Επίτιμος δημότης της Σπάρτης, Λακωνίας ανακηρύχθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο βετεράνος πολιτικός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο ίδιος δεν λησμόνησε να ευχαριστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας, «Όταν κάποιος επισκέφθηκε την Σπάρτη και είδε την τιμή που απέδιδαν οι νέοι προς τους μεγαλύτερους είπε, ότι μόνο στην Σπάρτη συμφέρει να γερνά κανείς. Γι’ αυτό κι εγώ περνώ τόσο πολύ χρόνο κοντά σας».

Στον λόγο που ο ίδιος ξεδίπλωσε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του, επεσήμανε φανερά συγκινημένος, την τιμή προς το πρόσωπό του. Μία τιμή που αποκτά περισσότερη αξία – όπως είπε – για τον ίδιο γιατί γίνεται από τις Αρχές της πόλης από την οποία κατάγεται. Στη συνέχεια μίλησε και για την πολιτική, στην οποία μπήκε πριν από 60 χρόνια.

Ο έμπειρος λακεδαιμόνιος πολιτικός τόνισε πως πορεύτηκε με συγκεκριμένες αρχές ως πυξίδα, τις οποίες επιδίωξε και πέτυχε να μεταδώσει και στα παιδιά του. Περιέγραψε τι σημαίνει για τον ίδιο η πολιτική, μίλησε για τις αξίες, το ήθος και την προσφορά προς τον τόπο και τους ανθρώπους.

«Πολιτική για τους ασχολούμενους με τα κοινά δεν είναι η ικανοποίηση της ματαιοδοξίας, της φιλοδοξίας, του εγωισμού και ίσως των υλικών αναγκών τους. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτά» σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στον πρόλογο του πρώτου τόμου του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Όπως τα έζησα».
Και συνέχισε λέγοντας: «Πολιτική κατά το «δόγμα», που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησα, σημαίνει πάνω απ’ όλα ηθικό χρέος για τον τόπο και τους ανθρώπους. Σημαίνει αγώνας και αγωνία για την εκπλήρωση υπέρτατου καθήκοντος. Σημαίνει να εμπνέεσαι από ιδανικά και να αγωνίζεσαι για αξίες. Αν δεν ισχύουν αυτά καλύτερα να μην ασχολείσαι με την πολιτική. Αν δεν νοιάζεσαι με αυτόν τον τρόπο για τους ανθρώπους και για τα δημόσια πράγματα, καλύτερα να απέχεις από τα κοινά».

«Κάνοντας βέβαια τώρα το απολογισμό μου καταλήγω στο ότι δεν πέτυχα όλα όσα ήθελα ή πίστευα, όμως πάντα η σκέψη μου ήταν και εξακολουθεί να είναι στο να προσφέρω και να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους, αλλά και δημόσιους φορείς μπορούσα και μπορώ μέχρι και σήμερα» είπε με νόημα.

Σημειώνεται, ότι τόσο ο Δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας όσο και πολλά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξήραν τη γενικότερη προσφορά του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη προς τη χώρα αλλά και ειδικότερα προς την πόλη της Σπάρτης, με πρόσφατο παράδειγμα την ενεργή παρέμβασή του για τη δημιουργία της «Οικίας της Ευρώπης», του μουσείου στο οποίο εκτίθενται δύο μοναδικά ψηφιδωτά έργα, η «Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας ως γητευτής ζώων».