Νέο αεροσκάφος θα αποκτήσει, άνευ κόστους, η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιείται για τις επισκέψεις στο εξωτερικό του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Πώς ακριβώς θα έρθει το νέο πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Τα γεγονότα με τη σειρά έχουν ως εξής:

Η εταιρεία Dassault προκειμένου να εκπληρώσει την εναπομένουσα υποχρέωση της από το 2000 σε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ), έχει καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση τροποποίησης της σύμβασης ΑΩ, που αφορά δηλαδή την απόκτηση τότε μαχητικών αεροσκαφών Mirage.

Στην τροποποίηση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται προγράμματα παροχής εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και υποκατασκευαστικό έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην ΕΑΒ.

Στα προγράμματα αυτά παροχής εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις συμπεριλαμβάνεται πρόγραμμα παροχής στην Πολεμική Αεροπορία ενός αεροσκάφους τύπου Falcon, χωρίς απολύτως κανένα κόστος.

Δηλαδή το κυβερνητικό αυτό αεροσκάφος δίνεται δωρεάν, μαζί με πλήρη υποστήριξη ενός έτους, εκπαίδευση τεχνικών και πληρώματος και αποστολή τεχνικού της εταιρείας για την συντήρηση του αεροσκάφους στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες παράδοσης του, συνολικής αξίας 3,2 εκατ. ευρώ.

Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών θα έπρεπε να καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο ξεχωριστά και επιπλέον. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει καθώς το κόστος αυτό περιλαμβάνεται στο πακέτο της εν λόγω σύμβασης ΑΩ, η οποία εξακολουθεί ακριβώς ως είχε σε οφειλόμενο ποσό πριν την αγορά του Falcon. (δεν μειώνεται κατ’ ελάχιστο δηλαδή).

To αεροσκάφος Falcon όπως προαναφέρθηκε δεν κοστολογείται και ως εκ τούτου δεν αφαιρείται από το ποσό της υποχρέωσης της εταιρείας στο πρόγραμμα των ΑΩ, το οποίο ισχύει ως έχει, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υπογραμμίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο κατά συνέπεια όχι μόνο δεν επιβαρύνεται αλλά θα έχει ως όφελος ένα αεροσκάφος.

Επιπροσθέτως με βάση όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση ενός εκ των τριών σημερινών αεροσκαφών (του G5) προκειμένου να υπάρξει και ταμειακό όφελος για το ελληνικό δημόσιο και να μπούν χρήματα στα ταμεία παράλληλα με τη δωρεάν απόκτηση ενός κυβερνητικού αεροσκάφους.