Η κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη να συµπράξει µε την κυβέρνηση, προκειµένου να στελεχωθεί το ΑΣΕΠ µε κοµµατικά στελέχη και µετακλητούς από Ν.∆. και ΚΙΝΑΛ, έφερε το τέλος του µορατόριουµ που υπήρχε ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Η ιστορία µε το ΑΣΕΠ άλλαξε εντελώς τα πράγµατα, αφού για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατός του, επέκρινε το ΚΙΝ.ΑΛ. ως δεκανίκι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παράλληλα, ήρθε η προσχώρηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σίµου Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εκλαµβάνεται από πολλούς ως η απάντηση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Οπως λένε, µάλιστα, στελέχη της Κουµουνδούρου, το τέλος του µορατόριουµ µε το ΚΙΝ.ΑΛ. θα φέρει την αρχή µιας άλλης εποχής, µε εντάσεις ανάµεσα στα δύο κόµµατα, αλλά και προσχωρήσεις στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στην εξώπορτα της Κουµουνδούρου υπάρχουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία θέλουν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά µέχρι τώρα η πόρτα δεν άνοιγε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του µε τη Χαριλάου Τρικούπη.

Οπως είναι γνωστό, η άτυπη ανακωχή ανάµεσα στα δύο κόµµατα είχε επισφραγιστεί και µε τη γνωστή συνάντηση του Αλέκου Φλαµπουράρη µε τον Κώστα Γείτονα στη «Μεγάλη Βρεταννία», όπου τα δύο ιστορικά στελέχη είχαν συµφωνήσει να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάµεσα στις δύο πλευρές και ο ΣΥΡΙΖΑ να σταµατήσει να «αποψιλώνει» τη Χαριλάου Τρικούπη από στελέχη.

Το εντυπωσιακό στην ιστορία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τηρήσει τη συµφωνία, καθώς θεώρησε ότι µελλοντικά µπορούσε να οδηγήσει σε µια µετεκλογική συνεργασία. Κρατούσε τη στάση αυτή, αν και πολλές φορές είχε προκληθεί από στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και από την ίδια την πρόεδρο του Κινήµατος, Φώφη Γεννηµατά, για τα πεπραγµένα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στη Φώφη

Μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να αποφύγει να «ρίξει νερό στον µύλο» της αντιπαράθεσης, καθώς είχε αποφασίσει να κρατάει µόνο τα καλά από αυτή τη σχέση. Ετσι, πολλές φορές έκανε πολιτικά ανοίγµατα στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζοντας τις προτάσεις της, ενώ από το βήµα της Βουλής την είχε επικαλεστεί αρκετές φορές.

Φυσικά, στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ. ΑΛ. καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι εσωκοµµατικές εκλογές που θα γίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη τον Νοέµβριο. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι αρνητικοί στο ενδεχόµενο µιας συνεργασίας ανάµεσα στα δύο κόµµατα. Αυτό που δεν γνωρίζουν, ωστόσο, είναι εάν όλοι επιθυµούν µια µετεκλογική συνεργασία µε τη Ν.∆. Και αυτό γιατί, όπως λένε, εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. δώσει πάλι χείρα βοηθείας στη Ν.∆., δεν θα έχει στην πραγµατικότητα λόγο ύπαρξης, αφού µέχρι σήµερα τα όσα έγιναν το 2015 το ακολουθούν.

Επισηµαίνουν, µάλιστα, ότι η αίσθηση που έχουν αποκοµίσει µιλώντας στις περιοδείες που κάνουν µε ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ και νυν του ΚΙΝ. ΑΛ. είναι ότι η βάση της Χαριλάου Τρικούπη είναι διχασµένη.

Διχασμένοι

Κάποια στελέχη επιθυµούν διακαώς να υπάρξει συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δηµιουργηθεί µια προοδευτική κυβέρνηση, και άλλοι εµφανίζονται να θέλουν να µείνουν προσκολληµένοι στο άρµα της Ν.∆.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισηµαίνουν ότι η σύγκρουση αυτών των απόψεων στο απώτερο µέλλον µπορεί να φέρει τη διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛ., µε ένα κοµµάτι να προσχωρεί στη Ν.∆. και ένα να συνεργάζεται µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, η εκλογή του νέου προέδρου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως λένε, άλλη συζήτηση µπορούν να κάνουν µε τη Φώφη Γεννηµατά, άλλη µε τον Ανδρέα Λοβέρδο -ο οποίος πρόσκειται ιδιαίτερα φιλικά στη Ν.∆.- και άλλη µε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του.

Στην Κουµουνδούρου, η συζήτηση για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. περιστρέφεται προφανώς γύρω από τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς η εκλογή του θα τερµατίσει και τα όποια σενάρια υπάρχουν για τη µετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΚΙΝ.ΑΛ. Οπως λένε, όµως, ο Α. Λοβέρδος καταλήξει όπως ο Γιάννης Ζίγδης τη δεκαετία του 1970, ο οποίος βρέθηκε εκτός Ενωσης Κέντρου, αφού τα είχε σπάσει µε τον φυσικό του χώρο και, παράλληλα, είχε συγκρουστεί σφόδρα µε την κυβέρνηση Καραµανλή, µε αποτέλεσµα να βρεθεί εκτός εξελίξεων.