Βαθιές μεταρρυθμίσεις σε πολλές πτυχές της λειτουργίας του κράτους προγραμματίζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές: Η λειτουργία των σχολείων, οι εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό, η αξιολόγηση επενδύσεων και άλλα κομβικής σημασίας ζητήματα θα επιλυθούν νομοθετικά μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, με αλλαγές που φέρουν έντονο ιδεολογικό αποτύπωμα και έχουν κυρίως φιλελεύθερο χαρακτήρα.

Θερινά τμήματα στο Κοινοβούλιο δεν θα λειτουργήσουν ούτε φέτος και, έτσι, το τελευταίο νομοσχέδιο προγραμματίζεται να έχει ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου. Αμέσως μετά θα κλείσει η Βουλή και την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ξανά τις εργασίες της, αφού στο ενδιάμεσο δηλαδή θα έχει κλείσει ένας κύκλος δύο ετών από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στα τέλη Ιουλίου 2019, και την υλοποίηση κεντρικών μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει τότε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, η δεύτερη διετία της κυβέρνησης θα ξεκινά με τα «δύσκολα» νομοσχέδια, ιδίως δε αυτά της εργασίας και της Παιδείας, πίσω της και με πιο «ανοιχτό» τον δρόμο μπροστά κατά συνέπεια.

Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση αναμένεται να προκαλέσουν δεύτερο κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Αμέσως μετά τη χθεσινή «νίκη» της κυβέρνησης με την ψήφιση του εργασιακού έρχεται η «δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που πρέπει να γίνει και αφορά το σύστημα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο θέλουμε μερικώς να ιδιωτικοποιηθεί», όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση αναμένεται να προκαλέσουν δεύτερο κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα, αλλά παράλληλα, μέσα στον ίδιο μήνα, να δοκιμάσουν τα όρια της επιρροής και των αντοχών τους.

Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση θα αφορά μόνο όσους μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, καθώς και προαιρετικά όλους τους εργαζομένους μέχρι 35 ετών και η βασική της πρόνοια θα είναι η δημιουργία ενός ατομικού «κουμπαρά».

Τη σκυτάλη από τον Κωστή Χατζηδάκη θα πάρει η Νίκη Κεραμέως, με το νομοσχέδιο που θα αφορά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων να κατατίθεται στη Βουλή περί τα μέσα Ιουλίου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με τη διεξαγωγή των πανελλήνιων εξετάσεων. Στα δύο βασικά της σκέλη, η μεταρρύθμιση αυτή στοχεύει στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στη δημιουργία ενός πιο αυτόνομου σχολείου.

«Δίνουμε στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της Εκπαίδευσης τα εργαλεία και τον χώρο που χρειάζονται για να δημιουργήσουν. Επιτρέπουμε στις σχολικές μονάδες να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του πλαισίου όπου λειτουργούν», τονίζουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Παιδείας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεγαλύτερη ελευθερία στη διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος και στην επιλογή σχολικών εγχειριδίων, καθώς και τη δυνατότητα συνεργασιών της σχολικής μονάδας με τρίτους για την εκπόνηση εργασιών, αθλητικών, πολιτιστικών δράσεων κ.ά.


Τι θα γίνει με τα κεφάλαια «Επενδυσεις» και «Μεταναστευση»


Τον Ιούλιο θα γίνει και η μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα καταθέσουν οι Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις.

Στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδυτών και κεφαλαίων κινούνται και οι αλλαγές των υπουργών Νότη Μηταράκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Κώδικα Μετανάστευσης, που αφορούν στις άδειες διαμονής επενδυτών, καθώς και ψηφιακών νομάδων (digital nomads).