Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο, με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», το οποίο ρυθμίζει την εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο σε συνθήκες κανονικότητας.

Το νομοθέτημα που εισηγείται ο Μάκης Βορίδης μπαίνει αύριο Πέμπτη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς επεξεργασία και αναμένεται να συγκεντρώσει τα πυρά και τις αντιρρήσεις τις αντιπολίτευσης.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα και ειδικότερα περιλαμβάνουν τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τις εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ). Εξαιρούνται όσοι η φύση της εργασίας τους επιβάλλει τη φυσική παρουσία στην υπηρεσία, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εκπαιδευτές σε όλες τις δομές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχεδιο αφορά μόνιμους, αορίστου χρόνου αλλά και συμβασιούχους.

-Έχει οικειοθελή χαρακτήρα.

-Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συναδέλφους τους που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

-Ο χρόνος της τηλεργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 44 (από 40 που ήταν στο αρχικό νομοσχέδιο) ημέρες στους τρεις μήνες.

-Αποκλείεται η παροχή της το διάστημα 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου.

-Δεν μπορεί να συμμετέχει πάνω από το 25% (1 στους 4) υπαλλήλων της Διεύθυνσης του φορέα, ωστόσο με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών μπορεί να αυξηθεί κατά περίπτωση έως το 50%.