Στην κριτική που εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφ' όλης της ύλης σχετικά με την σωφρονιστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, απάντησε ο αρμόδιος υπουργός για την αντεγκληματική πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σωφρονιστικό σύστημα.

«Η κυβέρνηση διαθέτει συγκροτημένο και προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα για τον χώρο του σωφρονισμού. Υλοποιούμε καθημερινά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, Action Plan, με ξεκάθαρη στοχοθεσία», ανέφερε, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας για στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές αλλά και το ζήτημα της αποσυμφόρησης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, απάντησε στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Η αποσυμφόρηση για εσάς ισούται με δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης» και πρόσθεσε «για τη σημερινή κυβέρνηση η αποσυμφόρηση συνιστά έναν στόχο, στον οποίο οδηγούμαστε καθημερινά πιο κοντά μέσα από ένα πλέγμα διαδοχικών πρωτοβουλιών. Κεντρικό ρόλο σε αυτό κατέχουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετικά με τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων καταστημάτων κράτησης και τη δημιουργία νέων, τα οποία να ακολουθούν τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και καλές πρακτικές».

Ποια καταστήματα θα μετεγκατασταθούν

Όπως σημείωσε, πέρα από τη μετεγκατάσταση του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, και το κατάστημα Δράμας, του οποίου η έναρξη λειτουργίας επίκειται, προωθούνται οι αναγκαίες ενέργειες με στόχο την ολοκλήρωση του γενικού καταστήματος κράτησης "Κρήτη ΙΙ" στις Κουρούνες Λασιθίου, τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Χαλκίδας, τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Ιωαννίνων, τη δημιουργία νέου καταστήματος κράτησης στη Μεγαλόπολη, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων στα ήδη υπάρχοντα καταστήματα κράτησης Νιγρίτας και Χανίων.

Τι είπε για την Σωφρονιστική Ακαδημία

Ο κ. Οικονόμου με αφορμή την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε για τα βήματα ενίσχυσης του προσωπικού στα καταστήματα κράτησης καθώς όπως είπε, προετοιμάζεται η Σωφρονιστική Ακαδημία, η οποία θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και διαμονής στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων. Στην Ακαδημία θα λειτουργήσουν δύο σχολές: Σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και Σχολή Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης. Η Ακαδημία θα περιλαμβάνει προγράμματα βασικής εισαγωγικής και διά βίου εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης. Για αυτό θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς για την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και εργαστηρίων, με σκοπό την κατάλληλη περαιτέρω κατάρτιση του προσωπικού για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Τι αφορά η μετα-σωφρονιστική μέριμνα

«Για την κυβέρνηση, η αναβάθμιση του θεσμού της μετα-σωφρονιστικής μέριμνας αποτελεί προτεραιότητα και ως εκ τούτου οι πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο -και όχι μόνο- αποσκοπούν στην κατάλληλη στελέχωση, αλλά και στη διεύρυνση της επανόδου, που εκ της αποστολής αποτελεί το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο για την ανάπτυξη της μετα-σωφρονιστικής μέριμνας τόσο εντός όσο και εκτός των καταστημάτων κράτησης», υπογράμμισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε ότι «επιδιώκεται η αποτελεσματική δυνατότητα διασύνδεσης της εκπαίδευσης των κρατουμένων με την αγορά εργασίας».

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2021 -2023

Το νέο στρατηγικό σχέδιο για την τριετία 2021-2023 εξήγησε ο κ. Οικονόμου, που στηρίζεται στους εξής πυλώνες: Διοικητική αναδιοργάνωση, ασφάλεια, υποδομές, στελέχωση, εκπαίδευση, επιμόρφωση-κατάρτιση υπαλλήλων, εκπαίδευση, επιμόρφωση, κατάρτιση κρατουμένων, δράσεις πολιτισμού, κοινωνική επανένταξη κρατουμένων, επέκταση της χρήσης εναλλακτικών της κράτησης μέτρων.

Πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και για την αναθεώρηση του σωφρονιστικού κώδικα καθώς, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη για μία τέτοια δράση, ώστε ο νέος κώδικας να ανταποκρίνεται αρτιότερα στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, στις διεθνείς συμβάσεις, στις κατευθύνσεις και στις καλές πρακτικές των διεθνών οργανισμών.