Στη μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη συνδιάσκεψη για τη Λιβύη αναφέρθηκε ο Γερμανός Πρέσβης Ερνστ Ράιχελ στο Regional Growth Conference, μετά και την ανοιχτή δυσαρέσκεια που εξέφρασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν προσεκλήθη η Ελλάδα, ανέφερε πως στόχος της διάσκεψης είναι να παρευρεθούν μόνο χώρες που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα ενώ, σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν είναι «γερμανικό» αλλά άπτεται των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως δεν είναι τωρινή συζήτηση αλλά η ατζέντα έχει χαραχθεί από το 2019.

Αναφερόμενος στα μεγάλα επενδυτικά πακέτα προς τις χώρες της Ε.Ε., επισήμανε πως ήταν αναγκαίο μετά την πανδημία ωστόσο, θα πρέπει σιγά σιγά οι χώρες να απεξαρτηθούν και να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο πράσινης επιχειρηματικότητας.

Τέλος, για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, έδωσε συγχαρητήρια για την διαχείριση της πανδημίας στο πρώτο κύμα, κάτι που όπως είπε αποτύπωσε στο μυαλό των Γερμανών την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό.

«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι»

Την έντονη δυσαρέσκεια του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας σε μια τακτική δε μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας την έχει διαμηνύσει στον Γερμανό ομόλογό του και θα κάνει το ίδιο και ο πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως «νομικά ανύπαρκτο», ενώ τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και επικοινωνία με τη Λιβύη»

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και επικοινωνία με τη Λιβυκή πλευρά» και υπογράμμισε πως η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη «πολύ διαφορετική από ότι ήταν λίγους μήνες πριν».