Μόλις έντεκα είναι οι μέρες που απομένουν μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, με το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να στρέφεται στη «θετική ατζέντα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σημειώνεται ότι στις 31 Μαΐου, σε ήπιους τόνους κύλησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τις δεδομένες διαφορές.

Χαμηλοί τόνοι αλλά και ξεκάθαρες κουβέντες από την κυβέρνηση 

Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς είναι σαφείς από την επανέναρξη των συνομιλιών των δύο χωρών και επικεντρώνονται στην εξομάλυνση των σχέσεών των δύο πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να τοποθετηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ την ίδια στιγμή ξεκάθαρο μήνυμα προς τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας εκπέμπει ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστούμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις», όπως ανέφερε κατά την παρουσία του στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα.

Η θέληση της Αθήνας για εξομάλυνση των σχέσεων, δε μεταφράζεται σε οπισθοχώρηση με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών να μιλά ξανά για τουρκική παραβατικότητα τονίζοντας πως «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».  

Σταθερός στις προκλήσεις ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «παγιδευτεί» στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της χώρας, με τον ίδιο να προσπαθεί να διατηρήσει το ηγετική του προφίλ «εξάγοντας» ένταση σε προς άλλες χώρες, δια της επιθετικής του στάσης. Οι επιδιώξεις του για «ηγεμονική» παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής έχουν πέσει στο κενό, καθώς απέτυχε πλήρως στη δημιουργία «ρηγμάτων» στο μέτωπο της μεσογειακής συμμαχίας με «ανοίγματά» του προς Ισραήλ και Αίγυπτο, διαπιστώνοντας και προσωπικά πως η θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ισχυρή. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το όπλο «εσωτερικής κατανάλωσης», δηλαδή την επιθετική εξωτερική πολιτική, καθώς και του έντονου θρησκευτικού στοιχείου.


Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου – «Αγκάθι» οι S-400

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, Τζό Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν πάνω σε ένα «ευρύ φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων». «Αγκάθι» στις συνομιλίες αλλά και κεντρικό θέμα αποτελούν οι S-400, με την κίνηση του Ερντογάν να στείλει πίσω στη Ρωσία του ειδικούς του πυραυλικού συστήματος, να μην ικανοποιεί τον Λευκό Οίκο.

Οι μεσοβέζικες λύσεις δε θα γίνουν ανεκτές διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Ουάσιγκτον, ενώ ενδεικτική των Αμερικανικών προθέσεων είναι και η επιστολή του Τζο Μπάιντεν στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με το Κυπριακό.