Τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για την πολύτιμη συνδρομή που παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη Διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με θέμα «Το lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα, Πρόσβαση» εξέφρασε ο, μέχρι πρότινος, Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

Αφορμή για την ευχαριστήρια επιστολή στάθηκε η παρέμβαση Βορίδη στη Διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε αναδείξει τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιχειρείται να τεθούν υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του lobbying στη χώρα μας, με γνώμονα τη διασφάλιση της ακεραιότητας και τη θωράκιση της διαφάνειας.

«Μέσα από τις γνώσεις σας αποδείξατε ότι απαιτείται ανοιχτός και εποικοδομητικός διάλογος για την προώθηση του περίπλοκου ζητήματος του lobbying, ένα μήνυμα που χτυπά στην καρδιά του Ο.Ο.Σ.Α., όπου οι ηγέτες μπορούν να οικοδομήσουν δίκαια και νόμιμα συστήματα πολιτικής επιρροής και τελικά να βελτιώσουν τα πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας σε όλους τους τομείς της δημόσιας διακυβέρνησης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών είχε μάλιστα επισημάνει στη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ και την απουσία σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου στη χώρα μας η οποία, όπως σημείωσε, ευνοεί την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς τα οποία έρχεται να καταπολεμήσει το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου υπέρ της νόμιμης άσκησης επιρροής έχει επισημανθεί κατά το παρελθόν τόσο από τον Ο.Ο.Σ.Α. όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα Κρατών για τη Διαφθορά (GRECO).

Τι αναφέρει η επιστολή του Άνχελ Γκουρία

Αγαπητέ Υπουργέ Βορίδη,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη του Ο.Ο.Σ.Α. με θέμα το “Lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα και Πρόσβαση”.

Η ειλικρίνειά σας, αναφορικά με τον απολογισμό των εμπειριών της Ελλάδας και τα πολύτιμα μαθήματα που αντλήθηκαν από άλλα Μέλη του Ο.Ο.Σ.Α. για τη σφυρηλάτηση ισχυρών και διάφανων μηχανισμών για την προώθηση της ακεραιότητας στο lobbying, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, έφεραν στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα. Μέσα από τις γνώσεις σας αποδείξατε ότι απαιτείται ανοιχτός και εποικοδομητικός διάλογος για την προώθηση του περίπλοκου ζητήματος του lobbying, ένα μήνυμα που χτυπά στην καρδιά του ΟΟΣΑ, όπου οι ηγέτες μπορούν να οικοδομήσουν δίκαια και νόμιμα συστήματα πολιτικής επιρροής και τελικά να βελτιώσουν τα πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας σε όλους τους τομείς της δημόσιας διακυβέρνησης. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο Υπουργείο, ιδιαίτερα δε στην ανάπτυξη του νέου νομοσχεδίου άσκησης επιρροής της Ελλάδας.