Στόχος της αγωγής που κατάθεσε το υπουργείο Παιδείας κατά της απεργίας είναι να διασφαλιστεί και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

 Παράλληλα η κ. Μακρή τόνισε ότι η ΟΛΜΕ ζήτησε να εξαιρεθεί από την αυριανή απεργία και αναμένεται η απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

 Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε ότι προασπίζεται το κύρος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ενώ τηρούνται προδιαγραφές για αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ζέττας Μακρή στα Παραπολιτικά 90,1

 Η υφυπουργός Παιδείας, κα Ζέττα Μακρή, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Με αφορμή την κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας η κ. Μακρή τόνισε: «Είναι μια κατεπείγουσα αγωγή εναντίον εκείνων που καλούν σε απεργία, θα εκδικαστεί ενώπιον  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και ο μοναδικός σκοπός είναι να διασφαλιστεί η διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.  Γιατί εκτός από το αδιάβλητο των εξετάσεων το υπουργείο μας έχει την ευθύνη και  της ομαλής διεξαγωγής και για να διεξαχθούν ομαλά θα πρέπει οι επιτηρητές, το προσωπικό που είναι εμπλεκόμενο,  οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, πρωτίστως και κυρίως οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι να μπορούν να προσέλθουν απρόσκοπτα, ακόλλητα στις 8 το πρωί στο σημείο των εξετάσεων.   

Η ΟΛΜΕ προς τιμήν συναισθανόμενη την ευθύνη της  ζήτησε από την ΑΔΕΔΥ να εξαιρεθεί από αυτή την απεργία. Η ΑΔΕΔΥ δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.

Το υπουργείο έπρεπε να ενεργήσει γιατί πέραν των εκπαιδευτικών και όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία υπάρχουν και τα ΜΜΜ γιατί  δεν είναι σίγουρο ότι κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με δικό του μεταφορικό μέσο. Σε κάθε περίπτωση θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή όπου 100 χιλιάδες υποψήφιοι παίρνουν μέρος σε μια δοκιμασία καθοριστική για τη ζωή τους, χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερο άγχος σε αυτό που ήδη έχουν;

Είναι ένα εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο δεν αγγίζει καθόλου το δημόσιο τομέα άρα είναι μια απεργία η οποία δεν έχει κανένα λόγο να γίνεται από την ΑΔΕΔΥ πέραν αυτού όμως το οποίο δεν μας απασχολεί εμάς ως υπουργείο, μας απασχολεί πάρα πολύ η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάχιστη βάση εισαγωγής σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται, η κριτική την οποία ασκεί και τα νούμερα είναι απολύτως αυθαίρετα,  κανείς δεν ξέρει όσοι και αν θα αποκλειστούν . Εκείνο το οποίο μπορώ να πω ως γενική αρχή γνωστή ήδη από την προεκλογική περίοδο διατυπωμένη δημόσια είναι πως  δεν μπορεί μαθητής υποψήφιος ο οποίος δεν τηρεί τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές να μπαίνει σε ακαδημαϊκό ίδρυμα και να μην περατώνει τις σπουδές του.  Ειμαστε οι πρώτοι στην εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι τελευταίοι στην αποφοίτηση. Άρα για την προστασία του κύρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, που δεν είναι ο πρώτος στόχος αλλά είναι σημαντικός, αλλά και γα την προστασία των ίδιων των παιδιών που θα μπουν  σε μια διαδικασία την οποία δεν θα μπορέσουν ελλείψει δυνατοτήτων να ολοκληρώσουν και θα απομακρυνθούν από την παραγωγική διαδικασία για ένα διάστημα 3-4 ετών οφείλει το κράτος να λειτουργήσει υπεύθυνα, συνειδητά και να βάλει  συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς ώστε να πληρούνται προδιαγραφές για εκείνους που θέλουν να σπουδάσουν».