Συνεχώς, όλο και περισσότερες χώρες παγκοσµίως προστίθενται στον κατάλογο όσων έχουν νοµιµοποιήσει τη χρήση κάνναβης, υπό προϋποθέσεις. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και, µε το νέο νοµοσχέδιο που θέσπισε για τη δηµιουργία καθετοποιηµένων µονάδων καλλιέργειας θεραπευτικής κάνναβης, µπαίνει ταχέως στην αναπτυσσόµενη αγορά της εγκατάστασης µονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης, όχι µόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Η χώρα µας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που βλέπουν µόνο ευκαιρίες, αλλά και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Το µυστικό που κάνει τη χώρα µας ελκυστική είναι οι κλιµατολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης. Οι επενδύσεις που αναµένονται να «πέσουν» στην αγορά αλλά και τα αιτήµατα για άδειες που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αγορά της κάνναβης  αναπτύσσεται µε ταχύτατους ρυθµούς, ενώ υπολογίζεται ότι µέχρι το 2026 η παγκόσµια αγορά του είδους θα έχει αξία 148,35 δισ. δολάρια.

700 εκατ. ευρώ και πλέον υπολογίζονται οι επενδύσεις και τα αιτήματα για άδειες στην αγορά
Η ανάλυση των συνεπειών του νοµοσχεδίου για τη φαρµακευτική κάνναβη που ψηφίστηκε από τη Βουλή αναφέρει πως η επίδραση της βιοµηχανίας κάνναβης στην ελληνική οικονοµία υπολογίζεται από περίπου 60 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος έως 1,2 δισ. ευρώ δώδεκα χρόνια µετά.


Ενεργοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων


Το νοµοσχέδιο για την παραγωγή και εκµετάλλευση της φαρµακευτικής κάνναβης ενεργοποιεί νέα επενδυτικά σχέδια, ανοίγει τον δρόµο για υλοποίηση επενδύσεων από τα 94 επενδυτικά σχήµατα που έχουν λάβει ήδη άδειες και έχουν πάρει ΦΕΚ και φέρνει πιο κοντά τον στόχο της κυβέρνησης για ενίσχυση της οικονοµίας σε µία δεκαετία από τον αναδυόµενο αυτόν κλάδο.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία από τη Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας, από τις 94 εγκρίσεις εγκατάστασης µονάδων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα, µόνο µία έχει κατασκευαστεί και είναι έτοιµη να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστηµα. Πρόκειται για τη µονάδα της Tikun Europe, στα Εξαµίλια Κορινθίας. Οι εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί ανά περιφερειακή ενότητα είναι:
  • 24 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 20 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 17 στη Θεσσαλία,
  • 10 στη ∆υτική Ελλάδα,
  • 10 στην Πελοπόννησο,
  • 4 στην Κρήτη,
  • 2 στην Περιφέρεια Αττικής,
  • 2 στην Περιφέρεια Ηπείρου,
  • 2 στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας,
  • 2 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και
  • 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Εκτός από τις προαναφερθείσες εταιρείες που έχουν πάρει ΦΕΚ, υπό εξέταση υπάρχουν φάκελοι 60 επενδυτών, αλλά και 110 εταιρείες που έχουν εγκριθεί για να περάσουν στο επόµενο στάδιο:

  •  Πέντε Α.Ε. στη Χαλκιδική, µε ύψος επένδυσης 40 εκατ. ευρώ και 200 εργαζοµένους.
  • Η HexoMed, µε έδρα στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, µε επενδυτικά σχέδια 40 εκατ. ευρώ και 220 εργαζοµένους.
  • Η Cannatec Greece στο Κιλκίς, µε ύψος επένδυσης 10 εκατ. ευρώ και 64 εργαζοµένους.
  • Η P h a r m a E s s e n z a Cannabis, µε εκτιµώµενη επένδυση 8 εκατ. ευρώ και 60 εργαζοµένους, µε επένδυση στην Ηλεία, στον ∆ήµο Ανδραβίδας.
  • Η Biomacann, µε έδρα τη Λάρισα, µε εκτιµώµενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και 51 εργαζοµένους.
  • Η Tikun Europe, ισραηλινών συµφερόντων, µε επένδυση 40 εκατ. ευρώ και 38 εργαζοµένους, στα Εξαµίλια της Κορίνθου.
  • Η WCM Cannamedica, µε εκτιµώµενη επένδυση 2,6 εκατ. ευρώ και 32 εργαζοµένους, στον Ωρωπό.


Άδωνις Γεωργιάδης: 4 δις. ευρώ το επενδυτικό όφελος για την Ελλάδα


«Η φαρµακευτική κάνναβη µπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ τη ζωή των ασθενών, κυρίως των καρκινοπαθών, και να ενισχύσει την ελληνική οικονοµία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκποµπή «Secret» µε τον Παναγιώτη Τζένο. Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόµενος στις επενδύσεις που θα προσελκύσουν στην Ελλάδα, τόνισε ότι, «αν αυτά τα περίπου 100 επιχειρηµατικά σχέδια που έχουν πάρει άδεια για την παραγωγή φαρµακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα προχωρήσουν και ξεκινήσουν να παράγουν και να εξάγουν, αυτό σηµαίνει ένα συνολικό όφελος επενδυτικό για την Ελλάδα τα επόµενα χρόνια που ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ». Παράλληλα, όπως εξήγησε µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο εισηγητής της Ν.∆. του νοµοσχεδίου, Χρήστος Κέλλας, δύο είναι οι προϋποθέσεις για την καλλιέργεια φαρµακευτικής κάνναβης. «Πρώτον, µιλάµε µόνο για καλλιέργεια του ανθού της κάνναβης και µόνο για εξαγώγιµη και, δεύτερον, η εταιρεία πρέπει να παράγει και ακόµα ένα προϊόν, παράγωγο της θεραπευτικής κάνναβης, όπως λάδι, κρέµα και άλλα». Αυτό µεταφράζεται, εξήγησε ο κ. Κέλλας, σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας και εξειδικευµένο προσωπικό, όπως φαρµακοποιοί και γεωπόνοι, που είναι απαραίτητοι για αυτές τις µονάδες, κάτι που αποτελεί µια καινοτοµία του νοµοσχεδίου».