«Η σύστασή μου είναι ότι ακολουθούμε τις επιστημονικές εισηγήσεις, επιστημονικές οδηγίες, ο εμβολιασμός είναι ένα σπουδαίο εργαλείο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Αναφορικά με τη στάση Πολάκη σε σχέση με τον εμβολισμό, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι δεν διάβασε το συγκεκριμένο θέμα, αλλά είδε κάπου που απαντούσε ότι «δεν είμαι ενάντια στον εμβολιασμό, έχω συστήσει να πάνε κοκ». «Είδατε και ο πρόεδρος του κόμματος και εγώ και η οικογένειά μου πήγαμε και εμβολιαστήκαμε το πρόβλημα είναι ότι με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το επικοινωνιακό σκέλος η κυβέρνηση μεγάλο τμήμα των πολιτών αρχίζει και χάνει την εμπιστοσύνη του στους φορείς διαχείρισης της πανδημίας εκεί είναι το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Πολάκης δήλωσε, και το έχει γράψει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ: Αλλά δεν το κάνει ο ίδιος

«Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά μιλάτε μ’ έναν άνθρωπο που την πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα...», συνέχισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Δεν μιλάμε για εσάς, εσείς δεν είστε αρνητής, ρωτώ αν κάνει ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή η συμπεριφορά

«Ζημιά στη χώρα, και με αυτό θα έπρεπε να ασχοληθεί ο κ. Σκέρτσος ο οποίος έχει την ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης κάνει η δήλωση του κ. Γεωργιάδη. Άρα επειδή άλλος ο ρόλος της κυβέρνησης άλλος ο ρόλος της αντιπολίτευσης και όλα εν πάση περιπτώσει τα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη ακολουθούμε τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων έχουμε κάνει μια διάταξη δυνάμεων και μια οριοθέτηση των απόψεών μας σε αυτή τη διαδικασία, αν αυτό υπονομεύεται πολιτικά και επικοινωνιακά καθημερινά στην πράξη τις ευθύνες πρέπει να τις αναζητήσουμε στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Εγώ στις 3 Μαΐου πήγα και εμβολιάστηκα με AstraZeneca τότε η κυβέρνηση είχε δώσει σε μένα και στους συνομηλίκους μου τη δυνατότητα να εμβολιαστώ μόνο με αυτό το εμβόλιο ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δινότανε η επιλογή. Τότε λοιπόν είχε δώσει μια συνέντευξη ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχε ασκήσει μια κριτική πάνω στο γεγονός ότι δεν δινόταν η δυνατότητα της επιλογής και έρχεται μετά από ένα μήνα η αρμόδια επιτροπή και λέει ‘’όσοι είστε κάτω από 60 να μην εμβολιάζεστε με AstraZeneca’’, εγώ πως πρέπει να αισθάνομαι; Αυτό τροφοδοτεί τον αντιεμβολιαστικό κίνημα, αυτό τροφοδοτεί την ανορθολογική σκέψη», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Χρειάζεται ανοιχτός διάλογος, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται συζήτηση. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο νομοθετήθηκε και το ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη κυρίως που εμπλέκονται στην πανδημία δημιουργεί σκέψεις και επιφυλάξεις σ’ ένα κομμάτι του πληθυσμού, πολύ λιγότερο σε στελέχη της επιτροπής. Ιδίως εκεί αρνητικό είναι το κομμάτι που αναφέρεται να μην κληθούν να καταθέσουν αν κληθούν σε μια υπόθεση. Δηλαδή συγνώμη σε νοσοκομεία που έχουν σε ΜΕΘ ποσοστό θνητότητας 100% -90% , δεν λεω να κάτσουμε κανέναν στο σκαμνί αλλά δεν θα ζητηθούν εξηγήσεις;», 

Ερωτηθείς αν θα κάνει εξεταστική, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Δεν είναι θέμα εξεταστικής, εγώ Θέλω απαντήσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Δεν θα ζητηθούν ευθύνες και απολογισμό από τις κομματικά τοποθετημένες διοικήσεις των νοσοκομείων από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια;».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι πρέπει να συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κάποιων επαγγελματικών ομάδων, ανέφερε: «Πρώτα πρέπει να εξαντλήσουμε τα όρια της πειθούς, μετά να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα όλων των πολιτών να έχουν ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στον εμβολιασμό και να πάνε ειδικά συνεργεία στους ανθρώπους που είναι απομονωμένοι, μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, να πάνε στο σπίτι τους να τους εμβολιάσουν και στη συνέχεια παρακολουθώντας τη διεθνή εμπειρία, παρακολουθώντας τα φάρμακα, παρακολουθώντας την ανοσία στην
κοινότητα να συζητήσουμε και αυτό «τι δεν θέλω και τι φοβάμαι».

