Με σκληρά λόγια για τα τελευταία φαινόμενα βίας που υπάγονται στο οργανωμένο έγκλημα και εξίσου με σκληρά λόγια για τους υπουργούς της κυβέρνησης τοποθετήθηκε απ’ το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Χρειάστηκαν στυγνές δολοφονίες στους δρόμους της Αθήνας για να βγει η κυβέρνηση από το λήθαργο!

Ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι κήρυξε τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα. Μέχρι τώρα τι έκανε; είχαν εκεχειρία; τα είχαν βρει;». Εκτίμησε ακόμα πως η έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας κλόνισε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανένα κυβερνητικό στέλεχος να κρύψει το πρόβλημα. «Το δόγμα νόμος και τάξη περιορίστηκε στους φοιτητές και διαδηλωτές», είπε.

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές αποφάσεις που όπως είπε λαμβάνονται αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό. «Είναι περίεργο να είναι οι υπουργοί μαριονέτες και για όλα να αποφασίζει το Μαξίμου. Αν δεν σας ενοχλεί δικαίωμά σας αλλά κρίνεστε γι’ αυτό», είπε.

Αναφερόμενη στην τροπολογία που απαγορεύει την εκλογική κάθοδο σε κόμματα που έχουν επιτελικά στελέχη καταδικασμένα από τη δικαιοσύνη είπε: «χρειάστηκαν 8 μήνες και χωρίς διαβούλευση για να κατατεθεί. Είχα προτείνει αυτό αμέσως μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και είχα ζητήσει την κινητοποίηση όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Ο νόμος είναι αναγκαίος και θα τον ψηφίσουμε, αλλά δεν αρκεί. Για να ξεριζώσουμε κάθε φασιστική παραφυάδα χρειάζεται δουλειά».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών η κ. Γεννηματά, χαρακτήρισε το όριο του 43% «ανοιχτή πρόκληση» που εκθέτει την πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για αυταρχικό συγκεντρωτισμό. « Η προσέγγισή μας για το σύστημα εκλογής- λέμε όχι στην απλή αναλογική που οδηγεί σε παζάρια και συναλλαγές. Λέμε όμως όχι και στην παραποίηση της ψήφου που επιχειρεί σήμερα η ΝΔ. Είναι ευθεία αλλοίωση της λαϊκής βούλησης!», κατέληξε.