθνικό, τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο (ορισμός ΟΟΣΑ 2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ν/σ προβλέπεται η σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Διαφάνειας που θα επιτηρείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στο οποίο θα οφείλουν υποχρεωτικά να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλοντας ένα ετήσιο καταστατικό, που θα περιγράφει τις ακριβείς δραστηριότητές τους στο θέμα της άσκησης επιρροής.

Η Βουλή αποφασίζει για τον Ν. Παππά

Την Τρίτη 29 Ιουνίου η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία ερεύνησε τυχόν ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, θα καταθέσει το τελικό πόρισμά της στην Ολομέλεια της Βουλής, για να ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 7 Ιουλίου, η συζήτηση.

Το κλίμα στη Βουλή αναμένεται να γίνει εκρηκτικό εκείνες τις ημέρες, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της πλειοψηφίας, η Ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει την παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει αν θα παραπεμφθεί ή όχι, στο Ειδικό Δικαστήριο.