Κουβαλώντας …7,5 δις ευρώ στις αποσκευές της φτάνει απόψε στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία στις 10 το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αυριανή είναι ημέρα-ορόσημο για τη μετά-κορονοϊό εποχή για την κυβέρνηση, καθώς θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την έναρξη της υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου «Ελλάδα 2.0», με κύριο εργαλείο την αξιοποίηση των περίπου 31 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,8 δισ. επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια). Όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, πρόκειται για την «αφετηρία μεγάλων αλλαγών της επόμενης διετίας αλλά με ορίζοντα δεκαετίας».

Στις 11 αύριο το πρωί, θα ξεκινήσει στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς μια μεγάλη εκδήλωση, επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ομιλητές τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κα Φον Ντερ Λάιεν θα δώσει επισήμως το «πράσινο φως» για το ελληνικό σχέδιο, που διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες:
  1. έναν πράσινο,
  2. έναν ψηφιακό,
  3. έναν που αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, και
  4. έναν που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Παράλληλα, μέσω μιας οθόνης που θα έχει στηθεί για τους σκοπούς της εκδήλωσης, θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, ενώ θα συνδεθεί μέσω βιντεοκλήσης με επτά υπουργούς, που έχουν το κύριο βάρος υλοποίησης των έργων του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και θα παρουσιάσουν συνοπτικά το όραμα και τους στόχους της κυβέρνησης.

Πότε όμως θα ξεκινήσουν να εισρέουν στη χώρα μας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης; Η Επιτροπή λοιπόν έχει αξιολογήσει το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων και – όπως θα ανακοινώσει δημόσια αύριο η πρόεδρός της – είναι ένα από τα πρώτα τέσσερα σε όλη την Ε.Ε. που εγκρίνει. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει στη διάθεσή του περίπου τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής, κάτι που αναμένεται συνεπώς να γίνει περί τα μέσα Ιουλίου.

Με τη «σφραγίδα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ελληνική κυβέρνηση και Κομισιόν προχωρούν στην υπογραφή εκτελεστικής σύμβασης, κάτι που προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Έτσι, τον Αύγουστο μπορεί να ξεκινήσει η εκταμίευση προχρηματοδότησης που έχει οριστεί στο 13% για κάθε κράτος μέλος. Έτσι, η Ελλάδα θα λάβει εντός του 2021 3,9 δις ως προκαταβολή και άλλα 3,6 δις ως πρώτη εκταμίευση, αφού υπάρχουν έργα τέτοιου ύψους ώριμα προς υλοποίηση.

Τα 7,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αθροίζουν ποσά άνω των 10 δις για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν αποφασιστικά στη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στη μετα-κορονοϊό εποχή.

Στην αυριανή εκδήλωση στην αρχαία αγορά, θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και θα ακολουθήσει συζήτηση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Αναλυτικά, θα παρουσιαστούν:

-Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

-Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

-Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

-Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

-Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».