Πιστός στο επιτυχημένο δόγμα που είχε εγκαινιάσει από την περίοδο που βρισκόταν ακόμη στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για «τουλάχιστον ένα ταξίδι στην περιφέρεια κάθε μήνα», o Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δίνει διακριτικό στίγμα στις περιοχές της χώρας που επισκέπτεται. Η στόχευση αυτή πήγε πίσω, όπως γίνεται αντιληπτό, το προηγούμενο διάστημα λόγω των έκτακτων συνθηκών του κοροναϊού, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο έχει αρχίσει να «τρέχει» εκ νέου το σχετικό πρόγραμμα.

Το επιτυχημένο δόγμα του παρελθόντος, η προσπάθεια διατήρησης της κυριαρχίας και η προσέγγιση του Κέντρου
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακού τύπου περιοδείες, ο πρωθυπουργός συνδυάζει τις επαφές που πραγματοποιεί με τους κατά τόπους κοινωνικούς φορείς είτε με την εξαγγελία είτε με την τροχοδρόμηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων ή έργων υποδομής. «Ο Κυριάκος έχει αντιληφθεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία των δημόσιων παρουσιών, που παραπέμπουν στην υποσχεσιολογία και στα μικροκομματικά παιχνίδια του παρελθόντος. Πηγαίνει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη μετά από μια δύσκολη στιγμή, χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος, όπως έκανε στη Σάμο ή την Καρδίτσα, σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι έκανε ο Τσίπρας, αλλά και για να σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις για τους πολίτες», σημειώνουν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που ασχολούνται συστηματικά (και σε ορίζοντα 40 ημερών) με την οργάνωση των εν λόγω εξορμήσεων. Οπως εξάλλου έχει καταστεί σαφές, στο πλαίσιο των δημόσιων παρουσιών του στην ελληνική επαρχία, ο πρωθυπουργός αποφεύγει απολύτως συνειδητά να απαντήσει στην αντιπολιτευτική ατζέντα και τη διχαστική ρητορική που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην εκπομπή θετικών μηνυμάτων.

5178920
Από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σάμο μετά τον φονικό σεισμό

Εκτός της παραπάνω παραμέτρου και με δεδομένο ότι συμπληρώνονται πλέον δύο χρόνια παραμονής της Ν.Δ. στην εξουσία, ο πρωθυπουργός θα ξετυλίξει παράλληλα το πολιτικό του
Οι νέοι και οι ηλικίες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον Κ. Μητσοτάκη
αφήγημα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία δίνοντας έμφαση στο περαιτέρω άνοιγμά του στον χώρο του Κέντρου, καθώς και στην προσέγγιση με κοινωνικές ομάδες-κλειδιά, όπου με βάση τις δημοσκοπήσεις κρίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι νέοι και ιδιαιτέρως οι ηλικίες που στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα ασκήσουν για πρώτη ή δεύτερη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του θα βρεθούν οι προοπτικές που ανοίγονται στη μετα-covid εποχή, με φόντο την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τις ενέργειες στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και την προώθηση νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, όποτε το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Το περιεχόμενο δε των τοποθετήσεών του θα έχει και έντονα προσωπικό περιεχόμενο, αφού η δημοφιλία του έναντι του Αλέξη Τσίπρα συνιστά ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά του κυβερνώντος κόμματος.


Τα Γιάννενα, η Κοζάνη και τα νησιά στη λίστα των περιοδειών του πρωθυπουργού


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμέσως επόμενος προορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι τα Γιάννενα, με την επίσκεψή του να προσδιορίζεται χρονικά στα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας. Δεν αποκλείεται η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ηπειρο να συνδυαστεί και με ένα πέρασμα από τον υπό κατασκευή οδικό άξονα Αμφιλοχίας - Βόνιτσας. Περίοπτη θέση στον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου έχει και η Σάμος, με αφορμή την ολοκλήρωση της νέας δομής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί και τη μεταφορά των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν στον χώρο. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εργολαβίας, την οποία θα υποδείξει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί ακόμη επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία και δη στον Νομό Κοζάνης (με τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και την αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνιστούν κυρίαρχο θέμα για τους κατοίκους), αλλά και μια σειρά ταξιδιών στη νησιωτική Ελλάδα ενόψει και της προσδοκίας για αύξηση των τουριστικών αφίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αρχή πιθανότατα θα γίνει από το Ιόνιο.


Μπαράζ εξορμήσεων σε όλη την Ελλάδα


Σε μπαράζ επισκέψεων ανά την ελληνική περιφέρεια επιδίδονται αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Όπως έχουν γράψει εδώ και μερικές εβδομάδες τα «Π», βασικός στόχος του πρωθυπουργού αναφορικά με τον νέο κύκλο περιοδειών που έχει ξεκινήσει μετά το Πάσχα είναι η σηματοδότηση της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι, όπως συνέβη με την Κρήτη και την
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θέλουν να αφουγκραστούν τους πολίτες και να ακούσουν τα προβλήματά τους, όπως συνέβη πρόσφατα στην Αστυπάλαια
παρουσίαση της τελικής μορφής του ΒΟΑΚ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και με την Αστυπάλαια, οι επισκέψεις του συνδυάστηκαν με τη δρομολόγηση κομβικών αναπτυξιακών έργων, με μεγάλη σημασία όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Αντίστοιχο πρόσημο είχε και η παρουσία του νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης της Fraport Greece, αλλά και στην Κόρινθο, για τα έργα που πραγματοποιούνται στη διώρυγα. Από την πλευρά του και ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ήδη έχουν τροχοδρομηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να απαντήσει με τον δικό του γύρο εξορμήσεων σε περιοχές-κλειδιά της Ελλάδας, στην κορύφωση επί της ουσίας της προσπάθειάς του αντιστρέψει το εις βάρος του δημοσκοπικό κλίμα. Πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επόμενοι σταθμοί και τα μηνύματα που θα επιλέξουν να εκπέμψουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.


5317213
Από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια