Μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής περιείχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση είχε συμφωνηθεί να είναι μόνο οι δύο ηγέτες, παρόντων βέβαια των δύο διερμηνέων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι ο δικός του διερμηνέας θα ήταν ο Ιμπραήμ Καλίν, ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες σε διπλωματικά ζητήματα – και όχι μόνο. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που στα τέλη Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, εμφανίστηκε πάλι απροειδοποίητα την τελευταία στιγμή και συμμετείχε στις άτυπες ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες.

Η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν άμεση. Δεν άλλαξε βέβαια τον Έλληνα διερμηνέα, αλλά κάλεσε στην αίθουσα να είναι παρούσα η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Έτσι, στη συνάντηση εκτός των δύο ηγετών παρευρέθηκαν – χωρίς να παρεμβαίνουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – και οι «εξ απορρήτων» διπλωματικοί τους σύμβουλοι.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και «έσπασε ο πάγος» των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν».

Η συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά.  Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.