Τίτλοι τέλους, όπως όλα δείχνουν, θα πέσουν στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του διαγωνισµού των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ και τις ενδεχόµενες ευθύνες του Νίκου Παππά στην επιχείρηση δηµιουργίας ενός µιντιακού συστήµατος µε αριστερό πρόσηµο.

Σύµφωνα µε πηγές από την Προανακριτική, η πλειοψηφία αποφάσισε να µην προχωρήσει στην κλήση νέων µαρτύρων, αλλά να ολοκληρώσει τις εργασίες της µε την κατάθεση του εγκαλούµενου πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η κλήση για εξέταση του κ. Παππά έχει προγραµµατιστεί για την επόµενη Τετάρτη, 9 Ιουνίου στις 10 το πρωί. Οπως ενηµέρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης, «µπαίνουµε στο τελικό στάδιο και θα καλέσουµε τον φερόµενο ως ύποπτο κ. Παππά για να δώσει εξηγήσεις». Αφού συντάξει το πόρισµα η επιτροπή, αναµένεται περί τα τέλη Ιουνίου να ληφθεί η οριστική απόφαση της Ολοµέλειας για το αν ο Ν. Παππάς θα παραπεµφθεί για αµφότερα τα αδικήµατα της δωροληψίας πολιτικού αξιωµατούχου και της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή, στο πλαίσιο των χειρισµών του στον διαγωνισµό των τηλεοπτικών αδειών το 2016, για ένα εκ των δύο ή για κανένα. Για κακόγουστη παράσταση, που εξελίχθηκε σε φιάσκο, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και γνωστοποίησε διά του συνηγόρου του ότι δεν θα προσέλθει µε φυσική παρουσία στην επιτροπή, αλλά θα τοποθετηθεί διά γραπτού υποµνήµατος, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώµατος που δίνει ο νόµος στους κατηγορουµένους.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της Προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις µου µε υπόµνηµα. Η συνέχεια στην Ολοµέλεια της Βουλής».


Οι μάρτυρες που κατέθεσαν και ο μάρτυρας που δεν θα κληθεί


Τους λόγους που δεν θα κληθεί να καταθέσει ο Κώστας Βαξεβάνης εξήγησε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως «µε το υπάρχον αποδεικτικό υλικό διερευνάται ότι η εφηµερίδα “Documento” δηµιουργήθηκε µε εντολή του κ. Παππά από τον Χρ. Καλογρίτσα και µε τη χρηµατοδότησή του µε ποσό 2,9 εκατ. ευρώ». «Με όλες αυτές τις συνθήκες, η επιτροπή µας δεν δύναται να εξετάσει ως µάρτυρα τον κ. Βαξεβάνη για αδικήµατα όπου καταγγέλλεται ότι µπορεί να έχει εµπλοκή και είτε ελέγχονται από την επιτροπή µας είτε θα αποσταλούν στη ∆ικαιοσύνη για έλεγχο από τον φυσικό δικαστή. Η επιτροπή δεν δύναται να εξετάσει ως ύποπτους φυσικά πρόσωπα παρά µόνο τον ελεγχόµενο υπουργό».

Ο Αθανάσιος Τσάδαρης, πρώην στέλεχος της Τράπεζας Αττικής, στην κατάθεσή του την Τρίτη 1η Ιουνίου αναφέρθηκε στα προβλήµατα που αντιµετώπιζε η τράπεζα µε τις δανειοδοτήσεις του Οµίλου Καλογρίτσα. Οπως είπε ο µάρτυρας, ο Οµιλος Καλογρίτσα δεν είχε την οικονοµική επιφάνεια για να εκδώσει η τράπεζα εγγυητική επιστολή, γεγονός που µπορεί να εξηγήσει γιατί στήθηκε η όλη υπόθεση της χρηµατοδότησης του Χρήστου Καλογρίτσα από τους Αραβες της εταιρείας CCC, για να µετάσχει στον διαγωνισµό. «Η τράπεζα άλλαξε πέντε διοικήσεις και κινδύνευσε να τεθεί σε εκκαθάριση και εποπτεία... Η διαχείριση του Οµίλου Καλογρίτσα ήταν κακή ως προς την τραπεζική του σχέση. Είχε µόνο την Τράπεζα Αττικής και κάτι λίγα στην Εθνική. ∆εν είχε πιστωτικό όριο. Οταν ανέλαβε, είχε πιστωτικό όριο 110 εκατ. ευρώ και επί ηµερών µου έφθασε στα 108 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Τσάδαρης.
Το αποκαλυπτικό πόρισμα της ΤτΕ για την εγγυητική των 3 εκατ.ευρώ και οι επόμενες κινήσεις της επιτροπής

Παράλληλα, περιέγραψε τον κίνδυνο πτώχευσης της Attica Bank εξαιτίας του Καλογρίτσα, λέγοντας πως δεν γνωρίζει σχετικά µε την πιστοληπτική διαβάθµιση του Οµίλου Καλογρίτσα το 2014. «Κατέστη όµως προβληµατικός, γιατί ουσιαστικά παραλίγο από τον Καλογρίτσα να πτωχεύσει η τράπεζα», κατέθεσε ο Αθ. Τσάδαρης στην Προανακριτική.

Την Τρίτη το πρωί, στα γραφεία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής διαβιβάστηκε το πόρισµα της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νοµιµότητα του ποσού ύψους 3 εκατοµµυρίων ευρώ που χρησιµοποιήθηκε ως εγγυητική επιστολή για τη συµµετοχή της εταιρείας του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα στον διαγωνισµό των τηλεοπτικών αδειών, µε στόχο την απόκτηση του ΣΥΡΙΖΑ Channel. Οπως διαφαίνεται στην ανάλυση του πορίσµατος, καταρρίπτονται οι ισχυρισµοί του Ν. Παππά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε διενεργήσει έλεγχο νοµιµότητας για το έµβασµα των 3 εκατοµµυρίων ευρώ, που χρησιµοποιήθηκε για την εγγυητική, και το είχε κρίνει νόµιµο.


Το πόρισμα γεννά απορίες και ερωτήματα


Ερωτήµατα και απορίες προκαλούν τα όσα αναγράφονται στο ειδικό κεφάλαιο του πορίσµατος της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου διαπιστώνονται η αδράνεια και η αδιαφορία που επέδειξε στις διαδροµές των 3 εκατ. ευρώ η Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες. Συγκεκριµένα, επισηµαίνεται ότι τόσο η Attica Bank όσο και η ΕΤΕ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους να επιδεικνύουν τη δέουσα επιµέλεια όταν πρόκειται για σηµαντικές συναλλαγές, είχαν προχωρήσει σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή κατά του «βρώµικου» χρήµατος τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2016, χωρίς όµως να υπάρξει η παραµικρή αντίδραση.