«Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος απευθείας επικοινωνίας και θα πάμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η σημερινή Τουρκία είναι η Τουρκία του Ελσίνκι.

Τέλος ανέφερε πως η Ελλάδα παίζει ρόλο στο προσφυγικό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Έγινε σε ένα καλό κλίμα, είχε μια μεγάλη διάρκεια σχετικά με το πιεσμένο πρόγραμμα, αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος απευθείας επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες που είναι πάντοτε χρήσιμος και σημαντικός. Εμπεδώθηκε περαιτέρω η ύφεση στην ένταση που είχε προκαλέσει η Τουρκία το 2020 από την οποία φαίνεται ότι φεύγουμε, από εκεί και πέρα το πρόβλημα παραμένει, η απόσταση είναι μεγάλη. Θα πάμε σε ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι σε σχέση με το ’20 αυτό φαίνεται και έπεται συνέχεια».

«Όλο έχει να κάνει τόσο με τη δικιά μας πετυχημένη στρατηγική το προηγούμενο διάστημα αλλά βεβαίως και με την επιστροφή της Αμερικής στο παιχνίδι και την επανασυσπείρωση της Δύσης. Ο Ερντογάν προσπάθησε χθες να συντονιστεί με αυτό το νέο κλίμα προκειμένου να μην απομονωθεί και έτσι επικράτησε το «μέλι». Χθες είχαμε πολύ μέλι, τόσο μέλι είχαμε να δούμε χρόνια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πράγματι μας προβληματίζει μια ενδεχόμενη μελλοντική προσέγγιση Αμερικής-Τουρκίας για αυτό και πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να μην εφησυχάσουμε, να εκμεταλλευτούμε όλο αυτό το διάστημα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα ήταν λάθος ανάγνωση να πιστεύει κανείς ότι η σημερινή Τουρκία είναι η Τουρκία του Ελσίνκι, η Τουρκία του ’99. Η τότε Τουρκία που ήταν σε τελείως διαφορετική φάση, ιδίως όταν ήρθε ο Ερντογάν, δεν προχώρησε στην επίλυση της μιας διαφοράς που και τότε είχαμε, της οριοθέτησης, το βρίσκω ακόμα πιο δύσκολο σήμερα να το κάνει. Σήμερα δεν είμαστε στο Ελσίνκι plus, δυστυχώς είμαστε στο Ελσίνκι minus», τόνισε.

«Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο ακόμα, πέρα από τη ρητορική άσκηση γοητείας, επί του πεδίου να αποδείξει ότι έχει την οποιαδήποτε μετατόπιση και ρηγμάτωση», δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Καιρίδης.

«Είναι λάθος να λέμε ότι η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο στο προσφυγικό όταν ο αντιπρόεδρος της επιτροπής είναι Έλληνας, αρμόδιος για το ζήτημα και αυτό δεν έγινε τυχαία. Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επιτροπή, ο κ. Σχοινάς το χαρτοφυλάκιο που πήρε δεν το πήρε προσωπικά το πήρε λόγω κυβερνητικών χειρισμών και κυβερνητικών επιτυχιών και εθνικών ευρύτερα», διυεκρίνισε.

«Η Ελλάδα παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στο θέμα αυτό και έτσι θα επιμείνει από εκεί και πέρα υπάρχει μια σύγχυση σε μέρος της αντιπολίτευσης, κάποιοι που μας λένε γιατί κάνετε διάλογο κάποιοι που μας λένε γιατί δεν κάνετε περισσότερο διάλογο, εδώ θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Η Ελλάδα είπε ότι θέλει το διάλογο αλλά θα τον κάνει χωρίς το Ορούτς Ρέις και τις προκλήσεις, αυτές φύγαν από την μεριά της Τουρκίας τώρα ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας...», κατέληξε.