Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, τη κατ΄ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει μεγάλες προσδοκίες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα ασχοληθεί περισσότερο για την τήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο.

Παράλληλα ανέφερε πως στη συνάντηση Μπάϊντεν - Ερντογάν θα τεθούν οι s-400 και το Κυπριακό.

Ακόμη σημείωσε πως η επίλυση του Κυπριακού είναι βαθύ ευρωπαϊκό θέμα, ενώ είπε πως πρέπει να δείξει καλή διάθεση και η Τουρκία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας,
ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Νομίζω ότι παρά έγινε φασαρία για κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει γίνει τόσο μεγάλη φασαρία κατ’ εμέ».

Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Το γεγονός ότι βρίσκονται οι δύο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την ανάγκη, ιδιαίτερα ο τούρκος πρόεδρος που έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο, να έχει ένα ακροατήριο δίπλα του και να απευθυνθεί σε αυτό το ακροατήριο. Αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης, νομίζω ότι ειναι μια σημαντική συνάντηση, δεν πηγαίνει η ελληνική πλευρά με μεγάλες προσδοκίες. Δεν είναι δηλαδή μια συνάντηση στην οποία πιστεύουμε ότι ως δια μαγείας θα λυθούνε οι ελληνοτουρκικές διαφορές που χρονίζουν, το αντίθετο κρατάμε μικρό καλάθι. Πιστεύουμε ότι μπορεί να δείξει την επανεκκίνηση του διαλόγου μέσα σε ένα πλαίσιο ηρεμίας και αυτό το οποίο μπορούμε να πετύχουμε ενδεχομένως είναι να εξασφαλίσουμε μια ηρεμία μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο».

«Δεν είναι σίγουρα μια συνάντηση στην οποία έχουν καλλιεργηθεί τρομερές προσδοκίες και από τις δύο πλευρές ότι θα δούμε κάτι εξαιρετικά θεαματικό. Είναι πολύ σημαντικό μετά από το πάγωμα και την όξυνση που περάσαμε στις σχέσεις μας να ξαναξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συνάντηση Μπάϊντεν –Ερντογάν, ο υπουργός επισήμανε: «Ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει μια βαθιά κρίση αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζουνε όλοι, η εξομάλυνση σε αυτές τις τεταμένες σχέσεις ουσιαστικά θα μειώσει την πίεση στην Άγκυρα. Η Άγκυρα πιέστηκε την περασμένη χρονιά και από τις ΗΠΑ και από τις ΕΕ».

Για την ηγεσία Μπάϊντεν, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι μια αμερικανική ηγεσία η οποία θα ασχοληθεί πολύ πιο έντονα από την προηγούμενη για την τήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο».

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα διαχειριστεί ο Ερντογάν την κρίση που υπάρχει λόγω των S400 και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα βρεθεί στο τραπέζι της συζήτησης ανάμεσα στον Μπάϊντεν και στον Ερντογάν, αυτό θα είναι το «κυρίως πιάτο», παρότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ή φιλοδοξίες ότι θα τεθεί και το θέμα της Κύπρου εξίσου στο τραπέζι», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την άποψη ότι δεν θα επέλθει ποτέ η επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε: «Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν ελπίζουν στην επίλυση του Κυπριακού ή δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εγώ δεν ειμαι σε αυτούς ούτε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για αυτό και μάλιστα έχουμε όλες αυτές τις τακτικές επαφές με την ηγεσία της Κύπρου και στην προετοιμασία της Πενταμερούς η οποία έγινε σε βάθος και στην ελληνική πλευρά όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και σε όποια ευκαιρία έχουμε και βέβαια έχετε δει πόσο τακτικά υπάρχουν ανταλλαγές ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και στον Κύπριο Πρόεδρο όπως επίσης και ανάμεσα στους δύο υπουργούς των Εξωτερικών άρα δεν είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε αφήσει στην άκρη. Είναι ψηλά στην ατζέντα».

«Συμφωνώ και συμμερίζομαι την άποψη του κ. Αβραμόπουλου ότι είναι κομβικής σημασίας η επίλυση του Κυπριακού για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, η επίλυση του Κυπριακού όμως είναι επίσης ένα βαθύ διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει για να μπορέσουμε να βρούμε λύση θα πρέπει να δούμε ειλικρίνεια και διάθεση από την τουρκική πλευρά. Όσο δεν υπάρχει αυτή η διάθεση για την επίλυση του ζητήματος δυστυχώς, και φάνηκε στην πρόσφατη πενταμερή, θα καθυστερήσει η συνολική εξομάλυνση των ευρωπαϊκών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων», διευκρίνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε στα ευρωπαϊκά συμβούλια το λήμμα Τουρκία. Δηλαδή ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σήμερα δεν πιστεύω ότι δεν θα το ξανασυζητήσουμε είτε τον Οκτώβριο είτε τον επόμενο Δεκέμβρη, και στόχος δικός μας είναι να υπάρχει το λήμμα Τουρκία στα ευρωπαϊκά συμβούλια ακριβώς γιατί είναι ένας μοχλός πίεσης προς την τουρκική πλευρά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τον βρετανικό τουρισμό, ο υπουργός σημείωσε: «Υπάρχει ένας εκνευρισμός σε όλους τους ευρωπαίους για τη στάση των Βρετανών. Παραδείγματος χάριν είχαμε εδώ την Πορτογαλέζα συνάδελφό μου μαζί με άλλους στη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών που κάναμε εδώ στην Αθήνα και ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένη από το γεγονός ότι ενώ άνοιξε η Μεγάλη Βρετανία τον τουρισμό προς την Πορτογαλία εν όψει μάλιστα και ενός ματς που έγινε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μεταξύ αγγλικών ομάδων, στη συνέχεια έκλεισε τα σύνορα χαρακτηρίζοντας την Πορτογαλία κόκκινη χώρα και σηκωθήκανε να φύγουνε 25.000 άνθρωποι μέσα σε ένα βράδυ για να μην τους πιάσει καραντίνα».

«Όλα αυτά τα σπασμωδικά έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό, φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν χθες ο οποίος ζήτησε σοβαρότητα στην εφαρμογή του Brexit από την βρετανική πλευρά και ομαλοποίηση στις σχέσεις Ευρώπης –Μεγάλης Βρετανίας. Ελπίζουμε να δείξει το αντίστοιχο πνεύμα ο βρετανός πρωθυπουργός που δεν το έχει δείξει μέχρι τώρα για να είμαστε ειλικρινείς», κατέληξε.