Στην διαδικασία των βελτιωτικών παρεμβάσεων αλλά και διορθώσεων, βρίσκεται το νομοσχέδιο για το νέο εργασιακό περιβάλλον, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Στην προσοχή του αρμόδιου υπουργού είναι οι αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, με πιο σημαντική πιο αυστηρή εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργία. Πρόθεση του κ. Χατζηδάκη είναι να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη, ώστε μια απεργία να μην μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλη δευτεροβάθμια η τριτοβάθμια οργάνωση.

Προβληματισμό δημιουργεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να καταβάλει με καθυστέρηση 4 μηνών μετά την απόλυση, την αποζημίωση στον εργαζόμενο, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη. Ενστάσεις σχετικά με την διάταξη που αφορά στις απολύσεις και άλλες που περιλαμβάνονται στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας, έχει εκφράσει ο ΣΕΒ επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσει δικονομικά θέματα.