Ερωτηθείς ποια είναι η σύστασή του στον κόσμο για τον εμβολιασμό, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Η σύστασή μου είναι ότι ακολουθούμε τις επιστημονικές εισηγήσεις, επιστημονικές οδηγίες, ο εμβολιασμός είναι ένα σπουδαίο εργαλείο. Η χρήση των φαρμάκων ύστερα από έγκριση είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο. Πρέπει να εξαντλήσουμε τη διαδικασία των επιχειρημάτων και της πειθούς και όχι να πάμε δια της επιβολής γιατί αυτό εκτιμώ ότι θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, και πρέπει στο ζήτημα της πανδημίας να κάνουμε σοβαρό και πραγματικό απολογισμό στις δομές και στις υποδομές του συστήματος υγείας διότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα καλύτερο και αποδοτικότερο σύστημα υγείας για τους πολίτες».

Για τα φάρμακα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν είναι ένα θέμα ότι στο ζήτημα της χρήσης των φαρμάκων είμαστε πίσω και ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αξιοποιήσει φαρμακευτικά σκευάσματα για να σωθούνε ζωές; Τα εμβόλια είναι για αυτούς που δεν έχουν αρρωστήσει για να μην αρρωστήσουν, τα φάρμακα είναι για αυτούς οι οποίοι είναι άρρωστοι και κινδυνεύει η ζωή τους. Τρία εργαλεία εμβολιασμός, φάρμακα, καλύτερο ΕΣΥ».

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, σημείωσε: «Αυτό το νομοσχέδιο είχε τρία σκέλη, ένα μεγάλο κομμάτι ήταν η ευρωπαϊκή οδηγία και η εναρμόνιση, ένα άλλο κομμάτι ήταν αυτά με τις άδειες στους πατεράδες κλπ γιατί να τα καταψηφίσουμε αυτά».

ΔΗΜ: Πολύ καλά κάνατε απλά το θέμα είναι ότι μισό νομοσχέδιο ήταν καλό αυτό προκύπτει

«Δεν είναι το μισό νομοσχέδιο. Με μια σταγόνα δηλητήριο σε ένα βαρέλι κρασί το πετάς όλο, δεν το κρατάς. Εμείς ψηφίσαμε κατά επί της αρχής, θεωρούμε αυτό το νομοσχέδιο ότι είναι απαράδεκτο και ότι όταν γίνουμε κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους μας αυτό το νομοσχέδιο θα το αποσύρουμε και θα το αντικαταστήσουμε από προοδευτικό εργατικό δίκαιο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά τις αλλαγές στα εργασιακά και παρόλα αυτά πήρε την πλειοψηφία, απάντησε: «Ναι όμως το σκορ των εκλογών δεν είναι 100-0, το σκορ των εκλογών είναι 39,5 ο κ. Μητσοτάκης και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι, οι περισσότεροι είναι απέναντι. Οι φορείς που κλήθηκαν όλοι ήταν απέναντι εκτός από το ΣΕΒ ο οποίος είχε κάτι προσχηματικές διαφωνίες, πήρε και ο κ. Σκέρτσος ο πρώην φίλος τους να
τους πει να διαφωνήσουν για να μην καρφωθούνε, περί αυτού πρόκειται. Τι δεν είχε πει , όταν έλεγε ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας δεν εννοούσε αυτό διότι εδώ και η αμοιβή πέφτει καθώς πληρώνονται λιγότερο οι υπερωρίες και ποιοτικό δεν είναι ένα ωράριο το οποίο νομοθετεί το 10ωρο ή κανει σπαστό το ωράριο».